29.4.18

Πώς επηρεάζει η στέρηση του ύπνου τις νέες μανούλες;

Έχει λίγο καιρό που κοιμάμαι… 
Όχι κάθε μέρα φυσικά… αλλά, ναι. 
Πλέον κοιμάμαι τις τρεις από τις πέντε ημέρες της εβδομάδας…

Αυτό βέβαια συμβαίνει, αν δεν είμαστε άρρωστες, αν δεν βιώνουμε κάποια αλλαγή που μπορεί να μας έχει ταράξει, αν δεν υπάρξει κάποιος εξωτερικός παράγοντας που θα μας ξυπνήσει (όπως θόρυβος ή να ζεσταθούμε ή να κρυώσουμε…) Όμως σε σχέση με τα ατέλειωτα ξενύχτια που βίωνα μέχρι και ένα χρόνο πριν, πλέον λέω ότι κοιμάμαι…
Προχθές μιλούσα με την κουμπάρα μου και νονά της μεγάλης μου κόρης, η οποία έχει μικρό μωράκι και πραγματικά, δεν κοιμάται την νύχτα, όπως πάρα πολλές νέες μανούλες…
Εκτός από το ότι δεν κοιμάται, κάθε πρωί ξυπνάει για να πάει στη δουλειά, και αφού γυρίσει, αναλαμβάνει και πάλι αδιάκοπα τον μικρούλι. Έτσι, ο χρόνος για να ξεκουραστεί, είναι απλά μηδαμινός, αφού ο μικρός δεν κοιμάται πάνω από 45 λεπτά…
Ζορίζεται, αλλά κάνει υπομονή. Ωστόσο, όλη αυτή η εξουθένωση και η στέρηση ύπνου έχει συνέπειες στην ψυχική κατάσταση όλων των νέων μαμάδων που δεν κοιμούνται.
Συμπτώματα στέρησης ύπνου
-Ευερεθιστότητα
Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, είμαστε πιο ευαίσθητοι στον πόνο αλλά και στα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως η ζέστη ή το κρύο
-Εκνευρισμός
Η έλλειψη ύπνου, μπορεί να μας οδηγήσει στο να χάνουμε πιο εύκολα την ψυχραιμία μας
-Έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης
Η εξουθένωση δεν αφήνει περιθώρια στη λίμπιντο, με αποτέλεσμα άντρες και γυναίκες που στερούνται τον ύπνο να δηλώνουν πολύ λιγότερη σεξουαλική διάθεση.
-Κακή διάθεση
Όσο πιο πολύ στερούμαστε τον ύπνο, τόσο πιο πολλά περιθώρια αφήνουμε στην κατάθλιψη να μας χτυπήσει την πόρτα.
-Μη ξεκάθαρη σκέψη και έλλειψη συγκέντρωσης
Τα άτομα που δεν έχουν κοιμηθεί καλά δεν μπορούν να σκεφτούν καθαρά και δυσκολεύονται στην δημιουργία επιχειρημάτων.
-Μπερδεμένος λόγος
Η έλλειψη συνοχής στη σκέψη, οδηγεί σε ασαφή και χαοτικό λόγο.
-Αργά αντανακλαστικά
Έρευνες έδειξαν, ότι τα περισσότερα εργασιακά ατυχήματα, συμβαίνουν στα άτομα που έχουν στερηθεί τον ύπνο.
–Αφηρημάδα
Αν στερείσαι τον ύπνο, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι ξεχνάς συχνά τα πράγματά σου ή ότι σου μιλούν αλλά δυσκολεύεσαι να ακούσεις.
-Τάση στην υπερφαγία
Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, χρειαζόμαστε περισσότερο φαγητό. Πεινάμε συνεχώς και έχουμε την τάση να ζητάμε παχυντικά φαγητά.
Αυτό που παρατηρούσα, είναι ότι τα περισσότερα ζευγάρια που με επισκέπτονται στο γραφείο για συζυγική θεραπεία, είναι συνήθως εκείνα που μόλις έκαναν παιδί ή εκείνα που έχουν παιδιά κάτω των πέντε ετών. Το πρώτο αυτό στάδιο, μετά τον ερχομό του παιδιού, όσο μαγικό κι είναι, δεν παύει να διαταράσσει την ισορροπία του ζευγαριού και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην διατάραξη των σχέσεων, είναι η στέρηση του ύπνου.
Αν είσαι λοιπόν σε αυτή τη φάση, θα σου πω ό,τι λέω και στην κουμπαρούλα μου… προσπάθησε να κοιμάσαι όταν κοιμάται, ζήτησε βοήθεια και πάρε απόφαση ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα. Κάτι θα μείνει πίσω και δεν πειράζει…
Να ξέρεις ότι αυτή η φάση της αυπνίας είναι προσωρινή και ότι αυτή η φροντίδα που δίνεις τώρα στο μωρό σου είναι το πιο ανεκτίμητο και σημαντικό δώρο που θα πάρει στη ζωή του.



 missbloom.gr