28.11.19

Η επιστήμη εξηγεί: O έρωτας διαρκεί λιγότερο από όσο νομίζουμε

Η επιστήμη εξηγεί: O έρωτας διαρκεί λιγότερο από όσο νομίζουμε

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

«Έναν χρόνο το περισσότερο κρατάει το πάθος» ερμήνευαν ο Νίκος Καρβέλας και η Άννα Βίσση με φανερά πεσιμιστική διάθεση, ώστε να μας περιγράψουν τα βήματα του έρωτα και τη διάρκειά τους, όμως στα αλήθεια μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο; Είναι δυνατόν να υπάρχει ημερομηνία λήξης σε κάτι τόσο υποκειμενικό όπως τα συναισθήματα;
Είναι προφανές πως όταν είμαστε ερωτευμένοι νιώθουμε άτρωτοι και στοιχηματίζουμε πως αυτό θα διαρκέσει για πάντα.

Τι ισχύει όμως στη πραγματικότητα;

Η επιστήμη πήρε θέση και έχει εικόνα για το πότε ακριβώς σταματάνε να μας «ενοχλούν» το στομάχι αυτές οι πεταλούδες για να δώσουν τη θέση τους στην οικειότητα και -αν είμαστε τυχεροί- στην πραγματική αγάπη.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Ludwig Maximillianas, ρωτήθηκαν 3.000 γυναίκες σχετικά με το πόσο ικανοποιημένες ερωτικά νιώθουν από τον σύντροφό τους και το το αποτέλεσμα κάπως μας… κακοφάνηκε.
Πιο συγκεκριμένα όλη αυτή η αναστάτωση που βιώνουμε στο πρώτο κομμάτι μιας σχέσης, η αγωνία, η ανυπομονησία για μια συνάντηση και το πάθος για ένα και μόνο φιλί, σβήνει περίπου στους 12 μήνες. Λίγο αργότερα έρχεται η οικειότητα και το πάθος περνάει διακυμάνσεις ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται το ζευγάρι.
Δεν ξέρουμε πως να νιώσουμε αυτή τη πληροφορία, εξάλλου στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε τη φλόγα αναμμένη για όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό που σίγουρα όμως είναι δεδομένο είναι πως ο Νίκος Καρβέλας ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν…