26.5.16

Μάπα το καρπούζι

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε περισσότερο μυαλό ώστε να μην πανηγυρίζει εκ των προτέρων για την έκβαση του Eurogroup, υπερηφανευόμενη - μάλιστα - ότι είχε ψηφίσει χωρίς σοβαρές απώλειες έναν δρακόντειο φορολογικό νόμο που θίγει κυρίως χαμηλόμισθους,χαμηλοσυνταξιούχους και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην μεσαία τάξη.
Ήρθε η συνεδρίαση το Eurogroup και δικαίωσε όσους ανησυχούσαν και προειδοποιούσαν. Ο κ.Τσίπρας δημιούργησε προσδοκίες για οριστική διευθέτηση του χρέους και εκταμίευση 11 δισ. ευρώ (για "βροχή δισεκατομμυρίων" μιλούσαν κάποιοι),ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά και για μία ακόμη φορά και πέρασε από κάτω.
Για να γίνουμε απολύτως σαφείς. Η κυβέρνηση ψήφισε όλα τα συνταξιοδοτικά και τα φορολογικά μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές - μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ σε 11 νησιά (μια απόφαση "αντισυνταγματική και εγκληματική" κατά τον κ. Καμμένο),αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και μεγαλύτερη φορολογία στα καύσιμα, την τηλεφωνία, στον καφέ,την μπίρα και τα τσιγάρα.....

Ψήφισε ακόμη τον αυτόματο δημοσιονομικό κόφτη αλλά και το υπερταμείο της... Μπανανίας, ισχύος 99 ετών και έλεγχο των δανειστών και στόχο την αξιοποίηση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας που έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις όλου του πολιτικού κόσμου.

Περίμενε,λοιπόν, ο κ.Τσίπρας ένα σημαντικό αντάλλαγμα στο Eurogroup. Να υπάρξει π.χ. κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας που να δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να μιλήσει για αλλαγή σελίδας και για εθνική επιτυχία.

Δυστυχώς το μόνο που πήρε ήταν μία δόση - κι αυτή με αστερίσκους - και την υπόσχεση των εταίρων ότι θα ξαναδούν το θέμα το χρέους το 2018 κι εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα!

Το χειρότερο: ούτε ή αξιολόγηση ολοκληρώθηκε. Οι δανειστές συμφώνησαν να απελευθερώσουν μεν 7,5 δισ. ευρώ στα μέσα Ιουνίου,μόνον όμως εφόσον υπάρξουν διορθώσεις σε κάποια εκκρεμή θέματα (κάλυψη της τρύπας από την επιστροφή του ΕΚΑΣ, διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού κλπ). Μάλιστα για τις διορθώσεις αυτές η κυβέρνηση θα αναγκαστεί μέσα στις επόμενες μέρες να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή (ή να περάσει νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) συμπληρώσεις στο Μνημόνιο, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν !

Παράλληλα, το Eurogroup συμφώνησε στην εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ μετά το καλοκαίρι εφόσον όμως πρώτα η Ελλάδα έχει υλοποιήσει και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που αφορούν το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το καθεστώς της διοίκησης των τραπεζών, τη ανεξάρτητη αρχή φορολογικών εσόδων και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας.

Άρα, μάπα το καρπούζι. Η κυβέρνηση τάδωσε όλα αλλά έμεινε μετεξεταστέα.Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των εταίρων προς την Ελλάδα,στην οποία ο κ.Τσίπρας έπαιξε καθοριστικό ρόλο με την στάση του το πρώτο επτάμηνο του 2015, είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί με μια - δυο κινήσεις καλής θέλησης.

Βέβαια ο κ. Σόιμπλε είχε προϊδεάσει για το αποτέλεσμα του Eurogroup βάζοντας πάγο στις δηλώσεις του ΔΝΤ,ότι απαιτείται γενναία ρύθμιση του ελληνικού δανείων εδώ και τώρα. Είχε πει ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τις εκλογές στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017.Γι αυτό εξάλλου και η κ. Λαγκάρντ προτίμησε αντί να είναι παρούσα στην διαπραγμάτευση,να βρίσκεται στο Καζακστάν.

Για να είμαστε,όμως, δίκαιοι. Είναι η δεύτερη φορά που οι Γερμανοί αθετούν τις υποσχέσεις τους προς την Ελλάδα. Τράβηξαν το 2014 το χαλί από την κυβέρνηση Σαμαρά - προς όφελος του κ.Τσίπρα - αρνούμενοι να ρυθμίσουν το χρέος αν και είχε πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Τώρα δίνουν νέες υποσχέσεις για το χρέος,για το 2018, σε μιαν χώρα που θα έχει περάσει έως τότε 8 χρόνια μνημόνιο, θα έχει χάσει το 30% της παραγωγής της σε προγράμματα λιτότητας και θα έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε μόνιμη ανεργία!

Ας μην αναρωτιέται η Ευρώπη γιατί έχει συνεχή άνοδο η ακροδεξιά; Γιατί οι πολίτες που φοβούνται το αύριο γυρίζουν συνεχώς την πλάτη στη Δημοκρατία; Γιατί η Ενωμένη Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον το όραμα των νέων ανθρώπων;
 
 
Ν. Παπαδόπουλος-ΤΟ ΒΗΜΑ