ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ,ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22.2.21
Δεν «παίζονται» στο ΥΠ.ΟΙΚ: Τώρα αποφάσισαν να επαναφέρουν τις… χάρτινες αποδείξεις!
Μπροστά σε ακόμα ένα αλαλούμ, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι, φαίνεται πως οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, αντί να καταργήσουν για έναν χρόνο τα πρόστιμα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου σκέφτονται να επαναφέρουν τις… χάρτινες αποδείξεις!
Σε ένα κρεσέντο γελοιότητας και τσαπατσουλιάς, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να κρατά στο «σκοτάδι» εκατομμύρια φορολογουμένους, παρότι βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του δεύτερου μήνα του έτους, κι αυτό γιατί κανένας φορολογούμενος δεν έχει συγκεντρώσει χάρτινες αποδείξεις, όταν πληρώνει με μετρητά.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να καλύψουν το αφορολόγητο όριο και με τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν, όταν πληρώνουν με μετρητά.
Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία μιας εφαρμογής στην ΑΑΔΕ, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν την απόδειξη που έλαβαν από μια συναλλαγή με μετρητά. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει την απόδειξη μέσω του κινητού του τηλεφώνου και στη συνέχεια να την αποστέλλει στην ΑΑΔΕ.
Kαι στη φορολοταρία
Τα χάρτινα παραστατικά που θα προσμετρώνται σαν e-αποδείξεις και θα «χτίζουν» το αφορολόγητο, δηλαδή το 30% του ετήσιου εισοδήματος, φαίνεται πως θα αλλάξουν και το μέτρο της φορολοταρίας, αφού θα υπολογίζονται και οι χάρτινες αποδείξεις που έχουν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.
Ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις στο όριο του 30% του εισοδήματος για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές δαπάνες του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το σενάριο να μειωθεί το όριο στο 20%. Έτσι, ένας φορολογούμενος με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πρέπει να συλλέξει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ αντί για 3.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο του 22% για κάθε ευρώ που λείπει.