14.12.19

Απόστημα δοντιού: Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφιστείτε

Το οδοντικό απόστημα είναι μια λοίμωξη στο στόμα, το πρόσωπο, τη γνάθο, ή τον λαιμό, που ξεκινά ως μια λοίμωξη των δοντιών. 
Η αρχική αιτία μπορεί να είναι από μια βαθιά οδοντική κοιλότητα, από περιοδοντίτιδα, από ένα ραγισμένο δόντι, από κάποιο τραύμα, ή ακόμη και λόγω πρόσφατης οδοντιατρικής περιποίησης, όπως εξαγωγές και εμφυτεύματα.

Οι περισσότερες λοιμώξεις, που οδηγούν σε απόστημα, είναι πιο πιθανό να έχουν προκληθεί από την κακή υγεία των δοντιών και από την έλλειψη σωστής και έγκαιρης οδοντιατρικής φροντίδας. Μπορεί, επίσης, να προκύψουν από παλαιότερες οδοντιατρικές διορθώσεις (π.χ. παλιά σφραγίσματα), οι οποίες αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου και αρχίζουν να εμφανίζουν διαρροές.
Άνθρωποι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως αυτοάνοσες διαταραχές (π.χ. σύνδρομο Sjögren κ.α.) ή παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. διαβήτης, ακτινοβολία/χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, ή κάποια γενικότερη ανοσοκατασταλτική θεραπεία) είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν απόστημα στα ούλα.
Απόστημα δοντιού: Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι
Δεν υπάρχουν πρόχειρες θεραπείες για κάποια οδοντική λοίμωξη, από την στιγμή που έχει εξελιχθεί, αλλά είναι εφικτό να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της δυσφορίας και το πρήξιμο.
Οι άνθρωποι που έχουν κοιλότητες ή πονόδοντο μπορούν να λάβουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, για όσο χρειάζεται, προκειμένου να νιώσουν ανακούφιση από τον πόνο και να μειώσουν την φλεγμονή. Ως εναλλακτική λύση, ή και ως επιπλέον βοήθεια μαζί με τα ΜΣΑΦ, μπορείτε επίσης να πάρετε ακεταμινοφαίνη. Θα σας βοηθήσει με τον πόνο, αλλά δεν θα συμβάλλει στην θεραπεία της υποκείμενης λοίμωξης. Σε κάθε περίπτωση είναι σώφρον να επικοινωνήστε με τον προσωπικό σε γιατρό.
Εάν ένα απόστημα σπάσει από μόνο του, κάντε πλύσεις με ζεστό νερό για να το καθαρίσει το στόμα σας και να επιταχυνθεί η αποστράγγιση του υγρού από το απόστημα. Μην το αμελήσετε και επισκεφτείτε το δυνατόν συντομότερα έναν οδοντίατρο.
Το λοιμώδες πρήξιμο, που συνοδεύει ένα οδοντικό απόστημα, είναι διαφορετικό από το φλεγμονώδες πρήξιμο και, ως εκ τούτου, η εφαρμογή πάγου, ή κρύων επιθεμάτων στην περιοχή δεν συνιστάται.
Οδοντικό απόστημα: Θεραπεία
Για ένα οξύ οδοντικό απόστημα που προκαλεί πολύ μεγάλο πόνο, ή πρήξιμο, ο γιατρός σας μπορεί να προβεί σε μια μικροεπέμβαση και να χαράξει/ανοίξει το απόστημα, προκειμένου να το αποστραγγίσει άμεσα, ή/και να σας συστήσει θεραπεία με αντιβιοτικά.
Τα αποστήματα που εξελίσσονται με τρόπο απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς απαιτούν επείγουσα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί συνήθως χορηγούν αναλγητικά φάρμακα για να μπορέσουν να μελετήσουν σωστά τα συμπτώματα.
Αυτά τα αρχικά μέτρα είναι συχνά απαραίτητα για να σας ανακουφίσουν προσωρινά από τα συμπτώματα σε ένα οξύ απόστημα. Ωστόσο, περαιτέρω θεραπεία είναι συνήθως απαραίτητη για να εξαλειφθεί η κύρια πηγή της μόλυνσης και να αποτραπεί μια μελλοντική υποτροπή. Ανάλογα με το σημείο του αποστήματος στο ούλο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει επέμβαση στην ρίζα του δοντιού, περιοδοντική θεραπεία, ή και πλήρη εξαγωγή του δοντιού.