14.3.20

Κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έβαλαν «λουκέτο» με κρατική εντολή

Στον... «αέρα» φαίνεται πως βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο με κρατική εντολή, λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που το λουκέτο ήταν επιλογή του εργοδότη, αυτός υποχρεούται να καταβάλει κανονικά τη μισθοδοσία. Στην περίπτωση όμως που πρόκειται για κρατική εντολή δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση.
Για την στήριξη των μισθωτών εξετάζεται η παροχή κρατικού βοηθήματος ύψους 500 ευρώ μηνιαίως.  
Η σχετική απόφαση δεν έχει όμως ακόμα ληφθεί, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με μία θεαματική μείωση του εισοδήματός τους τη στιγμή ακριβώς που έχουν αυτά τα χρήματα περισσότερο ανάγκη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - : Τετράμηνη αναγκαστική απομόνωση των άνω των 70 ετών για την αντιμετώπιση της επιδημίας

Οι άνω των 70 ετών στην Βρετανία θα λάβουν σύντομα την εντολή από την βρετανική κυβέρνηση να παραμείνουν σε αυστηρή απομόνωση για τέσσερις μήνες, στο πλαίσιο ενός βρετανικής εμπνεύσεως σχεδίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σύμφωνα με το ITV.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του πολιτικού ρεπορτάζ του ITV Ρόμπερτ Πέστον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή μία κινητοποίηση που παραπέμπει σε καιρό πολέμου τις προσεχείς 20 ημέρες. Αλλα μέτρα που σχεδιάζονται είναι η επίταξη ξενοδοχείων και άλλων κτιρίων για να μετατραπούν σε προσωρινά νοσοκομεία, καθώς και η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Αρνητικά 2 δείγματα αναμονή για άλλα 5

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΖΟΥ
Ανακοινώνουμε μετά από ενημέρωση που υπήρξε, από το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ότι τα 2 δείγματα πιθανών κρουσμάτων από κορωναϊο που εστάλησαν εχθές 13/3/2020 από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, βρέθηκαν αρνητικά.
Επίσης προς ενημέρωση, βρισκόμαστε σε αναμονή αποτελεσμάτων ακόμη 2 δειγμάτων από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και 3 δειγμάτων από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Η Αλβανία κλείνει όλες τις χερσαίες διαβάσεις με γειτονικές χώρες

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Αλβανία κλείνει όλες τις χερσαίες διαβάσεις, με τις όμορες χώρες (Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο). Θα επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των εμπορευμάτων.
Καθώς η σημερινή ημέρα 14η Μαρτίου αποτελεί για την Αλβανία εθνική γιορτή για την έλευση της Άνοιξης και παραδοσιακά συνοδεύεται από την μαζική έξοδο των πολιτών στην εξοχή ο πρωθυπουργός της χώρας απαγόρευσε ακόμη και τους ατομικούς περίπατους στα πάρκα.
Ένα λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο στη γραμμή Τίρανα-Κρήτη, έμεινε στα σύνορα της Κακαβιάς επί δύο ώρες και οι επιβάτες αφέθηκαν να εισέλθουν στην Αλβανία αφού ελέγχθηκαν και υπέγραψαν ότι θα μπουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.
Ο αριθμός των κρουσμάτων με κορονοϊό, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έφθασε στους 38, 12 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 3 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένας ασθενής έχασε τη ζωή του.
Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία όλων των οχημάτων στα Τίρανα, το Δυρράχιο και σε όλες τις περιοχές στη Μέση Αλβανία.
Η υπουργός Υγείας της χώρας απηύθυνε σήμερα έκκληση σε όλους τους γιατρούς και άλλους ειδήμονες στον τομέα της υγείας, ακόμα και στους φοιτητές ιατρικής να επιστρατευτούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ωστόσο 15 ιατροί που ασχολήθηκαν με την νοσηλεία ασθενών με τον κορονοϊό μπήκαν σε καραντίνα.

