Υπάρχουν
ορισμένα παραδοσιακά και δημοφιλή πιάτα ανά τον κόσμο, που μάλλον είναι
καλύτερα να μην τα δοκιμάσεις στο επόμενο ταξίδι σου, καθώς ενδέχεται
να κινδυνέψει η ίδια σου η ζωή.
Αποφασίζεις να πας ταξίδι σε μια ξένη χώρα.
Ένα από τα βασικά πράγματα που η… παράδοση θέλει να κάνεις, είναι να δοκιμάσεις τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα. Παρά το δημοφιλές της διαδικασίας, ή, για να το πούμε πιο «ακαδημαϊκά», του περίφημου γαστρονομικού τουρισμού, υπάρχουν και κάποια πιάτα, με τα οποία θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί ή ακόμα και να μην τα δοκιμάσετε καθόλου.
Ποια είναι, λοιπόν, εκείνα τα παραδοσιακά πιάτα που κρύβουν μεγάλους κινδύνους και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο; Η απάντηση στην παρακάτω λίστα.
«Μόνο στην Ιαπωνία γνωρίζουν πώς να χειρίζονται το fugu. Οι τουρίστες το εκτιμούν ιδιαίτερα. Είναι ασφαλές και πολύ νόστιμο στα εστιατόρια της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Αϊρί Μοτοκούρα, διευθυντής του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού της Ιαπωνίας στη Μόσχα.
Βέβαια, σήμερα, υπάρχει δυνατότητα ιχθυοκαλλιέργεια fugu χωρίς δηλητήριο.
Το λεγόμενο χταπόδι sannakji φτιάχνεται με τον εξής ανατριχιαστικό και, μάλλον βάρβαρο, τρόπο: Όσο το χταπόδι είναι ζωντανό, το κόβουν σε κομματάκια, του προσθέτουν λίγο σησαμέλαιο, το πασπαλίζουν με σουσάμι και το σερβίρουν την ώρα που τα πλοκάμια εξακολουθούν να κινούνται. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Αν δηλαδή φτάσεις στο σημείο να το δοκιμάσεις… Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, καθώς οι βεντούζες από τα πλοκάμια είναι ακόμα ζωντανές και μπορεί να κολλήσουν στον λαιμό σας. Καλή απόλαυση είπαμε;
Πρέπει, λοιπόν, να αγοραστεί από αξιόπιστους προμηθευτές, αλλά κι εσύ ο τουρίστας, πώς μπορείς να το γνωρίζεις αυτό; Το ρίσκο στις πλάτες σου, αν θα το φας λοιπόν! Εμείς θα αφήσουμε αυτή την πληροφορία: Στο παρελθόν, 80 άνθρωποι είχαν δηλητηριαστεί και είχαν νοσηλευτεί εξαιτίας του, δύο από τους οποίους έχασαν τελικά τη ζωή τους.
Μετά από κάποιους μήνες το ξεθάβουν και είναι έτοιμο. Με παρόμοιο τρόπο, φτιάχνεται και το κρέας του θαλάσσιου ίππου, της φώκιας, της πάπιας ή ακόμη και της φάλαινας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο πιάτο τα άτομα, που δεν έχουν «εκπαιδευτεί» να καταναλώνουν kopalhen από την παιδική τους ηλικία, επειδή είναι πιθανό να δηλητηριαστούν.
«Οι παραδόσεις των αυτόχθονων λαών του Βορρά σχετίζονται άμεσα με την απουσία άλλων συνθηκών αποθήκευσης ή επεξεργασίας τροφίμων. Τα παιδιά τους είναι συνηθισμένα να τρώνε ωμό κρέας από μικρή ηλικία», εξηγεί η Εκατερίνα Σαποβάλοβα, επιμελήτρια του Γαστρονομικού Χάρτη της Ρωσίας.
Αποφασίζεις να πας ταξίδι σε μια ξένη χώρα.
Ένα από τα βασικά πράγματα που η… παράδοση θέλει να κάνεις, είναι να δοκιμάσεις τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα. Παρά το δημοφιλές της διαδικασίας, ή, για να το πούμε πιο «ακαδημαϊκά», του περίφημου γαστρονομικού τουρισμού, υπάρχουν και κάποια πιάτα, με τα οποία θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί ή ακόμα και να μην τα δοκιμάσετε καθόλου.
Ποια είναι, λοιπόν, εκείνα τα παραδοσιακά πιάτα που κρύβουν μεγάλους κινδύνους και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο; Η απάντηση στην παρακάτω λίστα.
- Fugu
«Μόνο στην Ιαπωνία γνωρίζουν πώς να χειρίζονται το fugu. Οι τουρίστες το εκτιμούν ιδιαίτερα. Είναι ασφαλές και πολύ νόστιμο στα εστιατόρια της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Αϊρί Μοτοκούρα, διευθυντής του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού της Ιαπωνίας στη Μόσχα.
Βέβαια, σήμερα, υπάρχει δυνατότητα ιχθυοκαλλιέργεια fugu χωρίς δηλητήριο.
- Μέδουσα Nomura
- Sannakji: Ζωντανό χταπόδι
Το λεγόμενο χταπόδι sannakji φτιάχνεται με τον εξής ανατριχιαστικό και, μάλλον βάρβαρο, τρόπο: Όσο το χταπόδι είναι ζωντανό, το κόβουν σε κομματάκια, του προσθέτουν λίγο σησαμέλαιο, το πασπαλίζουν με σουσάμι και το σερβίρουν την ώρα που τα πλοκάμια εξακολουθούν να κινούνται. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Αν δηλαδή φτάσεις στο σημείο να το δοκιμάσεις… Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, καθώς οι βεντούζες από τα πλοκάμια είναι ακόμα ζωντανές και μπορεί να κολλήσουν στον λαιμό σας. Καλή απόλαυση είπαμε;
- Κυδώνια tegillarca granosa
- Ψάρι Feseekh
Πρέπει, λοιπόν, να αγοραστεί από αξιόπιστους προμηθευτές, αλλά κι εσύ ο τουρίστας, πώς μπορείς να το γνωρίζεις αυτό; Το ρίσκο στις πλάτες σου, αν θα το φας λοιπόν! Εμείς θα αφήσουμε αυτή την πληροφορία: Στο παρελθόν, 80 άνθρωποι είχαν δηλητηριαστεί και είχαν νοσηλευτεί εξαιτίας του, δύο από τους οποίους έχασαν τελικά τη ζωή τους.
- Hakarl ή αλλιώς σιτεμένος… καρχαρίας
- Ελάφι kopalhen
Μετά από κάποιους μήνες το ξεθάβουν και είναι έτοιμο. Με παρόμοιο τρόπο, φτιάχνεται και το κρέας του θαλάσσιου ίππου, της φώκιας, της πάπιας ή ακόμη και της φάλαινας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο πιάτο τα άτομα, που δεν έχουν «εκπαιδευτεί» να καταναλώνουν kopalhen από την παιδική τους ηλικία, επειδή είναι πιθανό να δηλητηριαστούν.
«Οι παραδόσεις των αυτόχθονων λαών του Βορρά σχετίζονται άμεσα με την απουσία άλλων συνθηκών αποθήκευσης ή επεξεργασίας τροφίμων. Τα παιδιά τους είναι συνηθισμένα να τρώνε ωμό κρέας από μικρή ηλικία», εξηγεί η Εκατερίνα Σαποβάλοβα, επιμελήτρια του Γαστρονομικού Χάρτη της Ρωσίας.
- Rambutan: τροπικό φρούτο
- Ackee: εξωτικό φρούτο