26.10.10

Νάντια Γιαννακοπούλου για «Πολιτική φαρμάκου » !

Ερώτηση της Νάντιας Ι. Γιαννακοπούλου και άλλων 9 βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την πολιτική φαρμάκου που εφαρμόζεται από τα συναρμόδια Υπουργεία:
ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αθήνα, 25/10/10
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Α) τον Υπουργό Οικονομικών
Β) τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
«Πολιτική φαρμάκου»
Η πολιτική φαρμάκου στο υφιστάμενο Σύστημα Υγείας, προβληματίζει την Κυβέρνηση για το μεγάλο κόστος της δαπάνης του, διότι η υπερκατανάλωση, η ανεξέλεγκτη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και η υπερτιμολόγηση φαρμάκων αυξάνουν τις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 20% ετησίως. Προβληματίζεται όμως και η κοινωνία ευρύτερα διότι θεωρεί την Υγεία ως την πλέον σοβαρή και ίσως τη μόνη που παραμένει αναλλοίωτη ως αξία στην κοινωνική συνείδηση. Πολλαπλές αιτίες επί πολλά έτη οδήγησαν τις προμήθειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε υπέρογκες δαπάνες, με εκρηκτικές συνέπειες στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των Ασφαλιστικών Ταμείων και εν γένει του Δημοσίου Προϋπολογισμού.
Χρήζει ιδιαίτερης προσπάθειας η κατανόηση της σύνθετης πολιτικής του φαρμάκου, του δαιδαλώδους των προϊόντων, των τιμών, των προνομιακών δικαιωμάτων των εταιρειών, των υψηλών δαπανών για έρευνα, των αντιγράφων φαρμάκων και των φθηνών σκευασμάτων τρίτων χωρών. Ούτε είναι εύκολο να ομιλούμε για πρόβλεψη ποινών για παραβατικότητα στον τομέα της παραγωγής, της διακίνησης του φαρμάκου, αλλά και σε κάθε είδους νόθευσης ανταγωνισμού μέσω πλασματικών στοιχείων ή παραπλανητικών πρακτικών. Η συνεχής πρόοδος της φαρμακευτικής επιστήμης δε διευκολύνει την επίλυση του σύνθετου αυτού προβλήματος. Ο πολίτης επιζητά διαρκώς φάρμακα επαρκή σε ποσότητα και ποιότητα για το σύνολο των αναγκών του. Πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες συγκρούονται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου με μερίδιο αγοράς εξαιρετικά χαμηλό για τις δεύτερες.
Απαιτεί πρόκληση σε περίοδο κατεδάφισης και κατάργησης κοινωνικών δικαιωμάτων, να υφίσταται καθεστώς προνομιακό στο χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών σε ό,τι αφορά τις δαπάνες προώθησης των προϊόντων τους. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Προτίθεστε να μειώσετε στο ελάχιστο δυνατό, το όριο φορολογικής απαλλαγής των φαρμακευτικών εταιρειών για δαπάνες προβολής και προώθησης των προϊόντων τους, προχωρώντας ταυτοχρόνως σε αλλαγή του σκανδαλώδους τρόπου ενημερώσεως των φαρμακευτικών εταιρειών προς τους ιατρούς, ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο που η κοινωνία βιώνει οικονομική δυσπραγία;