Χτισμένη στους πρόποδες του Ταϋγέτου, μία πόλη που κατάφερε να αναγεννηθεί μετά τον σεισμό του 1986 και σήμερα αποτελεί αληθινό κόσμημα, η Καλαμάτα, πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, κρατάει καλά τον τίτλο της αρχόντισσας του Μεσσηνιακού Κόλπου.
Ιστορικά κτίρια, όμορφοι πεζόδρομοι, βυζαντινές εκκλησίες, πεντακάθαρες παραλίες με καταγάλανα νερά, κρυμμένες ομορφιές, έντονες εναλλαγές τοπίων, είναι τα βασικά στοιχεία που θα συναντήσει κανείς στον όμορφο Νότο της Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα. Χτισμένη στη θέση των αρχαίων Φαρών, η περιοχή κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και υπήρξε μεγάλο κέντρο κατά τη μυκηναϊκή περίοδο. Σύμφωνα με την παλαιότερη εκδοχή, το όνομα Καλαμάτα οφείλεται στην εκκλησία της Παναγίας της Καλαμάτας, ενώ νεώτερες έρευνες απορρίπτουν την παραπάνω εκδοχή και αποδίδουν το όνομά στην αρχαία γειτονική πόλη Καλαμών ή στα πολλά καλάμια που φύονται στην περιοχή.
Σημείο αναφοράς για την πόλη της Καλαμάτας είναι η οδός Αριστομένους, η οποία κατασκευάστηκε το 1871 και αρχικά ονομαζόταν «εθνική οδός Παραλίας-Καλαμών». Η διάνοιξη της οδού έδωσε σημαντική ώθηση στο εμπόριο, αλλά και στην οικοδομική δραστηριότητα της πόλης. Στη βόρεια πλευρά της, που αποτελεί και το αρχικό τμήμα της, συναντάει κανείς πολλά πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, ενώ κατά μήκος του δρόμου συναντάμε εμπορικά καταστήματα, την κεντρική πλατεία, αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και το Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Με κατεύθυνση προς την παραλία και ανατολικά της Αριστομένους, βρίσκονται δύο όμορφες γραφικές στοές, οι Στοές Λόντου και Βαρβουτσή . Λίγο πιο κάτω, στη συμβολή της Αριστομένους με τη Νικηταρά, είναι το νεοκλασικό κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος, διώροφο, με κεραμοσκεπή.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή», στο οποίο συστεγάζονται η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και μία αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων. Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο χτίστηκε το 1910-11.
Απέναντι από το πνευματικό κέντρο, βρίσκεται η κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία υπάρχει έντονη κίνηση σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας. Στο βόρειο τμήμα της, όπου υπάρχει και μνημείο αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821, με αγάλματα των Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα και Μαυρομιχάλη, υπάρχει όμορφος κήπος, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκει κανείς πολλά ζαχαροπλαστεία και καφετέριες, που την κάνουν ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Το νότιο μέρος της πλατείας αποκαλείται «ψαράκια» και έχει ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι. Αξίζει να επισκεφτείτε την πλατεία Υπαπαντής. Η περιοχή της είναι η πρώτη που κατοικήθηκε εκτός του Κάστρου. Στην πλατεία δεσπόζει ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος. Ο σημερινός καθεδρικός ναός θεμελιώθηκε το 1860 και εγκαινιάσθηκε το 1873.