2.12.19

Αντιδράσεις στη Σουηδία από τον πρώτο εκκλησιαστικό πίνακα με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο

Πολλαπλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Σουηδία ένας πίνακας, θρησκευτικού περιεχομένου, ο οποίος τοποθετήθηκε στον ναό του Αγίου Παύλου στο Μάλμε. 
Αν και η Eκκλησία της Σουηδίας έχει αποδείξει πως δεν περιορίζεται από τον θρησκευτικό συντηρητισμό - επιτρέποντας τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ήδη από το 2009 και δείχνοντας έμπρακτα την συμπαράστασή της στη ΛΟΑΤ κοινότητα της χώρας - κατάφερε την 1η Δεκεμβρίου να προκαλέσει αναστάτωση στις τάξεις των πιστών της, με την τοποθέτηση ενός πίνακα ομοφυλοφιλικού περιεχομένου στον ναό του Αγίου Παύλου στην πόλη του Μάλμε.
Η δημιουργός του πίνακα που ονομάζεται «Παράδεισος», είναι η ζωγράφος Elisabeth Ohlson Wallin, η οποία έχει παραδεχθεί πως είναι ομοφυλόφιλη, ενώ το έργο της - που το κύριο θέμα της είναι ο Αδάμ και η Εύα - περιλαμβάνει λευκούς και έγχρωμους ανθρώπους διάφορων σεξουαλικών προσανατολισμών ενώ σύμφωνα μ’ έναν ιερέα, ο καταραμένος όφις παρουσιάζεται ως  τρανσέξουαλ γυναίκα.
Όπως έγραψε μεταξύ άλλων στον λογαριασμό της στο twitter η Helena Myrstener, πάστορας του ναού που φιλοξενεί πλέον το αμφιλεγόμενο έργο, «την Κυριακή γράφτηκε ιστορία. [..] Είμαστε ευτυχισμένοι και περήφανοι», ενώ η εκκλησία της Σουηδίας σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο δείχνει πως «υπάρχει μια θέση στον παράδεισο για όλους, ανεξάρτητα από το ποιον διαλέγουμε να αγαπήσουμε.»
Τον συγκεκριμένο ενθουσιασμό ωστόσο, δεν τον υιοθέτησαν όλοι οι πιστοί αφού υπήρξαν ποικίλα σχόλια, μεταξύ των οποίων κάποια που μιλούσαν για πολιτικό ακτιβισμό εκ μέρους της εκκλησίας, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως «ντροπιατικό».
Άλλοι επεσήμαναν ένα εδάφιο από το «Λευιτικό» της Παλαιάς Διαθήκης, στο οποίο υπάρχει ρητή απαγόρευση για σχέσεις μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου ενώ υπήρξαν και κάποιοι που υποστήριξαν πως «η θρησκεία πέθανε».
Με πάνω από 5 εκατ. μέλη, η εκκλησία της Σουηδίας αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο του Λουθηρανισμού στην Ευρώπη αλλά σε σύγκριση με το 1972, όταν το 95% του πληθυσμού της χώρας ήταν μέλη της εκκλησίας, υπάρχει αισθητή πτώση, αφού το 2018 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 57%.