Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 στο ξενοδοχείο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στην πόλη της Καλαμάτας η διοργανωθείσα από τον μη κυβερνητικό οργανισμό «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΥΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» και την υπηρεσία «EUROPE DIRECT» του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ημερίδα με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 – Η Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού». Στην συνδιοργάνωση συμμετέσχε και το υπό ίδρυση Σωματείο «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ». Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των ενημερωτικών δραστηριοτήτων των παραπάνω φορέων πάνω σε επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα και απευθύνονταν προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο προεδρεύων της εκδήλωσης κ. Γεώργιος Καραμπάτος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στο χώρο του οποίου δραστηριοποιείται η υπηρεσία «EUROPE DIRECT», Πρόεδρος δε της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό ίδρυση «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», καλωσόρισε την πολυπληθή αντιπροσωπεία του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΥΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» και ανέπτυξε τους ενημερωτικούς σκοπούς της εκδήλωσης, ενώ συνέστησε τους ομιλητές της εκδήλωσης.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκδήλωσης, μίλησε για την εξαιρετική σπουδαιότητα, που έχει τούτο, κυρίως, στις ημέρες μας, και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν, πέραν των θεωρητικών και αναλυτικών προσεγγίσεων του προβλήματος, πρακτικά και υλοποιήσιμα μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που χαρακτήρισε όνειδος για την σημερινή εποχή.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυστοστόμου Αρχιμανδρίτης πατήρ Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχος Ανδρούσας κ. Μένης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας κ. Ανδρέας Κανάκης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Δήμητρα Ψαρούλη, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Οικονομάκου και πλήθος κόσμου. Επίσης, έστειλε γραπτό χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Τσέκος, που διαβάστηκε κατά την συνεδρίαση.
Ο Πρόεδρος του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΥΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» κ. Σταύρος Βαρδαλάς, στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στον θεσμό των «ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ιστορία τους από το 1952, οπότε ιδρύθηκε το πρώτο Σπίτι της Ευρώπης στην Γερμανία, στους σκοπούς τους και στη δράση τους, τόσο στον τομέα της πληροφόρησης όσο και στον τομέα των ανταλλαγών, κυρίως μεταξύ της νεολαίας. Ανήγγειλε δε, σε συνεργασία με την προσωρινή διοικούσα επιτροπή του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», την ίδρυση τοπικού φορέα με την επωνυμία αυτή, που θα τελεί σε συνεργασία και με τα Ελληνικά Σπίτια της Ευρώπης, όσο και με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Σπιτιών της Ευρώπης και παρέδωσε στους εκπροσώπους του τρεις φακέλους με σχετικό υλικό.
Ο κ. Μιχαήλ Καρτσούνης, Αντιπρόεδρος του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΥΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», μίλησε με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 –Έτος Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού» και αναφέρθηκε στους πέντε στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που φιλοδοξεί μέχρι το 2020 να εξαφανίσει την φτώχεια από την Ευρώπη, ιδιαίτερα δε στην απασχόληση, στην έρευνα και την ανάπτυξη, στο κλίμα και στην ενέργεια, στην εκπαίδευση και, τέλος, στην κοινωνική ένταξη.
Η επόμενη ομιλήτρια κυρία Φέφη Μπαβαρέζου, Πρόεδρος του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΑΤΡΑΣ», που συμμετέχει ενεργά στην εκδήλωση, μίλησε με θέμα «Οι διαχρονικές διαστάσεις της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η κυρία Μπαβαρέζου αναφέρθηκε, με ιστορικά στοιχεία, στην εμφάνιση της φτώχειας μετά την κατάρρευση της φεουδαρχίας και την εξάπλωσή της παγκόσμια. Περιέγραψε τα δυο προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της φτώχειας στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ενώ τόνισε ότι στην χώρα μας ατυχώς δεν υπήρξε μέχρι σήμερα οργανωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας. Κατέληξε λέγοντας ότι για την καταπολέμησή της απαιτείται η ανάπτυξη ορθολογικών πολιτικών με πολιτική βούληση υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών.
