15.12.16

ΜΕΣΣΗΝΗ - Εκδήλωση «Μύθος , τόποι και λογοτεχνία»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 3η πανελλήνια πνευματική συνάντηση στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης το Σάββατο  στις 10 Δεκεμβρίου 2016 με θέμα «Μύθος , τόπος και λογοτεχνία» .Ένα ταξίδι στο παρελθόν του μέλλοντος» σε συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης με την Πανελλήνια ‘ΕνωσηΛογοτεχνών και την στήριξη των Σωματείο εθελοντών Μεσσήνης ,  θεατρικό εργαστήρι Μεσσήνης και  Σύλλογος  Γυναικών Μεσσήνης, ενώ συντονιστές ‘ήταν ο Βασίλης Φλώρος και η Εύα Γιαννοπούλου.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν:
Παναγοπούλου Γωγώ  πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μεσσήνης
Λέρτας  Τάσος Πρόεδρος ΠΕΛ

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τα θέματα που παρουσιάστηκαν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βασίστηκαν στο τρίπτυχο «μύθος , τόπος , λογοτεχνία».
Συγκεκριμένα η θεματολογία αφορούσε στα εξής:
(Α μέρος):
Αβιζιώτης Θεόδωρος (Δικηγόρος) :«Οι μύθοι  του ανθρώπου»
Παντές Θανάσης  (Δημοσιογράφος – Ποιητής):«Αθήνα, ο λογοτεχνικός  μύθος και όχι μόνο, στη διαχρονικότητα του τόπου»
Ανδριάς Παύλος  (Δημοσιογράφος – Συγγραφέας – Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων ΠΕΛ): «Ο μυθογράφος των λέξεων
Μπιτσάνης Ηλίας (Δημοσιογράφος – Συγγραφέας) :« Ο μύθος της γριάς – Συκούς, παραλλαγές και η προσαρμογή του»
(Β΄ μέρος):
Μπουμπούσης Γιώργος (Σχολικός ψυχολόγος- Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας): «Η συμβολή των μύθων στη διαμόρφωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών»
Γεωργίου Κωνσταντίνος (Συγγραφέας  - Ερευνητής – πρώην Πρόεδρος ΠΕΛ): « Η λογοτεχνία ως όχημα της ιστορίας των λαών»
Νικολακόπουλος Σωτήρης (Καθηγητής πληροφορικής – Δοκιμιογράφος - Ποιητής): «Ιθώμη»
Επίσης, στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν ποιήματα του Μεσσήνιου ποιητή Γιώργου Μαρκόπουλου από την ποιητική του συλλογή «Μη σκεπάζεις το ποτάμι».
Στο τέλος δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης της εκπαιδευτικής και συνάμα πνευματικής  συνάντησης , τις οποίες υπέγραψε ο πρόεδρος της ΠΕΛ, κος Τάσος Λέρταςκαι ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε  προϊδέασε εύστοχα και με παρρησία για το περιεχόμενο και την αξία της εκδήλωσης.
Οι παρευρισκόμενοι στο τέλος της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν και να ολοκληρώσουν την όμορφη βραδιά με ένα ποτήρι και τοπικά εδέσματα.
Ο έντεχνος λόγος και ο λόγος της ποιήσεως , η παλαιότερη μορφή λόγου, το όπλο της ανθρώπινης έκφρασης στο πέρας της ιστορίας ,που ξεκινά από την αρχαία ελληνική μυθολογία – διακειμενική,αυτοτελής και διαχρονική- έως και τη σύγχρονη κοινωνία,ήταν ο «επίσημος προσκαλεσμένος» της συνάντησης αυτής .