12.1.20

Πας ταξίδι σε μια ξένη χώρα; Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα φαγητά που μπορεί να σε... «στείλουν»

Υπάρχουν ορισμένα παραδοσιακά και δημοφιλή πιάτα ανά τον κόσμο, που μάλλον είναι καλύτερα να μην τα δοκιμάσεις στο επόμενο ταξίδι σου, καθώς ενδέχεται να κινδυνέψει η ίδια σου η ζωή.

Αποφασίζεις να πας ταξίδι σε μια ξένη χώρα.
 Ένα από τα βασικά πράγματα που η… παράδοση θέλει να κάνεις, είναι να δοκιμάσεις τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα. Παρά το δημοφιλές της διαδικασίας, ή, για να το πούμε πιο «ακαδημαϊκά», του περίφημου γαστρονομικού τουρισμού, υπάρχουν και κάποια πιάτα, με τα οποία θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί ή ακόμα και να μην τα δοκιμάσετε καθόλου.

​Ποια είναι, λοιπόν, εκείνα τα παραδοσιακά πιάτα που κρύβουν μεγάλους κινδύνους και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο; Η απάντηση στην παρακάτω λίστα.
  • Fugu
Το διάσημο ψάρι fugu είναι ιδιαίτερα εκλεκτό και άκρως δηλητηριώδες και επικίνδυνο! Αν και είναι απίθανο να το εντοπίσετε σε κάποια άλλη χώρα πέρα από την Ιαπωνία, καλύτερα αποφύγετε να το δοκιμάσετε οπουδήποτε αλλού. Οι Ιάπωνες το ρισκάρουν, αλλά ξέρουν και πώς να το κάνουν. Οι σεφ χρειάζονται αρκετά χρόνια εκπαίδευσης για να μάθουν να αφαιρούν τα τοξικά σημεία από το συγκεκριμένο ψάρι. Το ήπαρ, το χαβιάρι, η χοληδόχος κύστη, ακόμα και το δέρμα του περιέχουν τετροδοτοξίνη. Και το καλύτερο; Δεν υπάρχει αντίδοτο για αυτή την ουσία, η οποία είναι 1.200 φορές πιο δηλητηριώδης από τα κυανίδια. Ακόμα και μια τόση δα μπουκιά σε ένα λάθος κομμάτι μπορεί να αποβεί μοιραία και να καταλήξει σε θάνατο μέσα σε λίγες ώρες. Αν εξαιρέσεις το ρίσκο, η γεύση του, λένε, ότι είναι υπέροχη.
«Μόνο στην Ιαπωνία γνωρίζουν πώς να χειρίζονται το fugu. Οι τουρίστες το εκτιμούν ιδιαίτερα. Είναι ασφαλές και πολύ νόστιμο στα εστιατόρια της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Αϊρί Μοτοκούρα, διευθυντής του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού της Ιαπωνίας στη Μόσχα.
Βέβαια, σήμερα, υπάρχει δυνατότητα ιχθυοκαλλιέργεια fugu χωρίς δηλητήριο.
  • Μέδουσα Nomura
Το ογκώδες αυτό πλάσμα του βυθού, μέδουσα Nomura, είναι ένα ακόμα επικίνδυνο πιάτο θαλασσινών. Το βάρος τους μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τα 200 κιλά και είναι πραγματικός εφιάλτης για τους Ιάπωνες ψαράδες, γιατί καταστρέφουν τα δίχτυα τους. Για κάποιο άγνωστο λόγο, σε κάποιον φάνηκε πολύ λογικό να μαγειρέψει τη Nomura και, μάλιστα, να γίνει και ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα! Καλύτερα να το δοκιμάσετε στην Ιαπωνία και την Κίνα. Ή και όχι! Γιατί αν δεν μαγειρευτεί με σωστό τρόπο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μακάβρια.
