ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ,ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16.2.21
Θέατρο του παραλόγου με την ανακύκλωση
Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης αφού πρώτα έπλεξε το εγκώμιο των υπαλλήλων του Οργανισμού «που δέχονται πρωτόγνωρη επίθεση», κατόπιν ζήτησε να απορριφθεί η εισήγησή τους και να υπερψηφιστεί η Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Οπερ και εγένετο...
Μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να κατηγορήθηκε ως «εγκληματική οργάνωση», το Διοικητικό του Συμβούλιο όμως ψήφισε χθες υπέρ του συστήματος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που εκτόξευε επί εβδομάδες τις κατηγορίες.
Στη μέσω τηλεδιάσκεψης χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., «παίχτηκε» μια παράσταση «θεάτρου του παραλόγου» με φόντο τις αποκαλύψεις που είχε η «Εφ.Συν.» δημοσιεύσει σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ τον περασμένο μήνα, συνδέοντας ευθέως τη διαμάχη εντός ΕΟΑΝ με την απομάκρυνση ενός υπουργού (Τάκη Θεοδωρικάκου) από την κυβέρνηση και του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επί μήνες είχε αναλάβει την προώθηση της Ανταποδοτικής, εγκαθιστώντας παντού «σπιτάκια» και εγκαινιάζοντάς τα μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Ο δε Κ. Χατζηδάκης εμφανιζόταν σε μέσα ενημέρωσης ως «υποθάλπων» τους «εγκληματίες» του ΕΟΑΝ.
Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς την ημέρα του ανασχηματισμού (4/1/2021), ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ προκειμένου να συζητήσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης (σύστημα για συσκευασίες προϊόντων που λειτουργεί με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης»).
Η συνεδρίαση, όμως, δεν έγινε ποτέ, όχι μόνον λόγω ανασχηματισμού αλλά και διότι είχε σταλεί εξώδικο από την Ανταποδοτική, όπου ο ΕΟΑΝ και συγκεκριμένα στελέχη του χαρακτηριζόταν «εγκληματική οργάνωση», διότι υποστηρίζουν το άλλο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών (την ΕΕΑΑ με τους μπλε κάδους). Αυτή, λοιπόν, η συνεδρίαση έγινε τελικά χθες. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Δ.Σ., πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης:
■ Αφενός έπλεξε το εγκώμιο των υπαλλήλων του ΕΟΑΝ «που αυτές τις μέρες δέχεται μια πρωτόγνωρη επίθεση».
■ Αφετέρου εισηγήθηκε να αγνοηθεί η εισήγηση των ίδιων υπαλλήλων, βάσει της οποίας το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης έπρεπε να απορριφθεί.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χιωτάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θέλει για λόγους ανταγωνισμού να παραμείνουν και τα δυο συστήματα σε λειτουργία. Στη συνέχεια, όμως, αποφάσισε να λειτουργούν και με τους ίδιους όρους και εισφορές...
Η εισήγηση της υπηρεσίας που διαπίστωνε, μεταξύ άλλων, ότι τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» δεν λειτουργούν, δεν επιτυγχάνουν τους στόχους, λειτουργούν με δανεισμό που φθάνει το 1561% επί των εσόδων και στηρίζονται σε χορηγίες, κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων. Η εισήγηση Χιωτάκη υπερψηφίστηκε από 9 μέλη που είναι εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της Ενωσης Επιμελητηρίων.
Καταψηφίστηκε μόνον από τον εκπρόσωπο των οικολογικών οργανώσεων, καθώς τρεις από αυτές (WWF, Greenpeace, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης) είχαν με δύο επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος διαμαρτυρηθεί για την αποτυχία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Από την ψηφοφορία απείχε το 11ο μέλος, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Σιδέρης, ο οποίος επίσης κατονομάζεται ως μέλος «εγκληματικής οργάνωσης» από την Ανταποδοτική.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκπρόσωποι της Ανταποδοτικής που είχαν κληθεί στην τηλεσυνεδρίαση, αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί των κατηγοριών. Εμεινε έτσι ο κ. Χιωτάκης να λέει ότι «οι άνθρωποι του ΕΟΑΝ δεν έχουν κάποια κρυφή ατζέντα, ούτε υπηρετούν άλλα συμφέροντα», ότι «εξετάζουν με αμεροληψία κάθε πρόταση», ότι «η αλήθεια θα λάμψει» και η διοίκηση θα τους προσφέρει «κάθε υποστήριξη – υλική, νομική, ηθική».
Το ερώτημα είναι εάν, από εδώ και μπρος, θα μπορεί ο ΕΟΑΝ να ασκεί τον ρόλο της δημόσιας αρχής που, υποτίθεται, ελέγχει τα συστήματα που κάνουν ανακύκλωση. Τα συστήματα αυτά διαχειρίζονται σημαντικούς πόρους (τώρα 25 εκατ. ετησίως, προσεχώς περισσότερους) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των προϊόντων και κάποιος πρέπει να ελέγχει αν τηρούν τους στόχους και τις προδιαγραφές. Ο ΕΟΑΝ υπολειτούργησε επί σειρά ετών και η ανακύκλωση έμεινε έτη φωτός πίσω στην Ελλάδα, με συνέπεια τα σκουπίδια να θάβονται σε ποσοστό άνω του 80% και τώρα να προορίζονται για καύση.
Πηγη:efsyn.gr