25.5.16

«Φράγμα» στην ίδρυση νέων φαρμακείων έως το 2020


«Φράγμα» στην ίδρυση νέων φαρμακείων έως το 2020
Της Ελένης Πετροπούλου
 
Σε «άνοιγμα» των φαρμακείων και σε μη φαρμακοποιούς υπό αυστηρές προϋποθέσεις προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε «αντάλλαγμα» για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στα σούπερ μάρκετ. Ακολουθώντας την τακτική μαστίγιο - καρότο στον κλάδο των φαρμακοποιών, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι επιμένουν να θυμίζουν ότι τα 11.000 φαρμακεία είναι 11.000 εκλογικά κέντρα που θα τους μαυρίσουν!
Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζει ρητά ότι απαγορεύεται να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν φαρμακεία γιατροί, ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και σύζυγοι ή συγγενείς έως β' βαθμού. Παράλληλα, άδεια ίδρυσης φαρμακείου δεν χορηγείται σε νομικά πρόσωπα, με εξαίρεση των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) ενώ σε κάθε φαρμακείο θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει υπεύθυνος φαρμακοποιός. Η απόφαση οδηγεί σε μερική απελευθέρωση των φαρμακείων, αφού φαρμακεία μπορούν πλέον να ανοίξουν ιδιώτες μη φαρμακοποιοί, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Πιο αναλυτικά:
Άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ε.Ε., από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των φαρμακείων, με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη. Η αίτηση χορήγησης άδειας ίδρυσης φαρμακείου συνοδεύεται, «επί ποινή απαραδέκτου της αίτησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, από υπεύθυνη δήλωση του αιτούμενου, στην οποία δηλώνει τα πλήρη στοιχεία του φαρμακοποιού που διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού και θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου. Ο υπεύθυνος φαρμακοποιός δεν μπορεί να δηλώνεται για περισσότερα από ένα φαρμακεία.
Κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα (1) κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μία (1) άδεια κατ' ανώτατο όριο κατ' έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα (10) άδειες σε πανελλαδική κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, για το έτος 2016 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις έξι (6) αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2017 μέχρι επτά (7), για το έτος 2018 μέχρι οκτώ (8), για το έτος 2019 μέχρι εννιά (9) και για το 2020 μέχρι δέκα (10) αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο.
Τα φαρμακεία, για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε ιδιώτη μη φαρμακοποιό, τα λειτουργεί υποχρεωτικά ΕΠΕ, στην οποία μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας, και φαρμακοποιός, ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για την λειτουργία του φαρμακείου.
Τα φαρμακεία, για τα οποία είχε χορηγηθεί ή χορηγείται άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό μπορούν να λειτουργούν είτε ως ατομικές επιχειρήσεις είτε ως εμπορικές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, πλην εκείνης της ανώνυμης εταιρείας.
Κάθε εταίρος (άνδρας ή γυναίκα) οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας καθώς και κάθε φαρμακοποιός που διατηρεί ατομική επιχείρηση λειτουργίας και εκμετάλλευσης φαρμακείου, μπορεί να συμμετέχει μέχρι το 2020, σε δέκα (10) συνολικά κατ' ανώτατο όριο προσωπικές ή κεφαλαιουχικές εταιρείες λειτουργίας και εκμετάλλευσης φαρμακείου.
Οι αιτήσεις κρίνονται συνολικά ως εξής, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η χρονική σειρά κατάθεσης των αιτήσεων:
α) Εάν συντρέχουν αιτήσεις φαρμακοποιών ή/και ιδιωτών μη φαρμακοποιών με αιτήσεις συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της ΟΣΦΕ, προτιμώνται οι φαρμακοποιοί ή/και οι ιδιώτες β) και έπονται οι συνεταιρισμοί.
β) Εάν συντρέχουν αιτήσεις φαρμακοποιών και ιδιωτών-μη φαρμακοποιών, προτιμάται κατά την εξής σειρά η αίτηση: εκείνου, που δεν έχει ήδη άδεια ίδρυσης φαρμακείου ο ίδιος, η άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού είναι η αρχαιότερη, ο φαρμακοποιός προηγείται χρονικά στη λήψη του πανεπιστημιακού του πτυχίου της φαρμακευτικής σχολής και σε περίπτωση σύγχρονης λήψης του πτυχίου, ο φαρμακοποιός με το μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου, και του πολύτεκνου ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας,