27.12.19

Τρεις συμβουλές για να μειώσετε την εξάρτηση από τις οθόνες

Είναι μέρος του εξελικτικού μας κώδικα να ενδιαφερόμαστε για το τι συμβαίνει γύρω μας, να βρίσκουμε τρόπους επικοινωνίας, να διαμορφώνουμε κοινωνικά δίκτυα και να διατηρούμε τους εαυτούς μας σύγχρονους και ενημερωμένους.
Για πολλούς χρήστες, η τεχνολογία και όλες αυτές οι θαυμαστές συσκευές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο διότι υποδηλώνουν την ύπαρξη επαφών με φίλους και την αλληλεπίδραση με γνωστούς, συναδέλφους κ.λπ.
Ωστόσο, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών που υποδεικνύουν ότι, όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά, οι συσκευές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία μας, προκαλώντας βλάβες στην ψυχική μας υγεία. Αν δεν ρυθμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο ασχολούμαστε με όλα αυτά τα άλαλα και μπάλαλα άψυχα μηχανήματα, τότε αντί να τα χρησιμοποιούμε, αρχίζουν να μας χρησιμοποιούν αυτά.
Ο εθισμός, οι εξάρσεις στη συμπεριφορά, η απόσπαση και η διάσπαση της προσοχής, το στρες, είναι πραγματικά προβλήματα που δημιουργούν η κατάχρηση και η υπερχρήση όλων αυτών των συσκευών. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική χρήση τεχνολογιών και συσκευών, καθώς και να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας για τα σημερινά επίπεδα εξάρτησης που έχουμε. Από εκεί και πέρα σας δίνουμε τρεις απλές και χρήσιμες συμβουλές, που μπορούν να βοηθήσουν.
‑Δημιουργήστε ένα φυσικό χώρο ησυχίας και ηρεμίας χωρίς συσκευές, αλλά με φυτά, λουλούδια, πτηνά, φωτογραφίες και χαλαρωτική μουσική, στον οποίο μπορείτε να καταφεύγετε όποτε νιώθετε πίεση.
-Κάντε συνειδητή απεξάρτηση από τις συσκευές μία μέρα την εβδομάδα, κάτι που θα βοηθήσει και στο να αυξηθεί ο ποιοτικός χρόνος ποιότητας που δαπανάτε για τον εαυτό σας.
-Διαλογιστείτε χωρίς να γνωρίζετε από διαλογισμό. Σταματήστε απλώς και αναπνεύστε βαθειά και ήρεμα, τρεις τουλάχιστον φορές την ημέρα και αφιερώστε στον εαυτό σας πέντε λεπτά χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα.