19.5.19

Μελέτη του Παν. Θεσσαλίας για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε άτομα με κάκωση νωτιαίου μυαλού

Πώς ρυθμίζεται η θερμοκρασία σε άτομα όταν υπάρχει κάποιος σοβαρός τραυματισμός όπως η κάκωση νωτιαίου μυελού; Σε αυτό το ερώτημα απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λυδία Τσουτσουμπή, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab.
Μετά την κάκωση του νωτιαίου μυελού, σημειώνει, διακόπτεται η κεντρική ρύθμιση του μηχανισμού διατήρησης της θερμοκρασίας. Οι εξασθενημένες ικανότητες του σώματος των ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με την ίδια, να ανιχνεύει αλλαγές στην θερμοκρασία περιβάλλοντος, η μη αποτελεσματική εφίδρωση και η αύξηση της αιματικής ροής κάτω από το επίπεδο της βλάβης προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό (36.6 έως 37.6?C) ακόμα και σε ήπια θερμό περιβάλλον.
   Για να εξηγήσει: «Αυτές οι βλάβες, σε συνδυασμό με την περιορισμένη κινητικότητα, δημιουργούν μια προδιάθεση στην υπερθερμία ή την υποθερμία, ο κίνδυνος των οποίων είναι μεγαλύτερος στα άτομα με τετραπληγία από τα άτομα με παραπληγία εξαιτίας της πιο εκτεταμένης διακοπής των αυτόνομων θερμορυθμιστικών μηχανισμών». Άτυπες εκτιμήσεις για ασθενείς με κακώσεις νωτιαίου μυελού στην Ελλάδα αναφέρουν 18-22 νέα περιστατικά ανά 1.000.000 δηλαδή, τονίζει η Λυδία Τσουτσουμπή, 200 έως 240 περιπτώσεις ετησίως. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού και συναφή αναπηρία. Τα ίδια τα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού δηλώνουν ευαισθησία στην εκτεταμένη έκθεση τους σε ήπιο, πιο θερμό ή κρύο περιβάλλον.