15.9.17

Ο δείκτης γενετικής αρχαιολογίας αξιόπιστο εργαλείο για τη μελέτη του DNA του ιού της ηπατίτιδας Β

Ερευνητική ομάδα μεταξύ των οποίων και Έλληνες επιστήμονες, θέλοντας να ρίξουν φως στο αμφιλεγόμενο θέμα της προέλευσης των πληθυσμών της Αμερικής, διερεύνησαν την ύπαρξη γενετικής ομοιότητας μεταξύ των γηγενών πληθυσμών της Αμερικής, της Ωκεανίας και της Ασίας.
Τα ευρήματα τεκμηριώνουν τη γενετική ομοιότητα ορισμένων πληθυσμών στην Αμερική με αντίστοιχους της Αυστραλο-Μελανησίας, καθώς ο HBV/D4 εντοπίζεται στους γηγενείς πληθυσμούς του Βορείου Καναδά, της Βραζιλίας, της Καραϊβικής, της Μελανησίας, της ΒΑ Ινδίας και του Θιβέτ, υποδεικνύοντας την κοινή προέλευση του ιού στους πληθυσμούς αυτούς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο δείκτης γενετικής αρχαιολογίας αποδεικνύεται αξιόπιστο εργαλείο για τη μελέτη του DNA του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV-DNA). Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα μονοπάτια διασποράς του υπογονότυπου D4 του εν λόγω ιού (HBV/D4) απεικονίζουν τις προϊστορικές μεταναστεύσεις από το Θιβέτ και την Κεντρική Ασία στη ΒΑ Ινδία και ανατολικότερα στη Αυστραλό-Μελανησία.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης με τίτλο «Γενετική ανάλυση του HBV/D4 και χαρακτηρισμός των μεταναστευτικών κυμάτων για τους γηγενείς πληθυσμούς της Αμερικής: Η σημασία του HBV ως γενετικός δείκτης για τη μελέτη των ανθρώπινων μετακινήσεων» θα ανακοινωθούν, για πρώτη φορά, στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες», που θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 14 έως Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαππείου.
Η 5η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής & Προληπτικής Ιατρικής, την Α΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», την Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», την Β΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», την Δ΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Παθολογική Κλινική – Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Πατρών του Γ.Ν. Πάτρας και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.