23.2.19

Κ. Μητσοτάκης: Νέο ΕΣΥ με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Τους βασικούς άξονες του προγράμματός για τη Υγεία που συνοψίζεται στο τρίπτυχο, πρόληψη - περίθαλψη με αξιοπρέπεια - φροντίδα στους πιο ευάλωτους, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση του κόμματος του, ενώ έδωσε έμφαση στην συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Υγείας.      
      Κάνουμε πολιτική κοιτώντας στα μάτια την κοινωνία, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πέρασε ώρες μιλώντας με γιατρούς και νοσηλευτές, ανταλλάσσοντας απόψεις με στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ιδιωτικού τομέα και καταγράφοντας προβλήματα και ακούγοντας προτάσεις από τους ίδιους. Σημείωσε ότι μπορεί να διαβεβαιώσει από πρώτο χέρι ότι το πρόγραμμα Υγείας της ΝΔ παράσχει καλύτερη δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες. Στις θέσεις του κάθε κόμματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνεται ο κώδικας αξιών και η μέριμνα για τον άνθρωπο, "δεν κάνουμε πολιτική για να πάρουμε την εξουσία αλλά για να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας".      
      Είπε ακόμη ότι αποτελεί προσωπικό στοίχημα η βελτίωση των συνθηκών υγείας καθώς "έχω ζήσει εμπειρίες δικών μου ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στο δημόσιο σύστημα, έχω παιδιά που όταν αρρώσταιναν εμπιστευόμουν τα δημόσια νοσοκομεία... Απαιτώ σεβασμό στον άνθρωπο και στον φορολογούμενο πολίτη.
      Πυξίδα είναι φροντίδα για όλους και κυρίως τους πιο ευάλωτους. Η Υγεία αποτελεί αγαθό που η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει για όλους τους πολίτες".
      Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι "έχουμε θετική πρόταση κοστολογημένη και εμπεριστατωμένη", ενώ άφησε αιχμές για τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι "δεν θα μιλήσω για έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα ούτε για έναν υπουργό με το τσιγάρο στο στόμα... Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πραγματική πολιτική για την υγεία, ανθρώπινη και βιώσιμη".      
      Σημείωσε δε, κάποιες αλήθειες, όπως είπε: "...Η προστασία της υγείας δεν ταυτίζεται μόνο με τη νοσηλεία στα Νοσοκομεία... Η πραγματική υγεία πρέπει να συνδυάζεται με την πρόληψη και με την πρόσβαση στην πληροφορία...Όταν προκύψει ανάγκη για περίθαλψη αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ταλαιπωρία και έξοδα... Το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται κρατικό συμφέρον, δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ' ανάγκη κρατική πολιτική... Είναι ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει την Υγεία με επίκεντρο τον άνθρωπο και αυτούς που την υπηρετούν και όχι ένα απρόσωπο δαιδαλώδες σύστημα, να αποκτήσει δομές... Να βελτιώσει δομές και υπηρεσίες συνδυάζοντας δομές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να πάψει να αυξάνεται το κόστος παροχής μειώνοντας την ποιότητα".      
      Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ένα νέο ανανεωμένο Εθνικό Σύστημα Υγειάς που θα αποκαλείται μεν ΕΣΥ αλλά θα το νιώθει ο καθένας σαν "εγώ" γιατί θα το πονάει.      
      Μιλώντας για το πρόγραμμα της ΝΔ υπογράμμισε ότι βασίζεται κατ' αρχήν στην πρόληψη "με το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης προς τιμήν ενός μεγάλου γιατρού και πολιτικού της παράταξης". Η πρόληψη, είπε, είναι προϋπόθεση της ουσιαστικής αλλαγής νοοτροπίας του συστήματος Υγείας. Σημείωσε ότι μόνο το 1,3% ξοδεύεται για πολιτικές πρόληψης ενώ για νοσηλεία ξοδεύουμε το 40%, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 31%. Και αυτό όταν η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στο κάπνισμα και στην παιδική παχυσαρκία. «Θέλουμε να μειώσουμε κατά 30% τους καπνιστές και τα παχύσαρκα παιδιά σε μία δεκαετία», είπε. Στόχος επίσης είναι η μείωση κατά 25% των περιστατικών καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και την διατροφή εντός της δεκαετίας. Επίσης 33% αύξηση του ποσοστού εντοπισμού ανθρώπων που έχουν αρτηριακή πίεση αλλά σήμερα δεν το γνωρίζουν.      
      Ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είπε χαρακτηριστικά: "...Καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους δίχως εξαιρέσεις. Ξεκινώντας από την Βουλή... Είναι κάτι στο οποίο και οι ίδιοι οι καπνιστές συμφωνούν... Σε αυτό θα δοκιμαστεί η ίδια η ελληνική κοινωνία και η ωριμότητά της στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν δέχομαι ότι η χώρα είναι η μόνη που δεν εφαρμόζει το νόμο...".      
      Ακολούθως τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθούν συνθήκες για αξιοπρεπή περίθαλψη. Σημείωσε ότι 1.500 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Πρέπει να μειωθούν κατά 35% για να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ανέφερε ότι "έχουμε προγραμματίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δομών σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα και με μεγάλα ιδρύματα όπως το Ωνάσης και το Νιάρχος. Δεσμεύομαι για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με 2.000 προσλήψεις. Είμαι φειδωλός γενικά αλλά σε αυτό δεσμεύομαι γιατί τις είχα εξαγγείλει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεσμεύομαι επίσης ότι κανένα νησί δεν θα μείνει χωρίς γιατρό".      
      Αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είπε ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν και ιδιώτες γιατρούς, ενώ θα προσφερθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις φαρμακείων. Επίσης χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε ο κάθε Έλληνας να έχει το προσωπικό ηλεκτρονικό του ιστορικό με δεδομένα απόλυτα προστατευμένα.      
     
