26.11.17

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ-ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ

ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
 
@ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ Η..ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ: Καλή εβδομάδα με καλό κουράγιο. Η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται στο ζενίθ της καθώς οι παραγωγοί τρέχουν να προλάβουν την έκθλιψη πριν αγριέψουν ξανά οι καιρικές συνθήκες. Αλλά για το θέμα αυτό θα αποτυπώσουμε σχόλια παρακάτω. Η εβδομάδα πάντως είναι κρίσιμη για την στήριξη του τοπικού προιόντος μας...
@Σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα ο Δήμος Τριφυλίας είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Αλλά ούτε καν για το φιλιατρινό φράγμα που παρακολουθούσε διαχρονικά χωρίς όμως να πιέζει για τα δίκτυα άδρευσης. Τέλος πάντων. Πρόβλημα προέκυψε για την ονομασία της λίμνης που παίρνει μορφή. Μια πινακίδα στην είσοδο των εγκαταστάσεων που την ταυτοποιεί ως "Λίμνη Ντόπολη Χριστιανούπολης" προκάλεσε ερωτηματικά.
@Προφανώς διότι δεν έχει ψηφιστεί καμία τέτοια πρόταση για την ονοματοδοσία της τόσο από το Δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, την Δημοτική ενότητα Φιλιατρών ή την τοπική κοινότητα Χριστιανούπολης. Επομένως πρέπει να μάθουμε ποιοι το αποφάσισαν, πότε συνέβη, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε. Ήταν σκέψη του υπουργείου, σκέψη αιρετού ή υπηρεσίας; Να δούμε αν υπάρξει επίσημη απάντηση...
@ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Η ελαιοσυγκομιδή στο ζενίθ της λοιπόν. Με τιμές πώλησης κοντά στα 3,80 ευρώ το κιλό αλλά κυρίως την προοπτική να έχουμε συνολική παραγωγή αντίστοιχη με του 2015. Προς το παρόν όπως δήλωσε στην ραδιοφωνική εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Παλμός 90,5 ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας η παραγωγή προς το παρόν ανέρχεται σε 8.000 τόνους περίπου. Κυρίως στην νότια Τριφυλία. Αλλά το χρυσάφι δεν το..αξιοποιήσαμε...
@Με αφορμή ημερίδα του ΣΕΒΙΤΕΛ που διοργανώθηκε στην Αθήνα κι έχουμε ολόκληρο ρεπορτάζ, μας προκάλεσε εντύπωση ότι ο βουλευτής Αχαίας κ. Κατσανιώτης ζήτησε συγνώμη που η πολιτεία δεν έκανε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για το ελαιόλαδο.
@Με άλλα λόγια παραδέχτηκαν όσα σχολιάζαμε καιρό τώρα ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν χάραξε εθνική στρατηγική για το...χρυσάφι του τόπου μας. Τα αποτελέσματα με αφορμή την κοινή Αγροτική Πολιτική φαίνονται ξεκάθαρα. Μειώσεις επιδοτήσεων, παρακρατήσεις πόρων, αύξηση στα κονδύλια για την πράσινη γεωργία κι άλλα. Μάλλον στο υδροκέφαλος κράτος της Αθήνας δεν τους ενδιαφέρει στα χλιδάτα γραφεία του, η επιβίωση στην ελληνική περιφέρεια σχεδιάζοντας επί χάρτου κι όχι επί της πραγματικότητας...
@ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ...ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Κάποιοι στα Φιλιατρά προφανώς χωρίς ενημέρωση διαμαρτυρήθηκαν λέει για την μεταφορά του ιστορικού Δημοτολογίου της πόλης στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας. Η απάντηση δόθηκε από το Δήμο καθώς τηρείται η διαδικασία που προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Σύμφωνα με αυτήν: Με νεότερο έγγραφό του το Υπ. ΕΣ. στις 6/12/2016 με αριθμό πρωτοκόλλου 1325/2016 επανέρχεται και εγείρει θέμα   εκκίνησης πειθαρχικού ελέγχου σε όσους δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα αιρετούς και εμπλεκομένους υπαλλήλους.
@Eπίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έγγραφό της προς το Δήμο Τριφυλίας με αριθμό πρωτ. εισερχομένου στην Υπηρεσία 20779/3.10.2017 ζήτησε ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ εντός 5 ημερών περί της συγκεντρωτικής τήρησης και λειτουργίας του Δημοτολογίου, για τη διαπίστωση τυχόν διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος. Κατόπιν αυτών ο Δήμος Τριφυλίας ενήργησε ως όφειλε κατά τα οριζόμενα στη νομοθεσία και τις εγκυκλίους οδηγιών, αναφέρει χαρακτηριστικά...
@ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ: Χωρίς πολιτισμό είμαστε..κανείς! Με αφορμή το τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο με καταιγισμό ερωτήσεων από τις παρατάξεις τόσο για τις απευθείας αναθέσεις όσο και το αγκάθι που λέγεται πολιτιστικό τέλος, εγείρονται πολλά ερωτήματα...
@Το ερειπωμένο κτίριο της Ε.Τ.Ε. που δεν αξιοποιήθηκε παρά το πολιτιστικό τέλος που επωμίζονται οι δημότες της Κυπαρισσίας, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Αλλά στο επίκεντρο των ερωτήσεων οι σύμβουλοι λησμόνησαν κάτι σοβαρό. Πρώτα από όλα γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι μελέτες για αναπαλαίωση του οικήματος διαχρονικά. Γιατί κυρίως όμως δεν έγιναν αποδεκτές οι δωρεάν μελέτες φοιτητών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την αναδόμηση του κτιρίου...
@ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΩΡΗΤΕΣ: Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας προσφέρει τεράστια υπηρεσία χάρη στην εμμονή του προσωπικού, των φορέων και φυσικά των ενδιαφερόντων. Ένα πυρήνα υγείας που κανείς δεν μπορεί να βάλει χέρι για ένα σοβαρό λόγο. Διότι αποτελεί Νοσοκομείο δωρεών, ευεργετών και ευπατρίδων συμπολιτών. Οπότε το σχόλιο του Διοικητή του νοσοκομείου Μεσσηνίας στα κοινωνικά δίκτυα είναι ενδιαφέρον. 
@Γράφει λοιπόν ο κ. Μπέζος ότι "Ένα ακόμη μεγάλο έργο Υγείας ολοκληρώθηκε στην Νοσηλευτική μας Μονάδα στη Κυπαρισσία. Πρόκειται για την πλήρη ανακαίνιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, νέο σύστημα επεξεργασίας νερού,κτιριακές παρεμβάσεις) αποτέλεσμα της εκποίησης του Κληροδοτήματος Μαρίνας Αριδά!!! Δίνει συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου ξεκινώντας από τους εκτελεστές της διαθήκης Παναγιώτη Αγγελινά & Λουκά Μαραγκό, από την επιτροπή παρακολούθησης της δωρεάς, αποτελούμενη από την Διευθύντρια της ΜΤΝ Αγγελική Ζέρβα, το μέλος του Δ.Σ Γιάννη Ασημακόπουλο και την Διευθύνουσα, το Νομικό μας Σύμβουλο Χρήστο Αρχοντή και φυσικά τον Αναπληρωτή Διοικητή Παναγιώτη Μπασάκο”.
@ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ: Επομένως το νοσοκομείο όποια κυβέρνηση τολμήσει να το υποβαθμίσει θα βρει μπροστά της όχι μόνο την Τριφυλία αλλά και την Μεσσηνία. Πέρα από όλα οι πολιτικοί μας, ας μην μιλούν για δημόσια υγεία. Σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν. Διότι όταν οι βολευτές μας ή πολιτικάντηδες ασθενούν πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία και φεσώνουν τους φορολογούμενους. Όπως ορισμένοι εξ αυτών που τα παιδιά του σπουδάζουν στο εξωτερικό και μιλούν για δημόσια παιδεία. Τους πήραμε χαμπάρι επιτέλους...Καλή εβδομάδα...

