10.12.19

Κινέζοι ερευνητές έφτιαξαν υβρίδια μαϊμούς - γουρουνιού

Επιστήμονες κατάφεραν να τροποποιήσουν γενετικά τα κύτταρα ενός είδους μακάκου  έτσι ώστε να παράγουν μια φθορίζουσα πρωτεΐνη. 
Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν αυτά τα κύτταρα και τους απογόνους μέσα στον οργανισμό χιμαιρών, που δημιουργήθηκαν από γουρούνια.
Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά υβρίδια χοίρων και πιθήκων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Protein & Cell.
Οι βιολόγοι στο Εργαστήριο Βλαστικών Κυττάρων και Αναπαραγωγικής Βιολογίας στο Πεκίνο εμφύτευαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε χοίρους - μητέρες, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη γέννηση δέκα χοιριδίων, δύο από τα οποία ήταν χίμαιρες.
Τα υβρίδια έμοιαζαν με συνηθισμένα γουρούνια, αν και τα όργανα τους - καρδιά, συκώτι, σπλήνα, πνεύμονες και δέρμα - είχαν ένα μικρό κομμάτι κυττάρων μαϊμούς,  και συγκεκριμένα ενός είδους μακάκου.
Και τα δέκα γουρουνάκια πέθαναν μέσα σε μια εβδομάδα.
Οι επιστήμονες ακόμη δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αιτία του θανάτου τους, αλλά το γεγονός ότι και οι χοίροι μη χίμαιρες απεβίωσαν οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η in vitro γονιμοποίηση (τεχνητή γονιμοποίηση) έφταιγε για τους θανάτους τους, καθώς αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά σε χοίρους, όσο στους ανθρώπους ή σε άλλα ζώα.
Στόχος αυτού του επιστημονικού πρότζεκτ είναι η ανάπτυξη οργάνων σε ζώα για περαιτέρω μεταμόσχευση.
Οι χοίροι θεωρούνται συχνά ως πιθανοί δότες για τον άνθρωπο, καθώς τα όργανα τους μοιάζουν αρκετά με τα δικά μας.
Όσο για την επιλογή πιθηκοειδών για τη δοκιμή, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από ομοιότητες στο DNA μεταξύ ανθρώπων και χιμπατζήδων.
Η ομάδα επιστημόνων εργάζεται τώρα για τη δημιουργία υβριδίων πιθήκων - χοίρων με μεγαλύτερο ποσοστό κυττάρων των πρώτων.
Εάν αυτές οι δοκιμές είναι επιτυχείς, το επόμενο βήμα θα ήταν η κατασκευή μιας χίμαιρας στην οποία ένα όργανο θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από κύτταρα πιθήκου.