Η Γαλλία κλείνει καταστήματα, εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας

Η Γαλλία κλείνει τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας από απόψε τα μεσάνυχτα στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.
Ο γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν την χρήση τους.
Ο γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν μόνο για προμήθειες, για να κάνουν ελαφρά άσκηση και, αύριο, για να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές. Οι γάλλοι πολίτες καλούνται να εργάζονται, κατά το δυνατόν, από το σπίτι.
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 4.499 καταγεγραμμένα κρούσματα της επιδημίας Covid-19, έναντι 3.661 χθες, και 91 θανάτους, από 79 χθες.

ΕΟΔΥ: Ορισμός κρούσματος- κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο SARS-CoV-2

Κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια, κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλαδή  με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής), καθώς και με τη λήψη του ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας. Τα παραπάνω αναφέρει ο Εθνικός  Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε σημερινή του ανακοίνωση για τον ορισμό κρούσματος. Τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο έχουν συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν.   Προσθέτει πως ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι.
Ύποπτο κρούσμα (κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο):
Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται
Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
Ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγεικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Μπορεί ο κορονοϊος να επιβιώσει πάνω στα ρούχα;

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο.
Παρόλο που προσπαθούμε όλοι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να μένουμε σπίτι και κυρίως να μένουμε αισιόδοξοι, δεν γίνεται να μην μας προβληματίζουν διάφορα πράγματα σχετικά με τον κορωνοϊό.
Πρακτικά ζητήματα για το πώς επηρεάζει διάφορα κομμάτια της ζωής μας και δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτά και το ενδυματολογικό κομμάτι. Η πρώτη ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό είναι αν επιβιώνει ο κορωνοϊός πάνω στα ρούχα. Κι αν ναι, για πόσο;
Λόγω του ότι είναι μια πρωτόγνωρη συνθήκη, ακόμα και για τους επιστήμονες, υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε για τον κορωνοϊό.
Η μετάδοσή του όπως ξέρουμε από τους ειδικούς γίνεται μέσω των σταγονιδίων από το στόμα (αναπνοή, βήχας, φτέρνισμα). Επίσης, έχει τεκμηριωθεί η μετάδοσή του από μολυσμένες επιφάνειες. Είναι όμως πιο πιθανή η μετάδοσή του από σκληρές επιφάνειες παρά από μαλακές όπως το ύφασμα. Βέβαια πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει είναι ακόμα υπό διερεύνηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι μπορεί να είναι από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να φροντίσουμε και την υγιεινή των ρούχων μας. Αν υπάρχει στο σπίτι μας άνθρωπος από ευπαθή ομάδα ή νοσούντας θα ήταν καλό να αλλάζουμε ρούχα όταν μπαίνουμε στο σπίτι και να πλένουμε αυτά που φορούσαμε.
Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών αναφέρει πώς να καθαρίσεις και να απολυμάνεις ρούχα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και ό,τι μπαίνει στο πλυντήριο.
  • Να φοράς γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεσαι βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και να τα πετάς τα μετά από κάθε χρήση.
  • Αν χρησιμοποιείς επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση ρούχων κι επιφανειών από τον COVID-19 και όχι για άλλους σκοπούς οικιακής χρήσης.
  • Να πλένεις τα χέρια σου αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Αν δεν χρησιμοποιείς γάντια σε αυτή τη διαδικασία, φρόντισε να πλύνεις καλά τα χέρια σου αμέσως μετά.
  • Μην τινάζεις τα βρώμικα ρούχα, αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.
  • Να πλένεις τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά αν είναι εφικτό σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται -χωρίς να καταστραφούν. Στη συνέχεια πρέπει να στεγνώσεις τα ρούχα πλήρως.
  • Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Πώς να προστατευτείς από τον κορoνοϊό στα ψώνια
To #Μενουμε_Σπιτι μας βάζει περισσότερο στη διαδικασία να αξιοποιούμε τις online αγορές. Προκύπτει λοιπόν η απορία του κατά πόσο μπορεί να κολλήσεις από τα πακέτα που θα παραλάβεις. Είναι λίγες οι πιθανότητες ένας άνθρωπος να μεταφέρει τον ιό σε ένα πακέτο και ακόμα πιο λίγες αυτό το πακέτο να έχει ιό όταν φτάσει στα χέρια σου. Ωστόσο, αν έχεις απορίες σχετικά με το από που έρχεται ένα πακέτο, ο καλύτερος τρόπος να μάθεις είναι να επικοινωνήσεις με τον υπεύθυνο του brand και τον κατασκευαστή.
Πώς αντιμετωπίζουν τα φυσικά καταστήματα τον κορoνοϊό
Ακολουθώντας την κοινή γραμμή, τα καταστήματα αντιμετωπίζουν την εξάπλωση του ιού μέρα με τη μέρα αλλά βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, για ευνόητους λόγους. Τα καταστήματα που παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης είναι αυτά που σίγουρα δίνουν τον μεγαλύτερο αγώνα για να παραμείνουν ανοιχτά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Nielsen, οι Έλληνες καταναλωτές προμηθεύoνται μεγάλες ποσότητες τροφίμων, υγρών καθαριστικών και απολυμαντικών υπό τον φόβο της εξάπλωσης της πανδημίας.
Τα luxury brands επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης. Η Burberry έκλεισε τα καταστήματά της στην Κίνα -όπου ξεκίνησε κορονοϊός- αλλά έχει προβλήματα σε όλο τον κόσμο με την ζήτηση και την προμήθεια. Οι συνέπειες ίσως φανούν πιο έντονα μέσα στα επόμενα χρόνια.






