22.4.20

Άρχισαν να ξυπνούν τα φίδια- Τρόποι προστασίας

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε.
 
Τα φίδια ανήκουν στην κατηγορία των ερπετών και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο. Τους κρύους μήνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα φίδια τρέφονται με τρωκτικά, σαύρες αλλά και με έντομα. Είναι ψυχρόαιμα ζώα και για αυτό τον λόγο καταφεύγουν σε πηγές νερού και σε σκιερά μέρη τη διάρκεια των ζεστών ημερών. Θεωρούνται είδος υπό προστασία επειδή σκοτώνουν τρωκτικά που ζημιώνουν τις καλλιέργειες μας. Στην χώρα μας ζουν 3 είναι τα πιο δηλητηριώδη είδη της Ευρώπης όπως για παράδειγμα η οχιά. Για να μην έχουμε συχνές επαφές μαζί τους μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές:
1) Καθαρίζουμε τον κήπο μας από τα χόρτα ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι.
2) Τοποθετούμε ποντικοφάρμακα στον κήπο αλλά και στο σπίτι, ώστε να απαλλαχτούμε από τα τρωκτικά που αποτελούν πηγή τροφής για τα φίδια.
3) Φροντίζουμε να μην στάζουν βρύσες στον κήπο και να μην υπάρχουν στάσιμα νερά.
4) Απομακρύνουμε, από τον κήπο μας, βράχους και μεγάλες πέτρες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φίδια ως καταφύγιο.
5) Κλείνουμε ερμητικά όλες τις πόρτες και παράθυρα που οδηγούν σε σκοτεινά και υγρά μέρη όπως υπόγεια, κελάρια κλπ.
6) Δημιουργούμε περίμετρο ασφαλείας με τα ειδικά απωθητικά προϊόντα για τα φίδια. Τα πιο αποτελεσματικά είναι αυτά που διαρκούν τουλάχιστον για 2-3 μήνες και δεν απομακρύνονται από τον αέρα και τη βροχή. Πατήστε εδώ για να τα δείτε
7) Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία τοποθετούμε γαλβανιζέ περίφραξη στην περίμετρο του κήπου μας με οπές μικρότερες από 1cm.
Τι κάνουμε σε περίπτωση που μας δαγκώσει ένα φίδι?
α) Περιορίζουμε τις κινήσεις μας
β) Φροντίσουμε ώστε το σημείο του δαγκώματος να βρίσκεται χαμηλότερα από αυτό της καρδιάς
γ) Αφαιρούμε κοσμήματα ή ρούχα που συσφίγγουν το σημείο δαγκώματος
δ) Αναζητούμε αμέσως ιατρική βοήθεια
Μύθος
Το θειάφι (θείο) δεν απωθεί από μόνο του τα φίδια. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που είδαν φίδι να περνάει πάνω από θειάφι που είχε εφαρμοστεί την προηγούμενη ημέρα.


e-geoponos