13.2.20

ΠΥΛΟΣ - Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο Θανάσης Φιλιππόπουλος

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ  που συνέδεσε το όνομά του με τη Μεσσηνία, σαν υπουργός ανευ χαρτοφυλακίου για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986  το Δήμο Πύλου και ευρύτερα όλη τη Μεσσηνία

 Σε κλίμα οδύνης σήμερα το μεσημέρι  συγγενείς φίλοι και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν  στην εκκλησία Παναγίας της θεοτόκου στην Πύλο για να αποχαιρετήσουν τον  πολιτικό που έφυγε από τη ζωή   σε ηλικία 86 ετών  στο Νοσοκομείο Καλαμάτας που φέρει την υπογραφή του
Από νωρίς το πρωί, στην εκκλησία είχαν αποσταλεί στεφάνια στη μνήμη του, από την Βουλή των Ελλήνων τον τέως πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά  συνεργάτες, φίλους και ανθρώπους που τον αγαπούσαν και τον θαύμαζαν.

 Ο Θανάσης Λεων. Φιλιππόπουλος γεννήθηκε στο Κορυφάσιο το 1934. Γιος αγρότη, τελείωσε το γυμνάσιο στην Πύλο αριστεύοντας σε όλες τις τάξεις και βραβευθείς επανειλημμένα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Κάτοχος των ειδικοτήτων: Γενικής Χειρουργικής και Γυναικολογίας – Μαιευτικής. Ασκησε το επάγγελμα του γιατρού από το 1969 στην Καλαμάτα.
Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τους φοιτητικούς συλλόγους. Πριν τη δικτατορία, του είχε ανακοινωθεί από τον αείμνηστο πρόεδρο Γεώργιο Παπανδρέου ότι είχε επιλεγεί ως υποψήφιος της Ενωσης Κέντρου στις εκλογές του 1967, που δεν έγιναν, λόγω επιβολής της δικτατορίας. Αναμείχθηκε στη μάχιμη πολιτική το 1974 και κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία.
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Από το 1977 μέχρι και το 1993 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Μεσσηνίας. Διετέλεσε υπουργός για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας από το Φεβρουάριο του 1987 μέχρι το Μάρτιο του 1989.
Την εποχή που διετέλεσε υπουργός, καταρτίστηκε πενταετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης 112 δισ. δρχ. για τη Μεσσηνία και πολλά μεγάλα έργα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του (Νοσοκομείο Καλαμάτας, αεροδρόμιο, νέο στρατόπεδο, δικαστικό μέγαρο, ΤΕΙ Καλαμάτας,
Θεραπευτήριο Χρονίως Πασχόντων στα Φιλιατρά, μαρίνα Πύλου, εθνικός δρόμος κ.ά.).
Από το 1994 έως το 1998 ήταν νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Εξελέγη δήμαρχος Πύλου από το 1999 έως και το 2002 και ήταν αυτός που πρωτοστάτησε και κατασκεύασε το Κλειστό Γυμναστήριο Πύλου, το νέο Δημαρχείο σε συνέχεια του υπάρχοντος, εξασφάλισε την αγορά της οικίας του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα από την Εθνική Τράπεζα και άλλα έργα στην Πύλο και τη γύρω περιοχή.



ΦΩΤΟ:Δημήτρης Πανοσκάλτσης