9.3.20

Στους πενήντα θεαματικούς δρόμους παγκοσμίως ο Transfagarasan

Είναι ένας από τους διασημότερους δρόμους εξαιτίας της «φιδίσιας»  κατασκευής του, που προκαλεί οδηγούς, λάτρεις της ταχύτητας και των στιγμών έντασης, να ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές σε τέσσερις ή δύο τροχούς και να τον «περπατήσουν». 
Ο λόγος για τον οδικό άξονα «Transfagarasan» στη Ρουμανία, που περιλαμβάνεται στους πενήντα πιο θεαματικούς ανά τον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 36η θέση, σύμφωνα με το παγκόσμιο ταξιδιωτικό site «Big 7 Travel».
Ο «Transfagarasan» κατασκευάστηκε την περίοδο 1970-1974 με εντολή του Νικολάε Τσαουσέσκου για να εξασφαλίσει μια οδική διαδρομή μέσα από τα βουνά για τις ανάγκες του στρατού. Έχει συνολικό μήκος 90 χιλιομέτρων και ορισμένα τμήματά του βρίσκονται σε υψόμετρο 2.040 μέτρων. Περιλαμβάνει επίσης τη μεγαλύτερη, σε μήκος, οδική σήραγγα της Ρουμανίας (887 μέτρα).
Ο δρόμος έχει καταστεί ιδανικό περιβάλλον για δοκιμές οδήγησης, φωτογραφήσεις και διαφημίσεις αυτοκινήτων για σπορ αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Έγινε διάσημος παγκοσμίως μετά τη βρετανική τηλεοπτική εκπομπή «Top Gear» που γύρισε ένα επεισόδιο στη Ρουμανία  το 2009. Τότε, ένας εκ των παρουσιαστών της εκπομπής, ο Τζέρεμι Κλάρκσον, τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο δρόμο στον κόσμο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.