ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ,ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23.1.21
Μάγια Αγγέλου : Η θρυλική ποιήτρια και ακτιβίστρια έγινε Barbie
Σαν κομμάτι της σειράς με την ονομασία «Barbie's Inspiring Women», η εταιρία παιχνιδιών Μattel μόλις κυκλοφόρησε μία κούκλα προς τιμήν της παγκοσμίου φήμης, πολύβραβευμένης ποιήτριας και ακτιβίστριας Μάγιας Αγγέλου.
Γεννήθηκε το 1928 και μεγάλωσε στον αμερικανικό Νότο σ’ ένα κλίμα καταπίεσης και φτώχειας. Στα οκτώ της χρόνια βιάστηκε από ένα φίλο της μητέρας της και αφού το είπε στην οικογένειά της, ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε νεκρός, προφανώς δολοφονημένος από τους συγγενείς της. Εκείνη πίστεψε ότι τον σκότωσε η εξομολόγησή της και για τα επόμενα πέντε ολόκληρα χρόνια παρέμεινε σιωπηλή. Ήταν τότε που έμαθε να ακούει και να παρακολουθεί τους ανθρώπους καλλιεργώντας παράλληλα την φαντασία της. Το όνομα της, Μάγια Αγγέλου.
Έγινε τραγουδίστρια, χορεύτρια, γκαρσόνα και πόρνη. Δημοσιογράφησε, πέρασε από την ηθοποιία και την παραγωγή, δίδαξε σε πανεπιστήμια, υπήρξε πολιτική ακτιβίστρια με τον Μάλκομ Χ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ήταν μια από τις πιο σημαντικές πνευματικές φωνές στη σύγχρονη Αμερική, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων. Το 1993 απήγγειλε ζωντανά στην τελετή της ανάληψης καθηκόντων του προέδρου Κλίντον.
Η κατά κόσμον Αν Μάργκαρετ Τζόνσον, υιοθέτησε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο «Μάγια Αγγέλου» μετά τον γάμο της το 1951 με τον Έλληνα ηλεκτρολόγο και τέως ναυτικό Αναστάσιο Αγγέλου. Μετά το χωρισμό τους το 1954, αποφάσισε να κρατήσει το επίθετο του. Το όνομά της, «Μάγια», ήταν αυτό με το οποίο την αποκαλούσε ο αδελφός της όταν ήταν πολύ μικρός. Από το 1959 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Έγραψε ποίηση, διηγήματα, δοκίμια, κινηματογραφικά σενάρια, θεατρικά έργα και αυτοβιογραφικά βιβλία, με πιο γνωστό το «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», που αφηγείται τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία το 1970. Παρότι δεν είχε πανεπιστημιακό δίπλωμα, η Μάγια Αγγέλου δίδαξε επί σειρά ετών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ στα τμήματα αμερικανικών σπουδών.
Η Μάγια Αγγέλου 1959, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, έγινε φίλη με διακεκριμένους συγγραφείς του Χάρλεμ, και ασχολήθηκε ενεργά με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Το 1961, έφυγε για την Αίγυπτο με τον τότε σύντροφό της και δούλεψε για τον αραβικό Observer. Αφού χώρισε με το φίλο της, κατευθύνθηκε προς την Γκάνα, όπου ο γιος της τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Και ενώ είχε αναλάβει τη φροντίδα του στη Γκάνα, έπιασε δουλειά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο African Review και έμεινε τελικά στην Ήπειρο για αρκετά χρόνια. Η γραφή αλλά και η προσωπική της καλλιτεχνική ωρίμανση αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα εκείνη την εποχή.
Η Μάγια Αγγέλου ανέδειξε την εμπειρία τού πώς είναι να είσαι πολίτης αφρικανικής καταγωγής και να ζεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών και το 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Μετά τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος είχε διαβάσει το ποίημα της «Still I Rise» κατά την τελετή ορκωμοσίας του το 1994, η Αγγέλου έγραψε το ποίημα «His Day Is Done» προς τιμήν του εκλιπόντα Νοτιοαφρικανού ηγέτη, μετά από παραγγελία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.