15.1.20

Η Νάντια ρωτά τον Βορίδη για την κατρακύλα της τιμής του ελαιολάδου στην Μεσσηνία

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου  για την διαρκώς μειούμενη τιμή του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία. 

"Ιδιαίτερη ανησυχία προξενεί στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας κι όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών η συνεχής μείωση που έχει καταγραφεί στην τιμή του ελαιολάδου. Ενδεικτικά, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της αγοράς, οι μεγαλέμποροι δίνουν τιμές που έχουν φτάσει στα 2,10 ευρώ το κιλό.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αποθέματα καλής ποιότητας ελαιολάδου δεν υπάρχουν, αφού η περσινή χρονιά ήταν πολύ άσχημη με προβλήματα, όπως γλοιοσπόριο και λοιπά, και πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν το προϊόν τους ακόμη και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό.
Ερωτάσθε κε Υπουργέ:
Ποια επιπλέον μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε όχι μόνο να συγκρατηθεί η συνεχής πτώση της τιμής του ελαιολάδου αλλά και να καθοριστεί ει δυνατόν κατώτατη τιμή ελαιολάδου που να αφήνει περιθώρια επιβίωσης στους ελαιοπαραγωγούς;"


Αθήνα, 15 Ιανουαρίου  2020
       
 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί Μεσσηνίας και όλης της χώρας, λόγω της διαρκώς μειούμενης τιμής του ελαιόλαδου».

Ιδιαίτερη ανησυχία προξενεί στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας κι όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών η συνεχής μείωση που έχει καταγραφεί στην τιμή του ελαιολάδου. Ενδεικτικά, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της αγοράς, οι μεγαλέμποροι δίνουν τιμές που έχουν φτάσει στα 2,10 ευρώ το κιλό.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αποθέματα καλής ποιότητας ελαιολάδου δεν υπάρχουν, αφού η περσινή χρονιά ήταν πολύ άσχημη με προβλήματα, όπως γλοιοσπόριο και λοιπά, και πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν το προϊόν τους ακόμη και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό.
Σε αυτή την εγχώρια κατάσταση έρχεται να προστεθεί ως επιβαρυντικός παράγοντας η τιμή ελαιολάδου σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπως η ισπανική, που επίσης παραμένει ιδιαιτέρως χαμηλή. Κι ενώ στην Ισπανία είχαν  πολύ μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου, που ξεπέρασε το 1,7 εκ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ισπανικό ελαιόλαδο, στα τέλη Μαρτίου, διαμορφώθηκαν στα 2,38 ευρώ το κιλό, δηλαδή μειωμένες κατά 24%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ομοίως, η τιμή του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου ήταν 13,5% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο και κατά 18% σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Από την πλευρά της η Κομισιόν, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, υποσχέθηκε ότι θα τεθούν τα θεμέλια για έναν σύνθετο μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου στα παραγωγά κράτη-μέλη της ΕΕ.
Κε Υπουργέ, οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας και όλης της χώρας, αναζητούν στήριξη του εισοδήματος τους και δεν πείθονται από τον μονόδρομο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που αποδίδει τις  ευτελιστικές τιμές στις δακοκτονίες.
Κε Υπουργέ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε το ελαιόλαδο είναι από τα βασικά μας εθνικά προϊόντα με απαράμιλλη ποιότητα, με εξαγωγική κατεύθυνση, σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση και τελικά στη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο και την κοινωνική συνοχή.
Επειδή η πρόσφατη επιβολή δασμών στο τυποποιημένο Ισπανικό ελαιόλαδο και στις βρώσιμες ελιές, οι οποίες είναι επίσης στα «αζήτητα» στη χώρα μας,  πιέζουν συνολικά την τιμή του ελαιολάδου προς τα κάτω και της βρώσιμης ελιάς  σε τιμές ευτελιστικές και κάτω από το κόστος παραγωγής.
Επειδή η ελαιοπαραγωγή στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής κι άλλων παραγόντων, έχει και άλλους κινδύνους να αντιμετωπίσει που έχουν επίπτωση στην ποιότητα και την ποσότητα ,

Ερωτάσθε κε Υπουργέ: 

1.Ποια επιπλέον μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε όχι μόνο να  συγκρατηθεί η συνεχής πτώση της τιμής του ελαιολάδου αλλά και να καθοριστεί ει δυνατόν κατώτατη τιμή ελαιολάδου που να αφήνει περιθώρια επιβίωσης στους ελαιοπαραγωγούς;

Η ερωτώσα βουλευτής
                                             Κωνσταντίνα( Νάντια) Γιαννακοπούλου