mariecalire.gr

Ειδικοί και ....«ειδικοί» της συμφοράς

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Ποιον πρέπει να εμπιστευθούμε για να αντισταθούμε στην επέλαση του κορονοϊού;

● Σίγουρα δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την Ιεραρχία της Εκκλησίας, η οποία για να μη θέσει εν αμφιβόλω το δόγμα που υπηρετεί λέει περίεργα και αντιφατικά πράγματα που μπερδεύουν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους πιστούς. Καλεί, από τη μια μεριά, τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, άρα να μην πηγαίνουν ούτε στις εκκλησίες, αλλά την ίδια στιγμή μάς βεβαιώνει (;) ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία.

Σε όποιον αναρωτιέται γιατί οι καθολικοί και οι προτεστάντες, που είναι κι αυτοί χριστιανοί, παίρνουν μέτρα, γιατί τα μουσουλμανικά κράτη εφαρμόζουν αυστηρές πολιτικές, η απάντηση ορισμένων ιεραρχών είναι αποστομωτική: Η Ορθοδοξία -το λέει άλλωστε και η λέξη- είναι η σωστή πίστη. Κι αν επιμείνει, τον παραπέμπουν στο τάδε εδάφιο του τάδε πατέρα της Εκκλησίας. Αν συνεχίσει να διατυπώνει απορίες, παίζει με τη φωτιά. Μπορεί να χαρακτηριστεί βλάσφημος, αιρετικός, άθεος.

● Σίγουρα δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε διάφορους πολιτικούς που διαφημίζουν την προσέλευσή τους στην εκκλησία για να μεταλάβουν και δηλώνουν ότι θα το ξανακάνουν χωρίς φόβο, κόντρα στις οδηγίες. Δεν θέλουν να τα χαλάσουν με τους δεσποτάδες (ισχυροί πελατειακοί παράγοντες) και το ακροατήριό τους από το οποίο αντλούν ψήφους στις εκλογές και εξασφαλίζουν έδρες στη Βουλή. Είναι επικίνδυνοι και απορώ γιατί ούτε οι ηγεσίες των κομμάτων ούτε οι εισαγγελείς δεν τους επαναφέρουν στην τάξη με το καλό ή με το άγριο.

● Σίγουρα δεν εμπιστευόμαστε αρχηγούς κομμάτων και ιεράρχες, που ισχυρίζονται χωρίς καμία συνέπεια για την αγυρτεία τους ότι έχουν ανακαλύψει μαντζούνια για να μην προσβάλλονται οι άνθρωποι από τον ιό. Οι συγκεκριμένοι τύποι έχουν οπαδούς και κάποιοι απ’ αυτούς μπορεί να δώσουν βάση στα λεγόμενά τους.
Οι γραφικοί σε ομαλές συνθήκες προκαλούν γέλιο με τις ανοησίες και τις υπερβολές που εκστομίζουν, ωστόσο όταν η κατάσταση είναι σοβαρή γίνονται επικίνδυνοι και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη.

