13.1.10

Συνάντηση Γ. Ραγκούση με Δημ. Δράκο για Καλλικράτη


Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης κ. Γιάννη Ραγκούση είχε σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 το Δ.Σ της ΕΝΑΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΝΑΕ, Μεσογείων 15, 4ος όροφος, με θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εγώ θέλω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίηση που βρισκόμαστε σήμερα στα γραφεία της ΕΝΑΕ. Είχαμε μία πάρα πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση ην οποία δομήθηκε πάνω στις επισημάνσεις και στις απόψεις του Δ.Σ της ΕΝΑΕ επί του προγράμματος «Καλλικράτης». Έχουμε ξεκινήσει μαζί αυτή την πορεία, μαζί με την ΕΝΑΕ, μαζί με την ΚΕΔΚΕ εδώ και πολλά χρόνια. Θα την συνεχίσουμε μαζί και θα την φέρουμε σε πέρα γιατί όλοι αυτή η μεγάλη δομική αλλαγή δεν είναι ούτε ένα απ΄λο νομοσχέδιο, ούτε πολύ περισσότερο μια υπόθεση που αφορά απλά και μόνο το θεσμό της αυτοδιοίκησης ή έχει απλά να κάνει με τις ευθύνες και τα καθήκοντα τις κυβέρνησης...

Το πρόγραμμα « Καλλικράτης», η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης είναι μια μεγάλη εθνική υπόθεση που νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι παράγει μια σειρά από ευθύνες που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η αυτοδιοίκηση έχει στελέχη ώριμα να τις αναλάβουν. Το ίδιο, πιστεύω θα κάνει και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας διότι έχει ήδη γίνει αντιληπτό από τους πολίτες ότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται με γνώμονα το δικό τους καλό. Τη δική τους εξυπηρέτηση που την δικαιούνται και υποχρεούμαστε όλοι μας, η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση, πολιτικός κόσμος να τους τη δώσει με τον πιο άρτιο και με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο το συντομότερο δυνατό».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος, δήλωσε:
«Είναι γνωστές οι θέσεις μας οι οποίες έχουν καταγραφεί και έχουν κατατεθεί για το μέγα ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μέσα και από αποφάσεις των συνεδρίων μας. Σήμερα κάναμε έναν σχολιασμό του κειμένου που κατατέθηκε για την διαβούλευση η οποία θα ακολουθήσει. Από την πλευρά μας θέσαμε τα μεγάλα ζητήματα τα οποία πρέπει να συνοδεύουν την Διοικητική Μεταρρύθμιση, για να επιτύχει. Το μέγα ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης και των οικονομικών δυνατοτήτων της αυτοδυναμίας και των πόρων που απαιτούνται για να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή. Το μέγα θέμα της στελέχωσης και του υπηρεσιακού δυναμικού που πρέπει να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Ακολούθως είναι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, το εύρος, οι ειδικότητες, αλλά και η οριοθέτηση της κεντρικής διοίκησης και των άλλων επιπέδων διοίκησης και του κώδικα κυρίως που πρέπει να συνοδεύει αυτή την προσπάθεια και φυσικά το μέγα θέμα της περιφερειακής δημοκρατίας, της λειτουργικότητας της δομής και του θεσμού, ο οποίος θα χτιστεί και συγχρόνως να είναι αποτελεσματικός. Είναι κάτι που περιμένει η ελληνική κοινωνία. Με αυτούς τους όρους θα συνεχίσουμε την διαβούλευση και περιμένουμε να γίνουν πράξη αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός. Δηλαδή ότι θα συνδιαμορφώσουμε την υπόθεση αυτή κατά το επόμενο διάστημα προκειμένου να σχηματιστεί το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο εθνικό μας κοινοβούλιο. Εμείς θα είμαστε παρόντες με τις θέσεις μας. Θέσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν- τελειοποιηθούν μέσα από το τακτικό μας συνέδριο που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και πιστεύουμε ότι ανοιχτά θα συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Όμως οι προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί είναι αδιαπραγμάτευτες οι οποίες πιστεύουμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη».
Δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής του «Κινήματος Αυτοδιοίκηση» στην ΕΝΑΕ και Νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας.
«Η νέα αρχιτεκτονική με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ συνιστά μια από τις μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα, για τη περιφέρεια μετά τη μεταπολίτευση.
Δεν οδηγεί σε προσωρινές λύσεις ή συμβιβαστικές διευθετήσεις αλλά αποτελεί θεσμικό όχημα για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για εξοικονόμηση πόρων, για ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη.
Εμείς ζητάμε η ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης που εκφράστηκε στο σχέδιο αρχών του Καλλικράτη να μας οδηγήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς κανένα βήμα πίσω. Έτσι θα ολοκληρωθεί η ρήξη με το συγκεντρωτικό κράτος, με τη διαφθορά.
Το σχέδιο αυτό πρέπει στην κατάληξή του σε νομοσχέδιο να οδηγεί:
Α) Στο προσδιορισμό του ρόλου της κεντρικής διοίκησης (κράτος –στρατηγείο).
Β) Στον απόλυτο προσδιορισμό του πεδίου δράσης ( αρμοδιότητες ) των αυτοδιοικητικών θεσμών και επίσης των πόρων.(που πριν δοθούν θα πρέπει να κοστολογηθούν)
Γ) Στη συνέργεια όλων για το θέμα των εργαζομένων μέσα από τη Δημιουργία Χάρτας ανθρώπινου δυναμικού.
Δ) Διασφάλιση της εποπτείας των πράξεων από αρχή ανεξάρτητη που θα ελέγχει την νομιμότητα και όχι την σκοπιμότητα.
Ε) Διασφάλιση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της αιρετής περιφέρειας ( ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, Τομεακά προγράμματα, Δημόσιες επενδύσεις).
ΣΤ) Δημιουργία ταμείου σύγκλισης για άμβλυνση πιθανών τοπικών ανισοτήτων.
Ζ) Οργανισμός διάρθρωσης και λειτουργίας των νέων υπηρεσιακών μονάδων.
Η) Κώδικας Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Θ) Χάρτα περιουσιακών στοιχείων».