20.2.20

Ερευνητές εξετάζουν δηλητήρια φιδιών για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ομάδα ερευνητών σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, διεξάγουν έρευνα ώστε να διαπιστώσουν αν τα δηλητήρια των φιδιών μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο.
 
Το δηλητήριο των φιδιών ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, για την καταπολέμηση του καρκίνου, υποστηρίζει ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κολοράντο των ΗΠΑ.
Ο Δρ. Στίβεν Μακέσι, καθηγητής της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, διεξάγει έρευνα, ώστε να διαπιστώσει ποιος συνδυασμός δηλητηρίων από φίδια, μπορεί να επιτεθεί σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CBS Denver.
Οι μαθητές του Μακέσι, βοήθησαν ώστε να εξάγουν δηλητήριο από εκατοντάδες φίδια, από ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος του Πανεπιστημίου.
«Πρόκειται για συνδυασμούς που έχουν εξελιχθεί ώστε να σκοτώνουν άλλα ζώα και να σκοτώνουν γενικά, να σκορπίζουν χάος σε ζωντανούς οργανισμούς» δήλωσε στο CBS ο Μακέσι. «Φαίνεται πως πρόκειται για ένα λογικό μέρος, ώστε να ψάξουμε για θεραπεία» υποστήριξε.
Τα δηλητήρια ως φάρμακα
«Όταν σκέφτεσαι για την παρασκευή ενός θεραπευτικού φαρμάκου, δεν κοιτάς πρώτα σε κάτι, όπως το τοξικό δηλητήριο ως πηγή» εξήγησε ο Μακέσι, σημειώνοντας πως το δηλητήριο των φιδιών χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1950, για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η υψηλή πίεση.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα, Τάνερ Χάρβεϊ, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα του Μακέσι, ένα τέτοιο δηλητήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερώσει τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, σε μικρές δόσεις. Ωστόσο, δεν είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του μελανώματος, το οποίο συνήθως εμφανίζεται στο δέρμα, υποστηρίζοντας πως ένα δηλητήριο δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια για όλους τους τύπους καρκίνου.
Η ομάδα των ερευνητών εξήγησε πως, η πρόκληση για τη χρήση δηλητηρίου ως θεραπείας του καρκίνου, είναι να διασφαλίσουν πως οι τοξίνες δεν θα επιτεθούν και στα υγιή κύτταρα, στο σώμα του ασθενούς.
«[Βρίσκοντας τις σωστές δόσεις και μίξεις] είναι σαν να ψάχνεις για χρυσό» σημείωσε ο Χάρβεϊ.
Η έρευνα βρίσκεται στα πρώιμα στάδια ακόμα και η ομάδα ελπίζει πως όταν κατανοήσει καλύτερα τις λειτουργίες των δηλητηρίων, θα μπορέσει να ξεκινήσει και κλινικές δοκιμές.
Επίσης, ελπίζουν πως θα επηρεάσουν και την αναίτια εξουδετέρωση των φιδιών. «Ποτέ δεν ξέρεις τι θα προκύψει από μια φυσική πηγή, ακόμα και από κάτι σαν έναν κροταλία. Ίσως σε αυτά τα επικίνδυνα πλάσματα, να κρύβεται στο δηλητήριο τους κάτι που θα μπορέσει να είναι σωτήριο για σένα ή τα μέλη της οικογένειας σου» εξήγησε ο Μακέσι.

sputniknews