18.10.19

"Φαινόμενο του Λαζάρου": Την βρήκαν νεκρή σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία

Σε αυτό που έχει περιγραφεί ως η πρώτη επίσημη περίπτωση του αποκαλούμενου «φαινόμενου του Λαζάρου» στην Ινδία, μια γυναίκα 45 ετών αναγγέλθηκε νεκρή δύο φορές από δύο διαφορετικά νοσοκομεία με διαφορά λίγων ωρών σε ένα πραγματικά παράξενο αλλά και τραγικό περιστατικό.
 
Η γυναίκα υπέφερε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μια κατάσταση φλεγμονής στον πνεύμονα που επηρεάζει σοβαρά τη ροή του αέρα. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για θεραπεία, αλλά εμφάνισε επιπλοκές με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία της πνοή και να δηλωθεί νεκρή στο κρατικό νοσοκομείο της πόλης Τσαντιγκάρ.
 
Τα μέλη της συντετριμμένης οικογένειάς της περίμεναν για περίπου 3 ώρες στο νοσοκομείο έως ότου να είναι διαθέσιμο ένα ασθενοφόρο προκειμένου να παραλάβει τη σορό της και να τη διακομίσει στο σπίτι τους, ώστε να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την κηδεία της.
 
Στην πορεία προς το σπίτι τους, όμως, οι στενοχωρημένοι συγγενείς της είδαν ότι η σορός της άρχισε να κουνιέται και έτσι έσπευσαν σε άλλο νοσοκομείο.
 
Δυστυχώς, μετά από δύο ώρες προσπαθειών επαναφοράς της με μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή, η γυναίκα κηρύχθηκε επίσημα νεκρή για δεύτερη φορά στα επείγοντα του Κρατικού Ιατρικού Κολεγίου και Νοσοκομείου.
 
Σε ιατρικούς όρους, αυτό ονομάζεται «φαινόμενο του Λαζάρου», περισσότερο γνωστό ως νεκροφάνεια. Σύμφωνα με το Δρ. Ντασάρι Χαρίς, επικεφαλής του ιατροδικαστικού τμήματος του νοσοκομείου, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο 38 τέτοιες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος εξηγεί πως ορισμένα «σωτήρια φάρμακα», που χορηγούνται σε ασθενείς σε καταστάσεις κρίσης, μπορούν να έχουν πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις από ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν και μπορεί πράγματι να «αναστήσουν» προσωρινά τους ασθενείς μετά την επίσημη αναγγελία του θανάτου τους.
 
Για το συγκεκριμένο περιστατικό συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρξε οποιαδήποτε μορφή κακών ιατρικών χειρισμών ή λανθασμένης μεταχείρισης του θύματος καθ ’όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, αλλά δεν προέκυψε καμία δυσλειτουργία.