15.1.12

Τοποθέτηση Κουσελά στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Πρόγραμμα Ανάπτυξης με αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, Ενότητα και Υπευθυνότητα για την Επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης.
«Το πρώτο τρίμηνο του 2012 κρίνεται το μέλλον της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.
Ο λαός μας και ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι έχουν φτάσει τα όριά τους.
Οι έκτακτες συνθήκες που το ΠΑ.ΣΟ.Κ κλήθηκε να αντιμετωπίσει και η λήψη μέτρων για τη σωτηρία της χώρας, πολλά από τα οποία ήταν έξω από το ιδεολογικό και πολιτικό του πλαίσιο, διέρρηξαν τη σχέση του με τα μη προνομιούχα στρώματα της κοινωνίας και δημιούργησαν γενικευμένη σύγχυση και απογοήτευση.
Το στρατηγικό όμως λάθος πού κάναμε -και πρέπει να το αναγνωρίσουμε- είναι ότι αναλάβαμε να διαχειριστούμε μόνοι μας τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε μεταπολεμικά η χώρα. Αφήσαμε την Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τη Ν.Δ. στο απυρόβλητο, να παίζει κρυφτούλι με τις πολιτικές της ευθύνες. Να υπόσχεται «επαναδιαπραγμάτευση», που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, επιχειρώντας να εξαπατήσει και πάλι τον Ελληνικό λαό.
Στο χρονικό διάστημα που πέρασε έγιναν αναμφίβολα πολλά, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια.
Ο Λαός μας επέδειξε μεγάλη ωριμότητα, σε αντίθεση με πολλές πολιτικές ηγεσίες.
Απογοητεύτηκε όμως, όταν είδε ότι οι θυσίες που συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να κάνει, δεν ήταν δίκαια κατανεμημένες.
Ότι δεν υπήρχε προστασία των αδυνάτων, αυτών που ήταν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Ότι με τα λεγόμενα «οριζόντια μέτρα» πλήρωναν περισσότερα οι μη έχοντες και λιγότερα οι έχοντες και κατέχοντες.
Ότι οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου δεν έχουν πληρώσει ακόμα αυτά που χρωστάνε.
Προσφύγαμε στις εύκολες λύσεις.
Η λογική «ψηφίστε γιατί αύριο περνάμε εξετάσεις από την Τρόικα» είναι αδιέξοδη.
Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο διαρθρωτικών και κοινωνικών παρεμβάσεων για την πραγματική Οικονομία και την Ανάπτυξη. Ένα σχέδιο που δυστυχώς δεν υπήρξε μέχρι σήμερα.
Δεν ρίξαμε το βάρος που έπρεπε στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Δεν αναιρέσαμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στα ελλείμματα και στην κρίση.
Το υπογραμμίζω αυτό, ιδιαίτερα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μιας οικονομίας που έπρεπε μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ να ανασυγκροτήσει την παραγωγική της βάση.
Αφήσαμε τις μονοπωλιακές πρακτικές να κυριαρχούν. Την αγορά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, με αποτέλεσμα ενώ το βιοτικό επίπεδο και η ζήτηση μειώνονται, οι τιμές να ανεβαίνουν.
Την ίδια στιγμή κάποιοι επιχειρούν να τα φορτώσουν όλα στο κόστος εργασίας για να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι εμφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.
Ο Λαός μας δεν αντέχει άλλες περικοπές.
Χρειάζεται να επεξεργαστούμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
Ένα πρόγραμμα που θα μας επανασυνδέσει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας.Ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης, που έχουν κλονιστεί με τις πολιτικές που ασκήθηκαν.
Ένα πρόγραμμα που θα προωθεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για την ανάπτυξη.
Ένα πρόγραμμα που θα προωθεί την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, που έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, με μεγάλες πολιτικές αλλαγές.
Χρειαζόμαστε λοιπόν σήμερα μια ουσιαστική Επανίδρυση, που θα εγγυάται ένα σαφές ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα. Που θα εγγυάται την αποκατάσταση των αρχών και των αξιών μας.
Χρειαζόμαστε και μία νέα ηγεσία, που θα ηγηθεί, με όλους εμάς δίπλα της, αυτής της δύσκολης και επίπονης προσπάθειας.
Θέλω σήμερα να χαιρετήσω τις πρωτοβουλίες και την πρόταση του Προέδρου μας, του Γιώργου Α. Παπανδρέου, που θέτοντας πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης σηματοδότησε μια καθαρή λύση.
Θέλω επίσης να χαιρετίσω και την στάση ενότητας – ευθύνης και ωριμότητας πολλών κορυφαίων στελεχών και ιδιαίτερα του Βαγγέλη Βενιζέλου, που επωμίζεται αυτή την περίοδο το κύριο βάρος της πιο δύσκολης και σκληρής διαπραγμάτευσης για την χώρα μας.
Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε, με ΕΝΟΤΗΤΑ και με ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ απέναντι στον Ελληνικό λαό και τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν.
Για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση.
Για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.»