14.4.20

Ιοί απειλούν και τις ελιές τα επόμενα χρόνια

Δεν φτάνουν οι κοροναϊοί για τους ανθρώπους, συνεχίζεται και η εξάπλωση ενός ιού που «κτυπά» τα ελαιόδενδρα. Ένα παθογόνο, που «σκοτώνει» τις ελιές στην Ευρώπη και μπορεί να κοστίσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, προειδοποιούν οι ερευνητές. Αφορά τον χειρότερο αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ξυλέλλα (Xylella fastidiosa), το παθογόνο που έχει «σκοτώσει» ελιές στην Ιταλία. Τώρα το βακτήριο, που μεταφέρεται από έντομα, αποτελεί πιθανή απειλή για τις ελιές στην Ισπανία και την Ελλάδα, σύμφωνα με το BBC.  
Σε νέα μελέτη, οι ερευνητές ασχολήθηκαν με διαφορετικά σενάρια, κάνοντας προβλέψεις για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, χώρες από τις οποίες προέρχεται το 95% της ευρωπαϊκής παραγωγής λαδιού.  
Για την Ελλάδα, σε ένα κακό σενάριο - στο οποίο η πλειονότητα των ελιών θα μολυνθούν και «πεθάνουν» - οι απώλειες θα είναι κάτω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 50 χρόνια. Στην Ισπανία, η ζημιά θα είναι 17 δισεκατομμύρια και στην Ιταλία πάνω από 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο.  
Αυτές οι απώλειες θα περιοριστούν σημαντικά, αν μειωθεί ο ρυθμός της μόλυνσης ή αν φυτευτούν πιο ανθεκτικές ποικιλίες. Όμως, οι ερευνητές εκτιμούν πως ό,τι κι αν συμβεί, θα υπάρξει αντίκτυπος στους καταναλωτές.  
Η ξυλέλλα θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα για φυτά και μπορεί να επηρεάσει κερασιές, αμυγδαλιές, δαμασκηνιές αλλά και ελιές. Η μόλυνση περιορίζει τη μετακίνηση του νερού στον ξυλώδη ιστό του δέντρου, το οποίο σταδιακά μαραίνεται και «πεθαίνει». 
 Στην Ιταλία, οι συνέπειες της εξάπλωσης έχουν υπάρξει καταστροφικές και εκτιμάται ότι προκάλεσε περίπου 60% μείωση της σοδειάς από την πρώτη φορά που εντοπίστηκε, το 2013. Πέρα από την Ιταλία, πλέον έχει εντοπιστεί στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Η αντιμετώπιση του βακτηρίου μεταξύ άλλων απαιτεί απομάκρυνση των μολυσμένων δέντρων και περιορισμό των εντόμων που το εξαπλώνουν.