Δεν υπάρχει περίπτωση αποζημίωσης των παραγωγών κηπευτικών που έχουν υποστεί ζημιές από το έντομο Tuta absoluta, σύμφωνα με την γραπτή απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχ. Καρχιμάκη σε ερώτηση τριών βουλευτών του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα οι βουλευτές Στ. Σκοπελίτης, Διαμ. Μανωλάκου και Βέρα Νικολαίδου, σε ερώτησή τους για τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών στην Κουντούρα και στον Πλάτανο Χανίων, ζητούν να μάθουν από την Υπ.ΑΑΤ, τι μέτρα θα ληφθούν για την αποζημίωση των παραγωγών και για την επιστημονική του στήριξη στην αντιμετώπιση του προβλήματος.Στην γραπτή του απάντηση ο κ. Καρχιμάκης και σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις, θέμα που άλλωστε «καίει» και τους παραγωγούς άλλων περιοχών της χώρας, είτε θερμοκηπιακών , είτε υπαίθριων καλλιεργειών αναγράφει τα εξής: «Όσον αφορά στις ζημιές που τυχόν παρατηρούνται σε καλλιέργειες πρώιμων κηπευτικών των περιοχών Κουντούρα και Πλατάνου του Νομού Χανίων από το έντομο “Tuta absoluta” , δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, διότι οφείλονται σε μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά ζημιογόνο αίτιο (ασθένεια)»...
Παράλληλα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του εντόμου , τόσο σε επίπεδο οδηγιών προς τους παραγωγούς, όσο και στις αποφάσεις για κατ’εξαίρεση έγκρισης διάθεσης στην αγορά φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση του Tuta absoluta.
Πάντως οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών βρίσκονται σε απόγνωση καθώς , μόνο στην περιοχή της Κουντούρας , από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν ξεριζωθεί καλλιέργειες σε έκταση 20 στρεμμάτων, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας κ.Αντώνης Μπιτσάκης: «Κάναμε κάποιες καταπολεμήσεις με διάφορες παγίδες και με επιτρεπτά φάρμακα, αλλά δεν είδαμε αποτέλεσμα. Μέχρι τώρα έχουν ξεριζωθεί περίπου 20 στρέμματα, αλλά βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να το καταπολεμήσουμε… Καλούμε την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την καταπολέμησή του και συγχρόνως τίθεται θέμα αποζημιώσεων για τις έως τώρα ζημιές…».
Σύμφωνα με τους παραγωγούς και η περίπτωση του εντόμου Tuta absoluta που δεν συμπεριλαμβάνεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ επειδή εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, καταδεικνύει την απόλυτη αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού αυτού, όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει και η υπουργός κ. Κ. Μπατζελή, μόνο που θεωρούν πως το θέμα επείγει και δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση.