3.9.18

Στα Μεγάλα Καλύβια το 5ο καραγκούνικο αντάμωμα

Τουλάχιστον 1.500 χορευτές και εισηγητές, θα παραστούν στο 5ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο και στο 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2018 στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, στο δήμο Τρικκαίων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της Θεσσαλίας.
Ήδη ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου και Καραγκούνικου Ανταμώματος των γηγενών και αυτοχθόνων κατοίκων της Πεδινής Θεσσαλίας, οι οποίοι αποκαλούνται με τον ιστορικό και γεωγραφικό όρο Καραγκούνηδες, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βάσω Κοζιού, Α' Γραμματέας Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων, υπεύθυνη του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου.
Το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα και το 5ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο των Θεσσαλών Καραγκούνηδων συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και ο δήμος Τρκκαίων με την υποστήριξη του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων(ΕΛΟΚ).
Η τελετή έναρξης της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 6.30 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες του 5ουΔιεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της Πεδινής Θεσσαλίας. Η πολιτισμική της διαχείριση», στο οποίο θα ανακοινώσουν τις εισηγήσεις τους 59 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές, λαογράφοι και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Συνέδριο θα συνεχιστεί, στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή και το Σάββατο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2018.
Την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 7 μμ στο γήπεδο ποδοσφαίρου της ομάδας «Μεγάλων Καλυβίων», θα ακολουθήσει ο «Τρανός Χορός» των Αυτόχθονων και Γηγενών Θεσσαλών - Καραγκούνηδων, όπου αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 1.500 χορευτές από όλη την Ελλάδα. Τα βήματά τους θα συνοδεύσουν αξιόλογοι τραγουδιστές και μουσικοί. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθεί φαγητό σε όλους τους χορευτές και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι για όλους τους παρευρισκομένους.
Και συνέχισε η κ. Κοζιού: «Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου και Ανταμώματος η Οργανωτική Επιτροπή προγραμμάτισε τρία τιμητικά αφιερώματα σε τρεις ξεχωριστούς ανθρώπους. Την Πέμπτη, 1η μέρα του Συνεδρίου θα τιμηθεί ο επιγραφολόγος και ιστορικός ερευνητής Μπρούνο Ελλύ, ο οποίος για μισό αιώνα περίπου ερευνά τη θεσσαλική ιστορία και πλουτίζει σημαντικά τη γνώση για τον αρχαίο κόσμο της Θεσσαλίας. Ο ίδιος ομολόγησε πως αισθάνεται μισός Έλληνας και εμείς οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες τον νιώθουμε δικό μας άνθρωπο».
Την Παρασκευή τιμάται ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ένας φωτισμένος δάσκαλος, ο οποίος περιδιάβηκε τη Θεσσαλία και συγκέντρωσε αρκετό ερευνητικό υλικό που αφορά στον λαϊκό πολιτισμό και το οποίο μας παραδόθηκε ως ιστορικό ντοκουμέντο μέσα από τα βιβλία του. Τέλος το Σάββατο τιμάται ο Χρίστος Καράς, ένας γνήσιος Καραγκούνης που γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων και ο οποίος τίμησε την Ελλάδα διεθνώς μέσα από το σημαντικότατο εικαστικό έργο του.
Οι συμμετέχοντες στις τετραήμερες εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου και Καραγκούνικου Ανταμώματος θα αποκομίσουν γνώσεις, θα απολαύσουν ήχους, γεύσεις, χρώματα και θα διασκεδάσουν.
Η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και οι συνεργάτες της δούλεψαν ακούραστα τα δυο τελευταία χρόνια, διευκρινίζει η κ. Κοζιού, που μεσολάβησαν από το 4ο Καραγκούνικο Αντάμωμα, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια και στη Χάλκη του δήμου Κιλελέρ το 2016 και είναι σίγουροι πως το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα θα ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη. Το εγγυώνται αυτό οι 59 αξιόλογοι εισηγητές, οι πολλές και πρωτότυπες παράλληλες εκδηλώσεις, ο Τρανός χορός στον οποίο θα συμμετάσχουν 1500 περίπου χορευτές από όλη την Ελλάδα καθώς και μια πολυμελής ορχήστρα που θα συνοδέψει τα βήματα χορευτών και κοινού.
Για την ανάγκη δημιουργίας της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων η κ. Κοζιού σημείωσε: «Η Αμφικτιονία δημιουργήθηκε το 2009 από τους γηγενείς και αυτόχθονες κατοίκους της Πεδινής Θεσσαλίας ανά τον κόσμο, που αποκαλούνται με τον γεωγραφικό, λαογραφικό και ιστορικό όρο "Καραγκούνηδες". Στη διάρκεια της πορείας των 9 χρόνων, μέσα από τις ημερίδες, τα εργαστήρια και τα τέσσερα πανελλήνια εθνολογικά συνέδρια, που συνδιοργάνωσε με τους δήμους Παλαμά, Πύλης, Φαρσάλων, Κιλελέρ, την Ακαδημία Αθηνών-Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, καθώς και τις εκδόσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις κατάφερε να προσφέρει αρκετά στη συγκέντρωση, την αρχειοθέτηση και τη διάσωση σημαντικών στοιχείων της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης, που αφορούν στους κατοίκους της Πεδινής Θεσσαλίας».
«Αργήσαμε λίγο να δημιουργήσουμε την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων», συνέχισε η κ. Κοζιού, «γιατί επαναπαυθήκαμε στο ότι είμαστε γηγενείς και αυτόχθονες κάτοικοι της Θεσσαλίας και δεν προέκυψε η ανάγκη να το αποδείξουμε».
Και κατέληξε: «Όταν όμως αντιληφθήκαμε ότι σιγά-σιγά η ταυτότητά μας άρχισε να ξεθωριάζει και υπήρχε κίνδυνος να χαθούν πολύτιμα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, που αφορούν στους Καραγκούνηδες της Πεδινής Θεσσαλίας, απευθύναμε ένα προσκλητήριο στους Καραγκούνηδες όπου γης και έτσι δημιουργήθηκε ένας σημαντικός πυρήνας, που δουλεύει με όρεξη και υπευθυνότητα και προσπαθεί να περισώσει έναν από τους αρχαιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς και τον πρώτο παραγωγικό πολιτισμό της Ευρώπης».