22.10.11

Ποιοί κρύβονται στη λίστα των καταθετών στο εξωτερικό !

Ενας επιχειρηματίας από το Μαλάουι, ένας συνταξιούχος ναυτικός από τη Σκιάθο και ένας καταστηματάρχης με ηλεκτρονικά είδη στο κέντρο της Αθήνας...
εμφανίζονται ανάμεσα σε άλλους να έχουν λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό και σχεδόν μηδενικές δηλώσεις φόρου, σύμφωνα με τη λίστα που παρέδωσε προ τριών ημερών στην Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ωστόσο από την αναζήτηση στοιχείων και την περαιτέρω έρευνα προκύπτουν σειρά ερωτηματικών για την ορθότητα αυτής της λίστας. Κι αυτό γιατί αφενός πολλοί από τους αναφερόμενους δηλώνουν άγνοια και «έκπληξη» για τις αναφερόμενες καταθέσεις τους στο εξωτερικό και αφετέρου ορισμένοι άλλοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και όπως δηλώνουν «πρόκειται για έσοδα από επιχειρήσεις μας σε άλλες χώρες στις οποίες και υποβάλλουμε τις κύριες φορολογικές μας δηλώσεις».
Στην κορυφή της λίστας του κ. Βενιζέλου με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού φιγουράρει το όνομα του Χ. Α, ο οποίος φέρεται να έχει διοχετεύσει τα τελευταία χρόνια σε ξένες τράπεζες 18.159.663 ευρώ ενώ στις φορολογικές του δηλώσεις δηλώνει μηδαμινά εισοδήματα. Οπως προκύπτει από άλλα στοιχεία ο συγκεκριμένος ιδιώτης είναι ιδιοκτήτης εταιρείας με ηλεκτρονικά είδη (ασυρμάτους, ενισχυτές σημάτων κ.α.), στο κέντρο της Αθήνας.
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον επιχειρηματία ο οποίος δήλωσε την έκπληξή του για την αναφορά του σε αυτή τη λίστα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε «είναι αστείο να λένε ότι εγώ έχω λογαριασμό στο εξωτερικό και μάλιστα με τέτοιο ποσό. Εδώ παλεύουμε για ένα μεροκάματο και είναι αστείο να μου λένε ότι έχω σχεδόν 19 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι έχει γίνει λάθος».
Δεύτερο στην λίστα του κ Βενιζέλου μνημονεύεται το όνομα του μεγαλοκαταθέτη Γιώργου Τ. που δηλώνει ελάχιστο εισόδημα αλλά εμφανίζεται να έχει σε τράπεζες του εξωτερικού 11.615.838 ευρώ!
Από την έρευνα προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης εμφανίζεται να διαμένει σε χωριό της Λήμνου και δηλώνει «ανεπάγγελτος». Ομως από την αναζήτηση άλλων στοιχείων ανέκυψε ότι πρόκειται για έναν 38χρονο επιχειρηματία, με καταγωγή από την Λήμνο, που διαμένει τις τελευταίες δεκαετίες στο Μαλάουι όπου έχει επιχειρήσεις για εκμετάλλευση σιτηρών καπνού και άλλες πολλές δραστηριότητες. Οπως επεσήμανε συγγενής του «δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ένας επιχειρηματίας στην Αφρική για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Ολες του τις φορολογικές δηλώσεις τις κάνει στην συγκεκριμένη χώρα της κεντρικής Αφρικής και το μόνο περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα είναι τρία ακίνητα στην Λήμνο».
Μια παρόμοια περίπτωση φέρεται να είναι ο τρίτος της λίστας του υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτης Μ. ο οποίος με εισόδημα απόλυτο... μηδέν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις στο εξωτερικό της τάξης των 10.000.000 ευρώ.
Οπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων πρόκειται για έναν ιδιώτη που διέμενε προ πολλών ετών στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη στην Αγία Παρασκευή, και ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται να ζει στον Καναδά. Προκειμένου να τακτοποιεί τις φορολογικές του εκκρεμότητες έχει ορίσει ως «αντιπρόσωπό του» μια άλλη ιδιώτη.
Εντυπωσιακά στοιχεία όσο και ερωτηματικά φαίνεται να προκύπτουν και για τον τέταρτο μεγαλοκαταθέτη Στ. Φ. σύμφωνα με τη λίστα που επιδείχθηκε στους Ελληνες βουλευτές.
Ο φορολογούμενος αυτός εμφανίζει πενιχρά εισοδήματα όμως φέρεται να έχει αποστείλει σε τράπεζες του εξωτερικού 8.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες πρόκειται για έναν 54χρονο συνταξιούχο ναυτικό από τη Σκιάθο που νοικιάζει δωμάτια την καλοκαιρινή περίοδο στο νησί των Σποράδων.
«Το Βήμα» επικοινώνησε μαζί του και υποστήριξε ότι «μένω άφωνος με αυτό που λένε ότι έχω τέτοιο ποσό σε τράπεζες του εξωτερικού. Εχω λίγα εισοδήματα από την σύνταξή μου και από τα δωμάτια. Ψάχνω να βρω τι ακριβώς συνέβη και αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει προσωπικά στοιχεία μου για ν ανοίξει αυτούς τους λογαριασμούς και να τα τροφοδοτήσει με τόσα χρήματα».Το Βήμα