ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ,ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12.2.21
Όσα θα αντιμετωπίσεις αν βιαστείς στην Ελλάδα του 2021. Τη χώρα που το 32% της θα «δικαιολογούσε» έναν βιασμό
Στην Ελλάδα του 2021 τα θύματα του βιασμού- που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γυναίκες- υποβάλλονται σε ένα δεύτερο μαρτύριο σε άμεσο χρόνο από τη στιγμή της ειδεχθούς κακοποίησής τους. Αν όχι πάντα, συχνά πρέπει να ταξιδέψουν χωρίς να πλυθούν χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο όπου διαπράχθηκε ο βιασμός, με δικά τους έξοδα, με το αυτοκίνητό τους, αν έχουν, αν όχι, με ΚΤΕΛ ή πλοίο για να εξεταστούν από ιατροδικαστή. Αν η καταγγελία ενός βιασμού στη χώρα μας είναι μια διαδικασία πολύ υποτιμημένη, η διαπίστωσή του είναι ακόμα πιο προβληματική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρομακτικά μεγάλο έλλειμμα σε ιατροδικαστές και σταθερές δομές.
Κι όλα αυτά στη χώρα που το 32% των ανθρώπων της θα «δικαιολογούσε» τον βιασμό μιας γυναίκας υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με πρότερη έρευνα της Washington Post.
«Σύμφωνα με τα στατιστικά ο μέσος όρος καταγεγραμμένων βιασμών είναι περίπου 200 τον χρόνο. Νούμερο που σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει το μέγεθος της συγκεκριμένης παθογένειας στην Ελλάδα. Στη Σουηδία, μια χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό, καταγγέλλονται πάνω από 5.000 βιασμοί σε ετήσια βάση. Αποδεδειγμένα, τα θύματα εδώ δεν βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν και οι σχετικές καταγγελίες στις τηλεφωνικές γραμμές της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που φτάνουν τελικά στην αστυνομία». Ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατροδικαστών, ένας από τους πιο έμπειρους επιστήμονες της ιατροδικαστικής επιστήμης στην Ελλάδα δίνει την αληθινή εικόνα. «Εμπειρικά η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες. Όμως και εμπειρικά μπορώ να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι άντρες θύματα βιασμού. Μικρό ποσοστό μεν, αλλά υπαρκτό». βιασμός ως άσκηση βίας κι όχι ως απουσία συναίνεσης; Τι λέει ο νέος Ποινικός Κώδικας
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημανθεί πως, όπως πολύ σωστά τόνισε η Διεθνής Αμνηστία κατά την εκπόνηση του σχεδίου νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο βιασμός πρέπει να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης και όχι τη βία, όπως υποχρεώνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που επικύρωσε η Ελλάδα το 2018. Σύμφωνα πάντα με την Αναστασία Καραγιάννη: «Η απαίτηση αυτή προκύπτει από την αναγνώριση ότι το βασικό δικαίωμα που πλήττεται σε περίπτωση βιασμού είναι η σεξουαλική αυτονομία και η σωματική ακεραιότητα ενός ατόμου.