 Η τρίτη κατεύθυνση του προγράμματος της ΝΔ, σημείωσε, ορίζεται από την αρχή καλύτερο αποτέλεσμα με μικρότερο κόστος, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων σε αντιστοίχηση με το αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι θα πρέπει να πάψουμε να μετράμε την αποτελεσματικότητα με τον αριθμό των κλινών και να μετρήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών. Σήμερα μόνο κατ' ευφημισμό μιλάμε για Δημόσιο Σύστημα Υγείας όταν το 34% της συνολικής δαπάνης προέρχεται από την τσέπη των πολιτών και όταν οι Έλληνες δαπανούν το 8% του εισοδήματος τους έναντι 2% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Η δαπάνη για μία σοβαρή πάθηση ξεπερνά το 50% και μπορεί να φθάσει στο 100% του εισοδήματος των πολιτών.
      
      Τρία είναι τα κλειδιά για την βελτίωση των υπηρεσιών ανέφερε, ηλεκτρονική διακυβέρνηση με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία, ώστε να ξέρουμε που κατευθύνονται οι φόροι. Υπογράμμισε ότι "προωθούμε χωρίς προκαταλήψεις τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα των ιατρικών πράξεων, αλλά δίχως επιβάρυνση του πολίτη. Γιατί πρέπει το κράτος να αγοράζει μαγνητικούς τομογράφους; αναρωτήθηκε, όταν μπορεί να αγοράζει τις υπηρεσίες σε καλύτερη τιμή και ποιότητα, και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε στη Σουηδία.      
      Απευθυνόμενος προς το κοινό που είχε επαγγελματίες του χώρου της Υγείας είπε "...προσδοκώ οι επιχειρήσεις του χώρου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο εξωστρεφείς να προσφέρουν θέσεις εργασίας και ποιοτικές υπηρεσίες". Από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι το Δημόσιο θα κάνει μαζί τους συμφωνίες που θα προσφέρουν σταθερότητα για πέντε χρόνια ώστε να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα δεν είναι ούτε στατικό ούτε δογματικό, χρειάζεται συνεχή έλεγχο και επικαιροποίηση.      
      Γενικεύοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από το σύνολο των εκδηλώσεων του κόμματός του οι δύο πιο σημαντικές ημερίδες ήταν για την Παιδεία και για την Υγεία καθώς αποτελούν δύο από τις πιο βασικές όψεις του κοινωνικού προσώπου της ΝΔ, μαζί με την ασφάλεια των πολιτών.      
      Η σημερινή μας συνάντηση δεν γίνεται εν κενώ, ούτε σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η χώρα βιώνει τη λιτότητα και το ναυάγιο του μύθου για τέλος του μνημονίου, σύννεφα συγκεντρώνονται στον εθνικό ορίζοντα, ενώ οι τοξίνες της πόλωσης δηλητηριάζουν την δημόσια ζωή.      
      «Στο πλαίσιο αυτό η δημόσια Υγειά δεν είναι αυτόνομη πυξίδα, είναι στην καρδιά της κοινωνίας και ευημερεί σε συνθήκες Δημοκρατίας. Υγεία για λίγους σημαίνει Υγεία για τους ισχυρούς του χρήματος, Υγεία για τους πολλούς που είναι το σύνθημα της ΝΔ σημαίνει υγεία για ολόκληρη την κοινωνία», τόνισε.
            Η επερχόμενη πολιτική αναμέτρηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης θα είναι αναμέτρηση ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, και η υγεία δεν μπορεί να βελτιωθεί δίχως μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και η αλλαγή αυτή είναι κοντά.      
      Χαρακτήρισε "εθνικό διακύβευμα" την συμπαράταξη των δυνάμεων της Ευρώπης του εκσυγχρονισμού και των μεγάλων αλλαγών και επανέλαβε ότι απευθύνεται σε όλες και όλους, σε προδομένους πολίτες από την διάψευση των προσδοκιών τους από τη κυβέρνηση, σε παλαιούς φίλους αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.      
      Κλείνοντας ανέφερε ότι "έχουμε την ακριβή διάγνωση του προβλήματος, τα συμπτώματα έχουν διαπιστωθεί αλλά ευτυχώς γνωρίζουμε την θεραπεία και το φάρμακο που είναι η πολιτική αλλαγή με απόφαση του ελληνικού λαού".      
      Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στον τομέα Υγείας, στον αρμόδιο τομεάρχη Βασίλη Οικονόμου και στον Βασίλη Κοντοζαμάνη που είχε το κύριο βάρος της παρουσίασης και στην Γραμματεία Προγράμματος, στον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη και τον Γιώργο Στεργίου.