28.11.19

Το έδαφος στην Αλβανία υψώθηκε έως 8,4 εκατοστά μετά τον σεισμό

Ευρείες επιπτώσεις σε γεωλογικό επίπεδο φαίνεται ότι προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης.
Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος ταρακούνησε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης.
Πέραν του βαρύ φόρου αίματος και των τουλάχιστον 40 νεκρών, ο Εγκέλαδος προκάλεσε μια σειρά αλλαγών και σε γεωλογικό επίπεδο.
Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το έδαφος της ευρύτερης περιοχής της Αλβανίας και της Αδριατικής ανυψώθηκε έως και άνω των 8 εκατοστών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Hamallaj, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου, παρατηρήθηκε ανύψωση του εδάφους κατά 8,4 εκατοστά.
Σύμφωνα με τον ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιο Γκανά, η επηρεαζόμενη περιοχή εκτείνεται σε μήκος 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Μέσα σε 15-20 δευτερόλεπτα μια τεράστια περιοχή ανυψώθηκε έως και άνω των 8 εκατοστών» δήλωσε ο ερευνητής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης κοντά στην πρωτεύουσα, Τίρανα. Ακολούθησε μια σειρά μετασεισμών, εντάσεως έως 5,4 Ρίχτερ, με το κόστος των ζημιών να θεωρείται ανυπολόγιστο.