1.2.20

Το όνομα του Τσίπρα πλανάται πάνω από την προανακριτική

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Ι.Αγγελής, έδωσε χθες συμπληρωματική κατάθεση. Σε αυτήν αποκαλύπτει πως υπήρχε σχέδιο προφυλάκισης των Α.Σαμαρά, Α.Γεωργιάδη και Α.Λοβέρδου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.
 Μάλιστα, προς επίρρωση των όσων λέει, επικαλέστηκε την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξ.Δημητρίου και την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μ.Παπασπύρου. Δήλωσε δε πρόθυμος σε μια κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τις δύο κυρίες.
Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πως άλλη βαρύτητα έχει το γεγονός, μερικοί σχολιαστές να γράφουμε εδώ και καιρό πως ο σκοπός των συνωμοτών ήταν να διεξαχθούν εκλογές με έναν πρώην πρωθυπουργό και δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της αντιπολιτεύσεως προφυλακισμένα και άλλο να το καταθέτει ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Αλλο να ιχνογραφούμε εμείς ένα καθεστώς με Μαδουρικά χαρακτηριστικά και άλλο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 
Αν θέλουμε να σχηματίσουμε την μεγάλη εικόνα των
όσων αποκαλύπτονται στην προανακριτική επιτροπή, να θυμηθούμε τι είπε, πριν από λίγες ημέρες, ο πρώην εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ.Π.Αθανασίου. Κατέθεσε πως ο Δ.Παπαγγελόπουλος του είχε πει πως «ποτέ άλλοτε στην ζωή του δεν είχε τόση εξουσία». 
Αν συνδυάσουμε τις δύο καταθέσεις των ανώτατων δικαστικών λειτουργών καταλήγουμε –με οδηγό την κοινή λογική— στο συμπέρασμα πως στην σκευωρία Novartis υπήρχε ένας σχεδιασμός πολύ πάνω από τις τυπικές εξουσίες ενός αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Για να τελεσφορήσει αυτός ο σχεδιασμός κάποιος έδωσε στον Δ.Παπαγγελόπουλο «εξουσίες που ποτέ δεν τις είχε δει στην ζωή του». 
Ποιος μπορεί να είναι αυτός; 
Ετσι, αυτομάτως μπαίνει στο κάδρο της σκευωρίας ο τότε πρωθυπουργός Α.Τσίπρας. Είναι ο μόνος που μπορεί να του παραχώρησε αυτές τις εξουσίες, γιατί ήταν η κεφαλή της εκτελεστικής εξουσίας. 
Προφανώς, ο Δ.Παπαγγελόπουλος δεν λειτούργησε αυτόνομα και αυτόβουλα. Συμμετείχε σε έναν σχεδιασμό, αλλά ήταν μόνον το καθοδηγητικό όργανο του εκτελεστικού βραχίονα. Υπήρχαν  σε αυτόν τον βραχίονα και δημοσιογράφοι, υπήρχαν και δικαστικοί. 
Βέβαια, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο—που θα επιβεβαιωθεί ή όχι τις προσεχείς ημέρες—να τέθηκε στην υπηρεσία των σκευωρών ένα παραδικαστικό κύκλωμα που ήδη λειτουργούσε. Ενα παραδικαστικό κύκλωμα που απέβλεπε στην εξουδετέρωση επιχειρηματιών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους θεωρούσε πολιτικούς της αντιπάλους ή στην προστασία άλλων, φιλικών προς την κυβέρνηση.
Αυτή η διάσταση της σκευωρίας Novartis μένει να αποδειχθεί. 
Ηταν επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αφήσει εκτός κάδρου της υπόθεσης Novartis τον Α.Τσίπρα. Το σκεπτικό φαίνεται λογικό. 
Εναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον παραπέμπεις, αν τα στοιχεία δεν είναι τόσο ισχυρά για να καταδικαστεί. Διαφορετικά γίνεται ήρωας. 
Ενδεχομένως, και από την πορεία των αποκαλύψεων στην προανακριτική επιτροπή, αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός να ανατραπεί. Γιατί θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: η σκευωρία Νovartis ήταν σύλληψη και εκτέλεση ενός μόνον ανθρώπου; Όλα αυτά που μαθαίνουμε και όλα αυτά που θα μάθουμε, τα μηχανεύτηκε μόνος του ο Δ.Παπαγγελόπουλος; 
Είναι δυνατόν ένας αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να αποφάσισε, χωρίς ανωτέρα έγκριση, να προφυλακίσει έναν πρώην πρωθυπουργό;  
Βρίσκω αρκετά ακραίο αυτό το σενάριο. 
Νομίζω πως μετά και την συμπληρωματική κατάθεση Αγγελή, διευρύνεται το πλαίσιο της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής.  
Θα πρέπει—κατά την γνώμη μου—να διερευνήσουν ποιος έδινε τις εντολές στον Παπαγγελόπουλο. Η ανεύρεση της αλήθειας απορρέει από τον όρκο που έδωσαν τα μέλη της, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και συμβιβασμούς.
 
 
Σ. Μουμτζής
liberal.gr