28.3.20

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ισπανία: 832 νεκροί σε 24 ώρες από τον κορονοϊό

Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται από την Ισπανία για τον κορονοϊό.

 Δεν τελειώνει η τραγωδία στην Ισπανία, καθώς το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι μέσα σε 24 ώρες 832 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού.

Έτσι, τα θύματα του ιού στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου ανέρχονται σε 5.690, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι 72.248

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία βρίσκεται μόνο πίσω από την Ιταλία όσον αφορά των αριθμών των νεκρών, καθώς έχει ξεπεράσει την Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.
Ο Έλληνας γιατρός όντας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού στο δημόσιο νοσοκομείο της Βαρκελώνης, περιγράφει τις εφιαλτικές εικόνες στο δημόσιο νοσοκομείο της ισπανικής πόλης απ΄ την έξαρση της πανδημίας, εξηγεί τι σημαίνει το «πρωτόκολλο δεοντολογίας» βάσει του οποίου λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας και στέλνει το δικό του (ξεκάθαρο) μήνυμα στον ελληνικό λαό.

Υπάρχουν κάποιες ξεχωριστές και άκρως σοβαρές καταστάσεις όπου οι λέξεις είναι πάρα πολύ μικρές - φτωχές, για να περιγράψουν και να αποδώσουν αυτό ακριβώς που συμβαίνει στην πραγματικότητα και στο απόλυτο μέγεθος του. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση.

Η χωρίς φρένα πορεία του κορωνοϊού «χτυπάει» μαζικά τους Ισπανούς πολίτες και τους στέλνει στα νοσοκομεία για παροχή βοήθειας.

Ο Έλληνας γιατρός, Βαγγέλης Παπουτσιδάκης, ο οποίος διαμένει και εργάζεται στο δημόσιο νοσοκομείο της Βαρκελώνης, περιγράφει στο  SDNA τις εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν ο ίδιος, οι συνάδελφοί του ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, εν μέσω της «κόλασης» που δημιουργεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και μόνο αν την ζήσει κανείς από κοντά μπορεί να αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος της.


«Εγώ είμαι αθλητίατρος. Εχω ασχοληθεί με την παθολογία και έχω ειδικότητα στην θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο. Εργάζομαι ως συντονιστής στο τμήμα υπερβαρικού οξυγόνου στο δημόσιο νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας πω, είναι πως δεν υπάρχουν πλέον ειδικότητες. Όλοι οι γιατροί είμαστε στα επείγοντα περιστατικά. Αυτό που ζούμε, είναι μια κόλαση χωρίς τέλος.

Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στα χειρότερα και δεν ξέρουμε πραγματικά τι ακόμα έρχεται και μας περιμένει.

Υπάρχει κόσμος που πεθαίνει αβοήθητος στο σπίτι του. Στην είσοδο του νοσοκομείου βρίσκεται ένας γιατρός κι ένα μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού και κρίνουν την σοβαρότητα της κατάστασης απ΄τον κόσμο που έρχεται μαζικά.

Αν βλέπουν πως τα συμπτώματα δεν είναι τόσο σοβαρά, ζητούν από τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο σπίτι τους από την στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για την νοσηλεία όλων.

Μην ξεχνάμε πως ο ιός κρατάει δύο εβδομάδες και στην Ισπανία περιμένουμε την κορύφωση την επόμενη εβδομάδα, με την ευχή πως την μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να πέφτει η σχετική καμπύλη και θα ανασάνουμε…» τονίζει ο κ.Παπουτσιδάκης και εξηγεί τι είναι το "πρωτόκολλο δεοντολογίας" βάσει του οποίου λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας. 

«Το κράτος χρησιμοποιεί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Όλα τα νοσοκομεία έχουν υπογράψει ένα πρωτόκολλο δεοντολογίας. Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας;

Όταν έρχεται στο νοσοκομείο ένας άνθρωπος 40 ετών κι ένας 70 ετών, οι γιατροί κρίνουν ποιον από τους δύο θα βάλουν στην εντατική αναλόγως της κατάστασης, του ιστορικού κι όλων των δεδομένων».
«Χάνουμε στρατιώτες στον
πόλεμο κατά της πανδημίας »

Ο Έλληνας γιατρός περιγράφει με μελανά γράμματα το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τα κρούσματα και τις απώλειες σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Αυτό που βλέπουμε και μας ανησυχεί τρομερά δεν είναι μόνο τα αυξανόμενα κρούσματα πολιτών, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Στη Βαρκελώνη δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια πέθαναν, ενώ τρεις γιατροί είναι διασωληνομένοι.

Κι όσοι έρχονται σε επαφή με μολυσμένους ασθενείς βαραίνουν πολύ όταν κολλάνε και οι ίδιοι και αυτομάτως μπαίνουν σε 14ημερα καραντίνα, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Όλο αυτό με τον ιό θα κρατήσει το λιγότερο δύο μήνες. Αν συνεχίσουμε έτσι, φοβάμαι πως θα έρθει η μέρα που δεν θα έχουμε τους στρατιώτες που χρειάζονται σε αυτή την σκληρή μάχη».
«Σοβαρά περιστατικά
και με νέους ανθρώπους»

Ο μύθος πως ο κορωνοϊός δεν ρίχνει κάτω  και δεν βγάζει σοβαρά συμπτώματα τους πιο νεαρούς σε ηλικία, είναι κάτι που ασφαλώς και δεν ισχύει, όπως ξεκαθαρίζει ο κ.Παπουτσιδάκης.

«Στο δικό μου νοσοκομείο έχουμε σοβαρά περιστατικά και με πιο νεαρούς σε ηλικία ανθρώπους, έστω κι αν αυτά δεν είναι πάρα πολλά και αποτελούν μειοψηφία επί του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων.

Να σας πω ότι στο νοσοκομείο που εργάζομαι μολύνθηκε μια νοσηλεύτρια 39 ετών που είχε απόλυτα καθαρό ιατρικό ιστορικό και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Όταν λοιπόν βλέπεις να συμβαίνουν όλα αυτά γύρω σου, είναι λογικό να σε διακατέχει κι ένας φόβος για τον εαυτό σου».

Το μήνυμα στους Έλληνες

Κλείνοντας την επικοινωνία μας με τον Έλληνα γιατρό του ζητήσαμε να στείλει το δικό του μήνυμα στους Έλληνες πολίτες που δεν βιώνουν τις εφιαλτικές εικόνες της Ισπανίας.

«Γνωρίζω πως η Ελλάδα έχει λίγα κρούσματα και νεκρούς. Όμως έχει γερασμένο πληθυσμό και δεν θα πρέπει επουδενί να φτάσει στα επίπεδα Ισπανίας διότι θα καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας.

Να μείνουν οι Έλληνες στα σπίτια τους. Να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις εντολές των ειδικών και της κυβέρνησης.

Να συμπεριφέρονται σαν να είναι θετικοί στον ιό. Να πλένουν τα χέρια τους και να ακολουθούν όλους τους κανόνες υγιεινής.

Κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει αυτό το κακό κι αν πράγματι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μας βοηθήσει.

Μείνετε σπίτι