8.3.21

Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας :Γράφει ο Αντ. Χαζάπης

Η 8η Μαρτίου, έχει καταχωρηθεί (από το 1909) ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ηρωικού αγώνα που έδωσαν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, το μακρινό 1857. Έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως μέρα - σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, την εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια Ημέρα μνήμης, για τις πρωτοπόρες εργάτριες της Ν. Υόρκης, τότε που το 1857 κινητοποιήθηκαν απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, 8ώρο εργασίας, 8 ώρες εκπαίδευση, 8 ώρες ανάπαυση, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους.
Σήμερα, 164 χρόνια μετά, ζούμε με τις δυσμενείς συνέπειες μιας πανδημίας, με επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την όλο και διογκούμενη βία, την εκμετάλλευση.
Ιδιαίτερα έχουν πληγεί κλάδοι που κυρίως απασχολούνται γυναίκες. Τουρισμός, λιανεμπόριο, εστίαση, καθαριότητα, εκπαίδευση.
• Εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, υφίστανται και την καταπίεση με σωρεία από παραβιάσεις βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη στέρηση της εκπαίδευσης, τον εξαναγκασμό σε σκληρή -χαμηλότερα ή καθόλου αμειβόμενη- εργασία, την επιβολή ακόμα και του συζύγου και του γάμου, την έλλειψη φροντίδας για τη μητρότητα και την υγεία, τη βία, τη σωματεμπορία, τους βιασμούς ακόμα και την αφαίρεση της ζωής, την ενδοοικογενειακή βία.
Όλα αυτά και πολλά άλλα, σηματοδοτούν τις συνθήκες ζωής των γυναικών και τον «πολιτισμό» της κοινωνικής οργάνωσης. Ένα μέρος του πληθυσμού πιστεύει πως οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση για να περισώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου θυσιάζουν κάθε είδους δικαίωμα και κατάκτηση του εργατικού και ιδιαίτερα του γυναικείου κινήματος.
Ένα νέο κίνημα ξεκίνησε από την Ελλάδα με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, την κακοποίηση στους χώρους εργασίας, με την μετατροπή της σε πεδίο εκμετάλλευσης και κατάχρησης εξουσίας, που έχει επεκταθεί σε όλο τον Δυτικό Κόσμο. Ίσως να είναι οι βάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή .