ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ,ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
1.3.21
Ούλοφ Πάλμε : 35 χρόνια από την δολοφονία του.
Πλησίαζαν μεσάνυκτα, στην αλλαγή του μήνα και ο Ούλοφ Πάλμε που συχνά κυκλοφορούσε χωρίς προστασία από σωματοφύλακες, βγαίνει από κινηματογραφική αίθουσα επέστρεφοντας σπίτι του. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε βάδιζε, αγκαζέ με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον πιο κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης κι έπεσε θύμα δολοφονική επίθεσης. Πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι και η σύζυγός του στην πλάτη.
Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυκτα 28ης Φεβρουαρίου προς 1η Μαρτίου 1986. Η αστυνομία ανέφερε πως οδηγός ταξί χρησιμοποίησε τον ασύρματό του για να σημάνει συναγερμό. Δύο κορίτσια που βρίσκονταν κοντά στη σκηνή του εγκλήματος προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό. Μεταφέρθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο αλλά ήταν νεκρός όταν έφτασε. Η κυρία Πάλμε θεραπεύτηκε από τον τραυματισμό της και ανάρρωσε. Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά και εξαφανίστηκε.Ο Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε, γεννήθηκε 30 Ιανουαρίου 1927. Ασχολήθηκε με την πολιτική και το σόσιαλδημοκρατικό κόμμα και υπήρξε ηγέτης του από το 1969 έως το 1986. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Σουηδίας από τον Οκτώβριο του 1969 ως τον Οκτώβριο του 1976 και μαζί με Υπουργική Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 1982. Τον διαδέχτηκε - μετά τη δολοφονία - ο Ινγκβαρ Κάρλσον.
.
Φίλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου έγινε και φίλος της Ελλάδας εκείνα τα χρόνια. Άσκησε κριτική για τον πόλεμο του Βιετνάμ, κατά των πυρηνικών, κατά της Νοτ. Αφρικής για το απαρχαϊντ κλπ. Πολιτικός με ισχυρές πολιτικές θέσεις προκαλούσε συζητήσεις στη διεθνή σκηνή. Διέθετε μεγάλο αριθμό φίλων αλλά και εχθρών στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
Το 2020 Σουηδοί εισαγγελείς κατονόμασαν τον γραφίστα Στιγκ Ένγκστρεμ (γνωστό με το ψευδώνυμο «ο άνθρωπος της Skandia» από την εταιρεία Skandia στην οποία εργαζόταν) ως βασικό ύποπτο της δολοφονίας του Πάλμε. Επειδή ο Ένγκστρεμ αυτοκτόνησε το 2000 και δεν υπήρχαν περαιτέρω ερευνητικά ή ποινικά μέτρα που μπορούσαν να εφαρμοστούν, η υπόθεση έκλεισε και επίσημα.
Το ερώτημα παραμένει: Γιατί;