11.2.20

ΟΗΕ: Κίνδυνος πανδημίας στη Μόρια

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωράει με τις επιτάξεις για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας και οι τοπικές κοινωνίες των νησιών βρίσκονται στα κάγκελα, η φρικιαστική κατάσταση στη Μόρια δεν γίνεται καλύτερη, αλλά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τη βόμβα του προσφυγικού μόνη της, τη στιγμή που η Ευρώπη στέκεται σε ρόλο παρατηρητή και τα διεθνή ΜΜΕ σε ρόλο κριτή.
Με το προσφυγικό να βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο και τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες να κορυφώνονται, η κατάσταση στη Μόρια φτάνει στο απροχώρητο. Ωστόσο, αυτή τη φορά δημοσίευμα του βρετανικού Guardian έρχεται να βάλει μια ακόμα τρομακτική παράμετρο, δείχνοντας πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στο κολαστήριο της Μόριας.
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόφυγες ζητά την άμεση απομάκρυνση από την Μόρια των οικογενειών και των ασθενών. Όπως εξηγεί, ο λόγος είναι πως οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό – ντροπή είναι τόσο κακές που είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εξαπλωθούν ασθένειες. Κάνει, δε, λόγο για φόβο πανδημίας!Ανησυχούμε σοβαρά για την περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στα κέντρα υποδοχής, η οποία επιδεινώνεται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης» λέει στον Guardian ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της για την μετακίνηση χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά προς την ενδοχώρα» υπογραμμίζει στη συνέχεια. 
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις της Δρ. Χάνα Ποσπισίλοβα, μιας από τους εθελοντές γιατρούς στην Λέσβο. Τα όσα λέει στο βρετανικό Μέσο προκαλούν ανατριχίλα.
“Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στην ζωή μου αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει! Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!»
Η γιατρός λέει ξεκάθαρα ότι αυτές οι καταστάσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε πανδημία."Ανθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μένουν σε τέντες βρεγμένες από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα. Δεν υπάρχει ζεστό νερό για δείγμα και πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό. Όλοι τους είναι υποσιτισμένοι με ματωμένα ούλα.
«Τους δίνουμε αντιβιοτικά αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί ούτε και ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική Γρίπη έτσι ακριβώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε» λέει η γιατρός.