                                         Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ 41 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Στη διάσωση σαράντα ενός (41) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες εχθές, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Πύλου και Κατακόλου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη Ι/Φ σκάφους σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή 17 ν.μ. βορειοδυτικά της Πύλου.
Άμεσα στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της Λιμενικής Αρχής Κυπαρισσίας, το οποίο εντόπισε το Ε/Π-Α/Ψ σκάφος «ΤΣΙΠΟΥΡΑ» Ν.Π. 6974 στη θαλάσσια περιοχή Φιλιατρών.
Στην περιοχή έσπευσε και το Α/Κ σκάφος «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Ν. Πάτρας 907 με τη συνδρομή του οποίου το «ΤΣΙΠΟΥΡΑ», συνοδεία του Π.Λ.Σ., ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, όπου αποβιβάστηκαν οι ανωτέρω αλλοδαποί, τριάντα επτά (37) ενήλικοι και τέσσερις (04) ανήλικοι, με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν στις εργατικές κατοικίες Κυπαρισσίας με μέριμνα του δήμου Τριφυλίας.
Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας του Λιμεναρχείου Πύλου

                                            ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές μέσω των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας αποτελεί η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση τυποποιημένου ελαιολάδου αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης με τις απαιτούμενες επισημάνσεις στα τραπέζια στους χώρους Μαζικής Εστίασης (εστιατόρια , ταβέρνες , ψητοπωλεία κλπ καταστήματα εστίασης). 
Την επισήμανση αυτή έκαναν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της εσπερίδας με θέμα “Το ελαιόλαδο στη Μαζική Εστίαση”, την οποία διοργάνωσαν ο ΣΕΒΙΤΕΛ και η ΠΟΕΣΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη της ΓΣΕΒΒΕ, της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ και του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας (ΙΕΓ), στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΒΕΕ. 
Την ικανοποίησή τους για το μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και  αποτελούσε αίτημα πολλών ετών, εξέφρασαν  οι Πρόεδροι του ΣΕΒΙΤΕΛ και της ΠΟΕΣΕ κ.κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης και Γιώργος Καββαθάς, αντίστοιχα.
ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Ο Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης δήλωσε ότι ζητά συγνώμη ως πολιτικός για όσα η Πολιτεία δεν έχει κάνει μέχρι τώρα για το ελαιόλαδο. Ξεκίνησαν πολλές πρωτοβουλίες οι οποίες ωστόσο δεν είχαν συνέχεια, τόνισε. Το λάδι, πρόσθεσε, είναι το σημαντικότερο case study για την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, είπε, λειτουργούν 25.000 ταβέρνες ελληνικής ιδιοκτησίας σε όλο τον κόσμο. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 10ετίας, μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και να στηρίξουμε τόσο το ελαιόλαδο, όσο και πολλά άλλα ελληνικά προϊόντα.
Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης δήλωσε ότι το μέτρο χαίρει ευρείας αποδοχής από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συμβάλλει στη βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Το ελαιόλαδο, πρόσθεσε, θα αναδείξει τη δυναμική του και στον τουρισμό, προστατεύοντας την υψηλή ποιότητά του, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη μαζική εστίαση. Παράλληλα, θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά φαινόμενα νοθείας, διευρύνοντας τις πιστοποιημένες διαδικασίες και στον τομέα αυτό, ενισχύοντας τη συμβολή στην ανάπτυξη των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου δήλωσε ότι το Υπουργείο στηρίζει τον ελαιοκομικό τομέα μέσα από πολλά προγράμματα, όπως αυτά των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων, τα Προγράμματα Προβολής Προώθησης Ενημέρωσης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη από τους ανταγωνιστές μας, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία και ήταν σκόπιμο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η τυποποίηση αφορά αυτή τη στιγμή μόνο το 30% της διακινούμενης ποσότητας ελαιολάδου είτε μιλάμε για την εγχώρια κατανάλωση είτε για τις εξαγωγές». Τέλος, σημείωσε την ίδρυση Διεύθυνσης Τροφίμων στο υπουργείο, η οποία στόχο έχει τον περαιτέρω αποτελεσματικότερο συντονισμό του τομέα των τροφίμων.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ Γρηγόρης Αντωνιάδης επεσήμανε ότι η τοποθέτηση τυποποιημένου ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων θα αυξήσει τη διακίνηση τυποποιημένου ελαιολάδου σε ποσοστό 4-5%, δηλαδή περίπου 8- 10.000 τόνοι. Το γεγονός αυτό θα συμβάλει στην δημιουργία επενδύσεων στον τομέα της τυποποίησης για τις μικρές συσκευασίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
ΕΝΙΑΙΟ BRAND NAME ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς δήλωσε ότι η υιοθέτηση της διάταξης δεν είναι θέμα επιβολής νόμου, αλλά υιοθέτησης μιας ρύθμισης με θετικά αποτελέσματα τόσο για τα εστιατόρια και τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό τους ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όσο και για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου και την προστασία των καταναλωτών. Οι τυποποιημένες συσκευασίες ελαιολάδου στη μαζική εστίαση θα συμβάλλουν, πρόσθεσε, στην ανάπτυξη ενός βελτιωμένου, ενιαίου brand name για την ελληνική  γαστρονομία που θα χτίσει μία αξιόπιστη εικόνα στο εξωτερικό.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου επεσήμανε ότι προϋπόθεση για να γίνει δεκτό ένα νέο μέτρο είναι να ενημερωθούν διεξοδικά οι ενδιαφερόμενοι για τις λεπτομέρειές του, προκειμένου να μην το απορρίψουν από άγνοια. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του ρόλου της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, πρόσθεσε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ δημιούργησε έναν νέο φορέα, την Ακαδημία Ελαιολάδου. 
Ο επιστημονικός διευθυντής του New York College Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να τίθεται θέμα ρύπανσης γιατί το μέτρο θα βασιστεί σε ανακυκλούμενες συσκευασίες. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα ήταν χρήσιμη η επέκταση του μέτρου και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας Νίκος Φωτιάδης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία είναι ίσως η σημαντικότερη των τελευταίων 20 ετών, θα πρέπει να συνδυαστεί με την εκπαίδευση όλων των κρίκων της αλυσίδας. Μεταξύ αυτών οι σεφ, οι ιδιοκτήτες χώρων μαζικής εστίασης, οι δημοσιογράφοι γεύσης, για τους οποίους οι εξειδικευμένες γνώσεις αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο στη δουλειά τους.  Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των εστιατόρων, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, στη συζήτηση που ακολούθησε τις παρουσιάσεις των εισηγητών. 
Επιμέλεια ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