Ο κ. Βασίλης Τσινόρεμας, οικονομολόγος και ειδικός επιστήμονας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας μίλησε με θέμα «Αλληλοεπιδράσεις αγοράς εργασίας και φτώχειας». Μετά από ανάλυση διαφόρων στοιχείων κατέληξε στα συμπεράσματά του λέγοντας ότι η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι καθοριστικός παράγοντας για την μείωση της φτώχειας, ενώ η εκπαίδευση, η ηλικία και το φύλο παίζουν κάποιο ρόλο στην διαμόρφωσή της. Τέλος, αναφέρθηκε στις πολυμελείς οικογένειες, στην παιδική φτώχεια και στους λεγόμενους «εργαζόμενους φτωχούς».
Το μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» και στέλεχος διαφόρων πολιτιστικών οργανώσεων της Καλαμάτας και της Μάνης κυρία Φωτεινή Φαληρέα, στην ομιλία της με θέμα «Γυναίκες – Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός» αναφέρθηκε, κατ’ αρχήν, στις γυναίκες που αποτελούν ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, όσον αφορά την φτώχεια. Μίλησε για την πολυδιαφημιζόμενη ισότητα ανδρών και γυναικών, για την ένταξη της απασχόλησης γυναικών σε τομείς προτεραιότητας, κατά την στρατηγική της Λισαβόνας και για το αιώνιο θέμα της ανισότητας των αμοιβών ανδρών και γυναικών, που δεν εναρμονίζεται. Πρότεινε δε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως την επιδοματική πολιτική, τις πολιτικές απασχόλησης, τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και τα προγράμματα υποστήριξης συγκεκριμένων κατηγοριών και περιπτώσεων.
Ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΥΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», μίλησε με θέμα «Η μάχη κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Ο ομιλητής υπογράμμισε την σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην σύγχρονη ζωή και στην αποτελεσματικότητα που μπορεί να διαδραματίσει στην μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Περιέγραψε δε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που έχει συστήσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών για τον σκοπό αυτό, που επί του παρόντος λειτουργεί με έντονο συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Τέλος, ο τελευταίος ομιλητής, ο κ. Σταύρος Βαρδαλάς, Πρόεδρος του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΥΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» μίλησε με θέμα «Φτώχεια - Κοινωνικός Αποκλεισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε μια ζωή με αξιοπρέπεια, που δικαιούμαστε όλοι οι πολίτες στην σύγχρονη εποχής μας, στην οποία, όμως, η ύπαρξη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μερίδας του πληθυσμού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές αυτές, που αποτελούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για όλους μας. Επίσης, αναφέρθηκε στις διάφορες πράξεις διεθνών οργανισμών και στα αποτελέσματα ερευνών πάνω στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό διαφόρων διεθνών φορέων. Κατέληξε, τέλος, λέγοντας ότι η μείωση της φτώχειας, παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, παραμένει για το μέλλον ένας άπιαστος στόχος. Μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι να επιτύχουμε την εξασφάλιση μιας ζωής με αξιοπρέπεια μέσα σε ένα πλαίσιο αναγνώρισης της παγκοσμιότητας και της αδιαιρετότητας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Μετά το πέρας των ομιλιών επακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συνέδρων και αναπτύχθηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΥΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» κ. Σταύρος Βαρδαλάς βράβευσε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και προσωρινό Πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» κ. Γιώργο Καραμπάτο για την πολλαπλή του συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρώπης, κυρίως με την έμπνευσή του να καθιερώσει κάθε χρόνο ένα ειρηνικό πολιτιστικό οδοιπορικό για τους Δρόμους του Λαδιού και της Εληάς αλλά και διότι, με την όλη δράση του, προωθεί την Ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.
Επίσης, βραβεύθηκε και η κυρία Φωτεινή Φαληρέα, μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» και στέλεχος διαφόρων πολιτιστικών οργανώσεων της Καλαμάτας και της Μάνης, για την πολλαπλή της κοινωνική δραστηριότητα, αλλά και την ευρωπαϊκή της δράση ως και την συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά συνέδρια άλλων Σπιτιών της Ευρώπης.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΥΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» επισκέφθηκαν, στα πλαίσια της πολιτιστικής τους εξόρμησης, το Μουσείο Χώρας Τριφυλίας, το Ανάκτορο του Νέστορος, τις εγκαταστάσεις του Κόστα Ναβαρίνο, τους Ναούς των Αγίων Αποστόλων και της Υπαπαντής, την ιστορική Μονή Βουλκάνου ως και την Αρχαία Μεσσήνη στην Ιθώμη.