11.3.20

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό: Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας

Σε δημόσιες δηλώσεις - προς τον ελληνικό λαό - για τον νέο κορονοϊό προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα δυσκολότερα είναι ακόμη μπροστά μας, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προέβη σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, εν μέσω της έξαρσης του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα.
«Μείνετε μακριά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες» επεσήμανε, παράλληλα, ενώ απευθυνόμενος προς τους μικρούς μαθητές, τους κάλεσε να «συνεχίσουν το διάβασμα, να κάνουν καλές και μικρές παρέες στο σπίτι και όποτε μπορούν να αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους».
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι «οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος», ενώ υπενθύμισε ότι λάβαμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα».
«Σ’ αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε» συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι οι περισσότεροι ασθενείς ενδεχομένως δεν θα εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.
«Κάποιοι συμπολίτες μας, όμως, ίσως χρειαστούν νοσηλεία. Αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε. Ο στόχος μας είναι απλός. Τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Και διαβεβαίωσε: «Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υτγεία. Καμία δομή δεν περισσεύει. δημόσιος και ιδιωτικος τομέας καλούνται να συνεργαστουν».
Εκτίμησε δε, ότι η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα και ότι πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειες του Covid-2019.
Προανήγγειλε, μάλιστα, τη λήψη και άλλων μέτρων στήριξης για όσους κλάδους πλήττονται περισσότερα.
«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται νωρίτερα από όσο χρειάζεται. Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη».
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επιπλέον, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει πλέον τον συντονισμό κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
«Ενώ το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά. Θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο» συνέχισε.
Ειδική μνεία έκανε και στη Θεία Κοινωνία, διαμηνύοντας ότι «ω Πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες». «Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας».
Και συνέχισε: «Τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη»
«Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών» κατέληξε.