● Σίγουρα δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε εκείνους τους ειδικούς που υποστηρίζουν χωρίς να προσκομίζουν κανένα στοιχείο ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία και ότι οι ίδιοι θα συνεχίσουν κανονικά να μεταλαμβάνουν. Το μήνυμα που στέλνουν είναι το εξής: «Αφού και ο ειδικός για την προστασία της δημόσιας υγείας επιστήμονας συμμερίζεται τη θέση της Ιεραρχίας, ο πιστός δεν έχει κανέναν λόγο να την αμφισβητήσει». Τούτοι είναι δυο φορές επικίνδυνοι.

● Σίγουρα δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε όλους όσοι, ενώ βρίσκονται σε πόστα εξουσίας, απλώς κάνουν εκκλήσεις στους πολίτες να δείξουν προσωπική ευθύνη.
Η έκκληση θα είχε νόημα αν πλήρωναν τις συνέπειες μόνον αυτοί που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Το θέμα όμως είναι ότι οι «παραβάτες» με την αστόχαστη επιλογή τους θα βλάψουν και αυτούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Οι συστάσεις και οι εκκλήσεις, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν αρκούν. Απαιτούνται αυστηρά μέτρα.

● Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς που δεν μασάνε τα λόγια τους, που δεν χαϊδεύουν αυτιά, που δεν φοβούνται την οργή των ιεραρχών και των τηλεοπτικών ακολούθων τους, που δεν υπολογίζουν το οικονομικό κόστος, που δεν λειτουργούν ως κομματικά στελέχη κάνοντας συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, που σέβονται τον όρκο που έδωσαν όταν ξεκινούσαν τη διαδρομή τους στην ιατρική.

«Βόμβα» από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών: Φαρμακεία πωλούν αμφιβόλου ποιότητας «τεστ για τον κορονοϊό»

Τη διακίνηση από φαρμακεία διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, αμφιβόλου ποιότητας, καταγγέλλει με επιστολή του προς τον ΕΟΦ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Με την επιστολή του ο ΙΣΑ ζητά να διερευνήσει αν είναι ασφαλή και έγκυρα τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό που διακινούνται στα φαρμακεία
Ειδικότερα, ο ΙΣΑ στην επιστολή του επισημαίνει ότι «σε φαρμακεία διακινούνται τις τελευταίες μέρες τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού, σκευάσματα που δεν γνωρίζουμε αν έχουν γνωστοποιηθεί ή εγκριθεί από σας».
«Αναμφίβολα η συγκεκριμένη εξέταση είναι ιατρική πράξη, η οποία πρέπει να διενεργείται μόνο κατ΄ εντολή ιατρού σε συγκεκριμένο χρόνο και μόνο από ιατρούς. Είναι γνωστό ότι διαγνωστική εξέταση που διενεργήθηκε ακαίρως ή χωρίς ενδείξεις μπορεί να έχει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να διερευνηθεί αν πράγματι κάτι τέτοιο συμβαίνει και να ενημερωθεί το κοινό με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Απαιτούνται σοβαροί και υπεύθυνοι χειρισμοί από όλους» καταλήγει η επιστολή.

Κ. Μητσοτάκης: Να κλείσουν από αύριο όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα

Να αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο, αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter και τονίζει πως έδωσε εντολή να κλείσουν από αύριο όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα.
«Μόλις έδωσα εντολή να κλείσουν αύριο όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. #μένουμεσπίτι #μένουμε_σπίτι», αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

175 σήμερα οι νεκροί στην Ιταλία - 1.441 στο σύνολο ! Σε 21.157 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα κρούσματα κορονοϊού  στην Ιταλία είναι 21.157. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.441 ενώ ιάθηκαν 1.966 ασθενείς.
Μέσα σ΄ένα 24ωρο έχασαν την ζωή τους 175 ασθενείς και επιβεβαιώθηκαν 3.497 νέα κρούσματα .
Στην Λομβαρδία συνολικά υπάρχουν 11.685 κρούσματα και 966 νεκροί.
Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μολύνθηκαν   2.644 άνθρωποι  και οι νεκροί, συνολικά, είναι 241.
Στο δε Βένετο σημειώθηκαν 1.937 μεταδόσεις και υπάρχουν 55 νεκροί.

