Ξεκίνησαν να καλλιεργούν με βιολογικά πρότυπα από το 1992, όταν και η βιολογική καλλιέργεια ήταν «εντελώς άγνωστη στην Ελλάδα»
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει μια αγροδιατροφική επιχείρηση από τη
Λακωνία, η οποία κατάφερε να πάρει 100 βραβεία σε αναγνωρισμένους
παγκόσμιους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, αριθμός που αποτελεί ένα
παγκόσμιο ρεκόρ για Έλληνα ελαιοπαραγωγό.
Ο λόγος για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, που εδρεύουν
στη Σπάρτη και τα τελευταία χρόνια έχουν «εντυπωσιάσει» τις διεθνείς
αγορές με την ποιότητα των βιολογικών τους προϊόντων. Πρόκειται για μια
100% ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ως κύριο πεδίο δράσης έχει την
καλλιέργεια, την παραγωγή και την τυποποίηση αποκλειστικά δικών τους
ελαιοπροϊόντων.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία έλαβε το 100ο βραβείο στον
μεγαλύτερο διαγωνισμό ελαιολάδων παγκοσμίως στην Αμερική, στον NYIOOC
2019 που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. Πρόκεται για το μεγαλύτερο
διαγωνισμό ελαιολάδων παγκοσμίως και εκεί το βιολογικό Αγουρέλαιο
τιμήθηκε με το ασημένιο βραβείο, ανάμεσα σε 903 δείγματα ελαιολάδων από
όλο τον κόσμο.
«Η βράβευση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία για εμάς, καθώς λαμβάνει
χώρα σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ελληνική ελαιοκομία και
σηματοδοτεί μια νέα εποχή δημιουργίας και εξέλιξης για τους βιολογικούς
ελαιώνες Σακελλαρόπουλου» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο
Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης των βιολογικών ελαιώνων, Γιώργος Σακελλαρόπουλος.
Η οικογενειακή επιχείρηση έχει εξαγωγικό χαρακτήρα καθώς, όπως
επισημαίνει ο κ. Σακελλαρόπουλος, «αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε 16 χώρες,
όπου διαθέτουμε το 90% της παραγωγής μας. Όραμα μας είναι να συνεχίσουμε
να παράγουμε καινοτόμα βιολογικά ελαιοπροϊόντα υψηλής ποιότητας, με
μοναδική γεύση και αρώματα, αλλά κυρίως με υψηλή αξία για την υγεία του
ανθρώπου. Ελαιοπροϊόντα με ταυτότητα και χαρακτηριστικά ανώτερης
ποιότητας που ανήκουν στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα».
Ξεκίνησαν να καλλιεργούν με βιολογικά πρότυπα από το 1992, όταν και η
βιολογική καλλιέργεια ήταν «εντελώς άγνωστη στην Ελλάδα» και
υπογραμμίζουν ότι «η ενασχόληση μας με τη βιολογική καλλιέργεια είναι
μια συνειδητή επιλογή».
Η περιοχή της Σπάρτης επιλέχθηκε λόγω των συνθηκών, όπως το κλίμα,
το έδαφος, η μηδενική περιβαλλοντική ρύπανση κ.ά. που «είναι ιδανικές
για την καλλιέργεια ελιάς, που γίνεται παραδοσιακά στην περιοχή εδώ και
αρκετά χρόνια» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Γιώργος
Σακελλαρόπουλος και συμπλήρωσε: «Στόχος μας δεν ήταν ποτέ να παράγουμε
τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου και ελιών με αποτέλεσμα τη χαμηλή
ποιότητα. Για το λόγο αυτό εξειδικευτήκαμε στην παραγωγή βιολογικού
ελαιολάδου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες διαδικασίες
παραγωγής, αλλά και επιτραπέζιων ελιών, με μοναδική γεύση και πολύ υψηλά
επίπεδα υγειοπροστατευτικών συστατικών».
Το πεδίο στο οποίο διαγωνίζονται και διακρίνονται δεν είναι καθόλου
εύκολο, καθώς απέναντί τους έχουν τεράστιο διεθνή ανταγωνισμό, από
επιχειρήσεις προερχόμενες από 36 ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία, η
Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι Η.Π.Α., η
Αργεντινή, η Χιλή και άλλες χώρες.
Όπως λέει ο κ. Σακελλαρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι βραβεύσεις μας,
συνειδητά, αφορούν μόνο το εσωτερικό της συσκευασίας, το ίδιο το προϊόν,
και όχι το ντιζάιν, το μάρκετινγκ ή τη συσκευασία» και συμπληρώνει:
«Γι’ αυτό σε όλους τους παγκόσμιους διαγωνισμούς που συμμετέχουμε η
διαδικασία δοκιμής είναι η τυφλή γευσιγνωσία με βάση διεθνή πρότυπα.
Δηλαδή, οι κριτές και γευσιγνώστες δεν γνωρίζουν ποιο ελαιόλαδο ή ποιες
επιτραπέζιες ελιές δοκιμάζουν, διατηρώντας υψηλά στάνταρντ δοκιμής».