5.2.11

Αποζημίωση μαμούθ για εξωσωματικές με το ζόρι!

Το αστρονομικό ποσό των 2.500.000 εκατομμυρίων ευρώ ζητεί από τον εν διαστάσει σύζυγό της 45χρονη γυναίκα, με αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του, καθώς τον κατηγορεί ότι της ασκούσε ψυχολογική και σωματική βία προκειμένου να υποβληθεί σε πολλές εξωσωματικές γονιμοποιήσεις για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.
Πρόκειται για πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα δικαστική διαμάχη. Η δίκη θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και οι δύο πλευρές ετοιμάζουν πυρετωδώς τις υπερασπιστικές τους τακτικές.
Από τη μια πλευρά είναι η 45χρονη, που ζητεί με αγωγή της από τον «πρώην» της το αστρονομικό ποσό των 2.500.000 εκατομμυρίων ευρώ, «εξαιτίας της συμπεριφοράς του και, ειδικότερα, εξαιτίας της ψυχολογικής και σωματικής βίας που αυτός άσκησε σε βάρος της προκειμένου αυτή να υποβληθεί σε σειρά διαδοχικών προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης». Η γυναίκα, βαθιά πληγωμένη από ένα όνειρο που δεν έγινε πραγματικότητα, αφού παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες να γίνει μητέρα, δεν τα κατάφερε και από έναν γάμο που τελικά διαλύθηκε, ζητεί «δικαίωση» από το δικαστήριο.
Από την άλλη μεριά βρίσκεται ο εν διαστάσει σύζυγός της, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται κινεί γη και ουρανό για να μη δώσει τα 2.500.000 εκατομμύρια ευρώ. Διεκδίκησε και τον ιατρικό της φάκελο από το νοσοκομείο όπου έκαναν τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, και μάλιστα κατάφερε να τον πάρει.
Η διαμάχη έχει ως επίκεντρο εκτός από το υπέρογκο ποσό που διεκδικεί η 45χρονη, και τον ιατρικό φάκελο του άτεκνου ζευγαριού. Γιατί εκεί κρύβονται απαντήσεις σε επίμαχα ερωτήματα που θα κρίνουν και την έκβαση της δικαστικής διαμάχης. Τι έφταιγε πραγματικά και δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα οι εξωσωματικές διαδικασίες; Ψυχολογικοί παράγοντες εξαιτίας της συμπεριφοράς του άνδρα ή άλλοι παράγοντες βιολογικοί, επιστημονικά αποδεδειγμένοι;
Ο σύζυγος ζήτησε από το νοσοκομείο τον ιατρικό φάκελο της εν διαστάσει συζύγου του. Το νοσοκομείο όμως επικαλέστηκε το ιατρικό απόρρητο και αρνήθηκε.
Τη λύση κλήθηκε να δώσει η πλέον αρμόδια αρχή, αυτής της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο σύζυγος μπορεί να πάρει τον ιατρικό φάκελο, αλλά μόνο για να τον προσκομίσει στο δικαστήριο! Σύμφωνα με την απόφαση της αρχής, ο ιατρικός φάκελος της 45χρονης δεν καταγράφει αποκλειστικά δικά της ζητήματα υγείας, αλλά την προσπάθεια που έκανε το ζευγάρι για να τεκνοποιήσει. Γι’ αυτό και θεωρεί πως ο σύζυγος έχει δικαίωμα να τον χρησιμοποιήσει για να τεκμηριώσει την υπερασπιστική του γραμμή.
Η συνέχεια αναμένεται στο δικαστήριο, όπου οι δύο εν διαστάσει σύζυγοι, έχοντας ξεχάσει πλέον τους αιώνιους όρκους αγάπης που αντάλλαξαν όταν παντρεύτηκαν και έχοντας αφήσει πίσω τους τις προσπάθειες που κατέβαλλαν για να αποκτήσουν ένα παιδί, θα διασταυρώσουν τα πυρά τους. Η μάχη αναμένεται να είναι ανελέητη.
Espresso