  • Sannakji: Ζωντανό χταπόδι
Έχετε συνηθίσει να πηγαίνετε στο ταβερνάκι σας, ειδικά το καλοκαίρι, και να απολαμβάνετε το χταποδάκι ψητό στα κάρβουνα ή ξυδάτο, μαζί με τσιπουράκι, ουζάκι ή ό,τι τέλος πάντων αρέσει στον καθένα. Αμ δε! Στην Κορέα αγαπητοί μπορεί να το δοκιμάσετε ολοζώντανο (αν θέλετε!).
Το λεγόμενο χταπόδι sannakji φτιάχνεται με τον εξής ανατριχιαστικό και, μάλλον βάρβαρο, τρόπο: Όσο το χταπόδι είναι ζωντανό, το κόβουν σε κομματάκια, του προσθέτουν λίγο σησαμέλαιο, το πασπαλίζουν με σουσάμι και το σερβίρουν την ώρα που τα πλοκάμια εξακολουθούν να κινούνται. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Αν δηλαδή φτάσεις στο σημείο να το δοκιμάσεις… Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, καθώς οι βεντούζες από τα πλοκάμια είναι ακόμα ζωντανές και μπορεί να κολλήσουν στον λαιμό σας. Καλή απόλαυση είπαμε;
  • Κυδώνια tegillarca granosa
Τα κυδώνια tegillarca granosa καλλιεργούνται και μαγειρεύονται σε αρκετές χώρες της Ασίας. Είναι πλούσια σε αιμοσφαιρίνη. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε βραστά ή και ωμά. Ωστόσο, στη Σαγκάη αυτό το πιάτο είναι απαγορευμένο. Φαίνεται ότι, πριν από περίπου 30 χρόνια, προκάλεσε το ξέσπασμα ηπατίτιδας Α, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν αρρωστήσει περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι. Αν επιμένετε, πάντως, μπορείτε να το γευτείτε αν το δείτε σε κάποιο μενού.
  • Ψάρι Feseekh
Άκακο ακούγεται, ε; Το feseekh είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που μας έρχεται από την Αίγυπτο, είναι αποξηραμένο και υπόκειται σε ζύμωση. Το καταναλώνουν κατά τη διάρκεια ενός ανοιξιάτικου φεστιβάλ του Shem-el-Nessim που διεξάγεται μετά το κοπτικό Πάσχα από την αρχαιότητα. Σε πρώτη φάση, αποξηραίνουν το ψάρι στον ήλιο. Στη συνέχεια περνάει από διαδικασία ζύμωσης που διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο. Η διαδικασία απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες. Διαφορετικά, μπορείτε να πάθετε μόνο (!!!) κάποια σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα, προοδευτική παράλυση και αναπνευστική ανακοπή.
Πρέπει, λοιπόν, να αγοραστεί από αξιόπιστους προμηθευτές, αλλά κι εσύ ο τουρίστας, πώς μπορείς να το γνωρίζεις αυτό; Το ρίσκο στις πλάτες σου, αν θα το φας λοιπόν! Εμείς θα αφήσουμε αυτή την πληροφορία: Στο παρελθόν, 80 άνθρωποι είχαν δηλητηριαστεί και είχαν νοσηλευτεί εξαιτίας του, δύο από τους οποίους έχασαν τελικά τη ζωή τους.
  • Hakarl ή αλλιώς σιτεμένος… καρχαρίας
Γιατί να θες να το φας αυτό; Γιατί; Το ισλανδικό αυτό… σνακ, είναι παραδοσιακό, περίφημο πιάτο και μαγειρεύεται φυσικά από καρχαρία. Η «λιχουδιά» αυτή φτιάχνεται ως εξής: Βγάζουν τα εντόσθια από τον καρχαρία και τον θάβουν σε άμμο ή σε χαλίκι για αρκετούς μήνες. Μετά τον κρεμούν σχεδόν για έναν χρόνο (τι έμελλε να πάθει μετά θάνατον!) σε ξηρό μέρος και τότε αναπτύσσεται μια καφέ κρούστα στο δέρμα του, η οποία αφαιρείται πριν σερβιριστεί σε μικρά κομμάτια. Για την προετοιμασία του πιάτου, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν τον καρχαρία Γροιλανδίας. Το Hakarl έχει γεύση ψαριού, ωστόσο η οσμή αμμωνίας που αναδύει το κάνει μάλλον απωθητικό. Να σημειωθεί φυσικά, πως μόνον ένας σωστά μαγειρεμένος σάπιος καρχαρίας είναι ασφαλής σαν τροφή, καθώς το γεγονός ότι δεν διαθέτει ουροποιητικό σύστημα, σημαίνει πως δεν αποβάλλει τις τοξικές ουσίες από τον οργανισμό του.
