28.3.20

Στον Έβρο η Ελλάδα γύρισε σελίδα

Και οι τελευταίοι Τούρκοι παρακρατικοί μάζεψαν τις σκηνές τους και αποχώρησαν από τα σύνορα. Πιο μπροστά είχαν εγκαταλείψει την απόπειρα εισβολής και η μεγάλη μάζα των μεταναστών, καθώς διαπίστωσαν πως δεν μπορούν να περάσουν τα Ελληνικά σύνορα. 
Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς όταν διαμαρτυρήθηκαν προς τους Τούρκους αξιωματούχους για τον εμπαιγμό του από τις αρχές ασφαλείας της γείτονος, προπηλακίστηκαν. 
Οι σχετικές εικόνες από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπόλεως έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Χθες το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» απέδωσε την κρίση που προκλήθηκε στον Έβρο στην δράση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας της ΜΙΤ. Ως πηγή του ρεπορτάζ το έγκυρο γερμανικό περιοδικό είχε κύκλους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της περίφημης BND, αποστομώνοντας αριστερούληδες, αλληλέγγυους και τους κατ΄επάγγελμα ψυχοπονιάρηδες.
  Τώρα που ο συναγερμός έληξε, ας κάνουμε μια αποτίμηση της κατάστασης. 1. Η Ελληνική κυβέρνηση με αποφασιστικότητα υπερασπίστηκε τα σύνορα της πατρίδος μας.
  2. Σε αυτήν την προσπάθεια προσέτρεξαν αρωγοί και απλοί πολίτες που αισθάνθηκαν την ανάγκη να πράξουν το καθήκον τους.
  3. Γύρω από την κυβέρνηση συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οι εθνομηδενιστές - στην οριζόντια διαστρωμάτωση τους-απομονώθηκαν.
  4. Οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιλήφθηκαν επί τέλους πως τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και χωρίς δισταγμό συμπαρατάχθηκαν με την Ελληνική κυβέρνηση.
  5. Η πολιτική Ερντογάν ηττήθηκε κατά κράτος. Δεν είναι μόνον η αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στην οποία συμμετείχαν και δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, είναι κυρίως η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδοκίμασαν τους εκβιαστικούς χειρισμούς του Τούρκου προέδρου.
  Αυτές είναι μερικές διαπιστώσεις, τώρα που η κρίση έληξε.
  Προφανώς και οι τουρκικές απειλές και διεκδικήσεις θα συνεχιστούν και ενδεχομένως και να κλιμακωθούν, καθώς η ενεργοποίηση του συστήματος των S-400 -που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού- θα δώσει στην Τουρκία ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η νίκη που πετύχαμε στον Έβρο είναι και ουσιαστική και συμβολική, αλλά δεν θα πρέπει να της δώσουμε διαστάσεις που δεν έχει. Από την μια μεριά υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας ενός κράτους και από την άλλη μια μεγάλη, άτακτη μάζα μεταναστών-εισβολέων. Ο αγώνας ήταν άνισος, από την στιγμή που ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να τον δώσει. Το θετικότερο γεγονός όλων αυτών των ημερών ήταν πως ανέδυσε στην επιφάνεια το πατριωτικό αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Δεν ήταν μόνον η κινητοποίηση των κατοίκων του Έβρου. Ήταν και η αυθόρμητη συμπαράσταση των πολιτών από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Αξίες που επί 45 χρόνια ήταν καταχωνιασμένες και περιφρονημένες, καθώς ο κυρίαρχος ιδεολογικός λόγος τις είχε απορρίψει, βρήκαν την θέση τους στην συνείδηση των πολιτών. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη που προσέφερε στην πατρίδα μας η μάχη του Έβρου. Δεν απέδειξε μόνον πως μπορούμε να λειτουργούμε ως ένα σύγχρονο κράτος, αλλά αποκατέστησε και τις παραδοσιακές αρχές, όπως την φύλαξη των συνόρων, τον στρατό, την σημαία, τον Εθνικό μας Ύμνο. Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην μάχη στον χώρο των ιδεών, ανατράπηκαν. Μια κυριαρχία 45 περίπου ετών έλαβε τέλος. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

  Σ. Μουμτζής
liberal.gr