14.11.19

Η καινοτομία που θα φέρει τέλος στα αντισυλληπτικά χάπια

Ένα αντισυλληπτικό επίθεμα δοκιμάζουν οι ερευνητές, προς το παρόν σε ζωικά μοντέλα, με σκοπό να φέρουν τέλος στην αναγκαστική καθημερινή λήψη αντισυλληπτικών χαπιών

Ένα επίθεμα το οποίο λειτουργεί ως αντισυλληπτικό μέσο ανέπτυξε ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, η ερευνητική ομάδα περιγράφει τη λειτουργία του επιθέματος αλλά και την αποτελεσματικότητά του όταν δοκιμάστηκε σε ζωικά μοντέλα (αρουραίους).
Η σημερινή πρακτική αντισύλληψης συνίσταται στη λήψη ενός χαπιού αντισύλληψης καθημερινά. Παρότι όμως αυτό το μέσο πρόληψης θεωρείται αρκετά αποτελεσματικό, εντούτοις έχει τα μειονεκτήματά του. Ένα από αυτά είναι η ανάγκη καθημερινής λήψης. Ένα δεύτερο είναι πως η λήψη του θα πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή κάθε μέρα για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό. Λόγω αυτών των μειονεκτημάτων, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναζητούν νέες και καλύτερες αντισυλληπτικές μεθόδους. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια εμπίπτει και το μικροσκοπικό επίθεμα που είναι πιθανό να αποτρέπει την εγκυμοσύνη έως και για ένα μήνα.
Κάθε επίθεμα, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος πώματος μπουκαλιού, περιέχει μία σειρά μικροσφαιριδίων που έχουν τοποθετηθεί στην κάτω πλευρά του, την πλευρά που θα εφαρμοστεί στο δέρμα. Οι βελόνες του είναι τόσο μικρές ώστε να μην προκαλούν πόνο ή δυσφορία κατά την εφαρμογή τους. Όταν το επίθεμα τοποθετηθεί στο δέρμα, οι μικρές βελόνες το τρυπούν και εν συνεχεία τα σωματικά υγρά αλληλεπιδρούν με το υλικό που τα συγκρατεί στο επίθεμα απελευθερώνοντάς τα. Μετά από περίπου ένα λεπτό, η απελευθέρωση των ουσιών θα έχει επιτευχθεί και το επίθεμα θα μπορεί να αφαιρεθεί. Την ίδια στιγμή, οι βελόνες διαλύονται αργά αλλά αποτελεσματικά απελευθερώνοντας ποσότητες λεβονοργεστρέλης στο αίμα η οποία εμποδίζει τη σύλληψη.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του επιθέματος σε ζωικά μοντέλα. Δοκίμασαν επίσης να χορηγήσουν το επίθεμα σε 10 εθελόντριες χωρίς όμως να περιέχει την φαρμακευτική ουσία, αλλά ένα ψευδοφάρμακο. Οι ερευνητές ανέφεραν πως οι μικροσκοπικές βελόνες αποσυνδέθηκαν όπως ήταν σχεδιασμένο από το επίθεμα ενώ εννέα στις 10 εθελόντριες δήλωσε πως θα χρησιμοποιούσε το επίθεμα αν ήταν διαθέσιμο στην φαρμακευτική αγορά.