  • Ελάφι kopalhen
Να και ένα πιάτο που μπορεί να βρει κανείς στον Βορρά της Ρωσίας. Θεωρείται το παραδοσιακό πιάτο των Τσούκτσι και των Εσκιμώων. Αρχικά, αφήνουν το ελάφι να πεινάσει, δεν το αφήνουν να τρώει επί μερικές μέρες, προκειμένου να καθαριστούν τα έντερά του, στη συνέχεια το στραγγαλίζουν και το θάβουν σε ένα βάλτο, καλυμμένο με τύρφη, κλαδιά, πέτρες. 
Μετά από κάποιους μήνες το ξεθάβουν και είναι έτοιμο. Με παρόμοιο τρόπο, φτιάχνεται και το κρέας του θαλάσσιου ίππου, της φώκιας, της πάπιας ή ακόμη και της φάλαινας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο πιάτο τα άτομα, που δεν έχουν «εκπαιδευτεί» να καταναλώνουν kopalhen από την παιδική τους ηλικία, επειδή είναι πιθανό να δηλητηριαστούν.
«Οι παραδόσεις των αυτόχθονων λαών του Βορρά σχετίζονται άμεσα με την απουσία άλλων συνθηκών αποθήκευσης ή επεξεργασίας τροφίμων. Τα παιδιά τους είναι συνηθισμένα να τρώνε ωμό κρέας από μικρή ηλικία», εξηγεί η Εκατερίνα Σαποβάλοβα, επιμελήτρια του Γαστρονομικού Χάρτη της Ρωσίας.
  • Rambutan: τροπικό φρούτο
Τα τροπικά φρούτα, ακόμη και με την πιο ευχάριστη οσμή, μπορεί να είναι επικίνδυνα. Για παράδειγμα, το ραμπουτάν. Είναι ένα δημοφιλές φρούτο στη Νοτιοανατολική Ασία. Μπορείτε να το δοκιμάσετε ωμό ή και κονσερβοποιημένο. Οι δηλητηριώδεις σπόροι του, όμως, είναι φαγώσιμοι μόνο τηγανητοί. Τοξίνες περιέχει και η φλούδα του φρούτου. Για αυτό προσοχή!
  • Ackee: εξωτικό φρούτο
Το πεντανόστιμο τροπικό φρούτο από την Τζαμάικα μπορεί επίσης να γίνει δηλητηριώδες αν δεν καταναλωθεί σωστά. Είναι πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία, όπως βιταμίνες και πρωτεΐνες, όμως η κατανάλωσή του όταν δεν έχει ωριμάσει πλήρως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αν το δοκιμάσετε πριν ωριμάσει, προκαλεί εμετούς, και μπορεί να καταλήξει σε κώμα ή ακόμα και σε θάνατο. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με μελέτες, το φρούτο περιέχει μια επικίνδυνη νευροτοξίνη. Είναι, όμως, εντελώς ακίνδυνο αν καταναλωθεί ώριμο, αφού αφαιρεθούν και οι μαύροι σπόροι του. Στην Τζαμάικα μπορείτε να δοκιμάσετε το φρούτο, για παράδειγμα βραστό, με αλατισμένο μπακαλιάρο, κρεμμύδια, ντομάτες και πιπεριές τσίλι. Στην Αφρική, το βάζουν στη σούπα και το τηγανίζουν.