15.2.20

Οι τουλάχιστον 10 σεξουαλικοί σύντροφοι σε όλη τη ζωή μας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι όποιος έχει τουλάχιστον δέκα σεξουαλικούς συντρόφους στην πορεία της ζωής του, συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BMJ Sexual & Reproductive Health» δείχνει πως οι δέκα ή οι περισσότεροι σεξουαλικοί σύντροφοι στη ζωή συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με τουλάχιστον δέκα σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους ήταν 91% πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με εκείνες που είχαν έναν ή κανέναν σεξουαλικό σύντροφο. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 64%.
Η μελέτη βασίστηκε σε 2.537 άνδρες και 3.185 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν ηλικία τουλάχιστον 50 ετών και αποτελούν μέρος της Αγγλικής Μακροχρόνιας Μελέτης της Γήρανσης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν 64.
Ο Λι Σμιθ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters:
«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορους καρκίνους. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η σχέση μεταξύ ορισμένων ΣΜΝ και καρκίνου είναι ισχυρότερη στις γυναίκες».
Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν δέκα ή περισσότερες συντρόφους συγκριτικά με τις γυναίκες.
Άλλωστε, μόνο το 16% των γυναικών κυμαινόταν μεταξύ πέντε και εννέα συντρόφων.
Επίσης, οι γυναίκες με 10 ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μια περιορισμένη, μακρόχρονη ασθένεια σε σύγκριση με τις γυναίκες με μόνο έναν ή με κανέναν σεξουαλικούς συντρόφους.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ της αυτοαξιολόγησης της υγείας των ανδρών και των γυναικών με βάση τον αριθμό των σεξουαλικών συνεταίρων που είχαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ο Δρ. Ρόμπερτ Έντουαρντς, καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που δεν ενεπλάκη στη μελέτη υποστηρίζει ότι οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου συνδέονται περισσότερο με τον τρόπο ζωής, καθώς είναι πιθανό όσοι έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους είτε να πίνουν είτε να καπνίζουν.
Τέλος, ο Σμιθ επισημαίνει -κατά το Reuters- τη σημασία της πρόληψης για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων.