8.11.19

Τι αποφάσισαν Νίκας - Μενδώνη στην Τρίπολη

Το κάστρο της Κυπαρισσίας, το Χριστιανικό Μουσείο στην Καλαμάτα, το κάστρο της Κορώνης, το μουσείο της Χώρας, το γεφύρι της Μαυροζούμαινας, ο ναός της Παναγίτσας στην Άνθεια, η μονή στα Ελληνικά της Άνθειας και ο ναός της Αγίας Κυριακής στο Πήδημα είναι τα έργα της Μεσσηνίας που εντάχθηκαν σε ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  Πρόκειται για έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με συνολικό προϋπολογισμό 11.370.000 ευρώ, και που θα προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Σε αυτή την απόφαση κατέληξε η πολύωρη σύσκεψη που έγινε (8 Νοεμβρίου) στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του γενικού γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, των 5 χωρικών αντιπεριφερειαρχών, των προϊσταμένων των Εφορειών Αρχαιοτήτων από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, του προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής Αντώνη Ψαράκη, στελεχών του υπουργείου και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.
Στους άλλους νομούς της Πελοποννήσου τα έργα είναι:
  • Στην Αργολίδα: το Βυζαντινό Μουσείο Άργους, το ανάκτορο των Μυκηνών, το θεματικό πάρκο στη Λέρνα και οι ναοί Αγ. Νικολάου στο Ναύπλιο και Παναγία Πορτοκαλούσα στο Άργος
  • Στην Αρκαδία: το αρχοντικό Αντωνόπουλου (Δημητσάνα), το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, η μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ της Μούρας Παλαιοχωρίου (Κυνουρία), το κάστρο της Καρύταινας (και μελέτες για το γεφύρι και τον ναό Γενέσιο της Θεοτόκου), η μονή Καλτεζών, η μονή του Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο και η πολιτιστική διαδρομή στην Κυνουρία
  • Στην Κορινθία (όπου ήδη υλοποιούνται το έργο στον Δίολκο και στο λιμάνι των Κεχρεών): ο ναός Αγ. Γεωργίου στη Ζάχολη, το Εξαμίλιο τείχος στην Κόρινθο
  • Στη Λακωνία: ο Μυστράς (το Παλάτι και οι ναοί Ευαγγελίστριας και Αγιος Δημήτριος), το αρχαίο θέατρο Σπάρτης, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Αμύκλαιο και πολιτιστική διαδρομή.
Σύμφωνα με την απόφαση, η πορεία των προτάσεων για τα έργα -κυρίως σε αυτά που απαιτείται μελετητική ωριμότητα- θα εκτιμηθεί σε ανάλογη σύσκεψη η οποία ήδη προγραμματίστηκε να γίνει σε 6 μήνες από σήμερα και πάλι στην έδρα της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή των ιδίων παραγόντων.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο οποίος είχε νωρίτερα και κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την υπουργό και τον γ.γ. του υπουργείου στο γραφείο του, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ανέφερε:
«Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση και την πορεία των έργων στον πολιτιστικό τομέα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε κηρυγμένα μνημεία, και τι χρειάζεται να γίνει επιπλέον σε κάθε νομό. Προσδιορίσαμε τα χρήματα που έχουμε, τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε και σε 6 μήνες θα είμαστε πάλι εδώ, όλοι μαζί, συνέργεια όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, για να αξιολογήσουμε την πορεία μας και να εκτιμήσουμε την κατάσταση.
Συμφωνήσαμε να υπάρξει γρήγορη απορρόφηση των πόρων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση να επιστρέψουμε πόρους. Θα είναι τραγωδία αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Υπόσχομαι ότι ως Περιφέρεια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και τον δύσκολο αγώνα που δίνουν για τη διάσωση της πατρογονικής κληρονομιάς».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε από την πλευρά της την ευρεία σύσκεψη η υπουργός, σημειώνοντας ειδικότερα:
«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 και κυρίως τις προοπτικές που έχουμε με νέες εντάξεις, με νέες χρηματοδοτήσεις αρχαιολογικών έργων, έργων υποδομών πολιτισμού στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.
Είναι μια σειρά έργων που πρέπει να ωριμάσουν μελετητικά ώστε να προλάβουμε στο επόμενο εξάμηνο να τα εντάξουμε, εξασφαλίζοντας και την υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου και φυσικά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδιαφέρονται απολύτως για τη συντήρηση, ανάδειξη, προβολή και κοινωνικοποίηση των εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της Πελοποννήσου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν και τη δυνατότητα και τη γνώση να υλοποιούν έργα επί μνημείων, επί αρχαιολογικών χώρων στον περιβάλλοντα χώρο τους.
Αυτό το οποίο εξασφαλίζει η εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η χρηματοδότηση. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορούν να προχωρήσουν συστηματικά και με ακέραιο τρόπο όλες αυτές οι παρεμβάσεις, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, στο επίπεδο ζωής των τοπικών κοινωνιών της Πελοποννήσου.
Ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, ο πολιτισμός είναι και οικονομία και με αυτή τη λογική προχωρήσαμε σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις 5 Περιφερειακές Ενότητες” κατέληξε η υπουργός.