Πάτρα: Πέντε συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων

Σε πέντε συλλήψεις προχώρησαν άνδρες της Αστυνομίας στην Πάτρα, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για
- έναν υπεύθυνο αλυσίδας ηλεκτρικών συσκευών που λειτουργούσε σε εμπορικό κέντρο
- έναν υπεύθυνο αλυσίδας τροφίμων (την ώρα της σύλληψης όμως, δεν είχε δευκρινιστεί ότι μπορεί στο εμπορικό κέντρο να λειτουργεί σούπερ μάρκετ, κατά συνέπεια μπορεί να μην ισχύσει)
- δύο υπευθύνους καφέ, που είχαν τραπεζοκαθίσματα
- και έναν υπεύθυνο κομμωτηρίου.

Αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ και PLAY έως 27 Μαρτίου - Ματαιώνονται οι ιπποδρομίες

Mε στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της κυβέρνησης, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα έως και τις 27 Μαρτίου 2020.
Σταθερή δέσμευση του ΟΠΑΠ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των συνεργατών, των πελατών και των εργαζομένων του. Ταυτόχρονα, η εταιρεία συμμορφώνεται πλήρως με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών, στηρίζοντας όλες τις ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΑΠ καλεί τους πελάτες του να μην επιχειρήσουν να επισκεφθούν τα καταστήματα του δικτύου του, κατά την περίοδο που έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες Pamestoixima.gr και Tzoker.gr λειτουργούν κανονικά.
Επίσης, ο ΟΠΑΠ θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους συνεργάτες του, ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος αυτής της έκτακτης κατάστασης δημόσιας υγείας στις δραστηριότητες μας.
Η Ιπποδρομίες ΑΕ ανακοινώνει τη ματαίωση των ελληνικών ιπποδρομιών για τις 15 και 22 Μαρτίου
Η Ιπποδρομίες ΑΕ ανακοινώνει τη ματαίωση των ελληνικών ιπποδρομιών για τις 15 και 22 Μαρτίου, καθώς τα καταστήματα ΟΠΑΠ θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα έως και τις 27 Μαρτίου 2020, βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Η εταιρεία - όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της- συμμορφώνεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών, στηρίζοντας τις ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Καλούμε, λοιπόν, τους φιλίππους να μην έρθουν στο Markopoulo Park και να μην επιχειρήσουν να επισκεφθούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ αυτή την περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση, η Ιπποδρομίες Α.Ε. παρακολουθεί στενά το ζήτημα και τις επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων και θα ενημερώνει το κοινό για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

136 νεκροί ! Όλη η Ισπανία μπαίνει σε «καραντίνα»

Η ισπανική κυβέρνηση θα θέσει τη χώρα υπό περιορισμό από τη Δευτέρα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει στη μάχη εναντίον του νέου κορονοϊού, προβλέπεται στο προσχέδιο του επίσημου διατάγματος που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

H είδηση που μεταδίδεται και από την εφημερίδα El Mundo, αναφέρει ότι όλοι οι Ισπανοί θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μονάχα για να αγοράσουν φαγητό, να πάνε στο φαρμακείο, στο νοσοκομείο ή στη δουλειά και σε έκτακτες περιπτώσεις, αναφέρει το προσχέδιο.
Επιπλέον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα περιοριστούν προκειμένου να μεταφέρουν λιγότερους επιβάτες, τα δρομολόγια, εντούτοις, δεν θα ανασταλούν.
Ο υπουργός Εσωτερικών θα ελέγχει όλες τις αστυνομικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών, στο πλαίσιο της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών.
Τα υπουργεία Υγείας και Μεταφορών θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για το σύνολο της χώρας, αναλαμβάνοντες ορισμένες εξουσίες από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν πάνω από 1.500 νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των οποίων υπερβαίνει πλέον τα 5.700.
Τα 2.940 έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Μαδρίτης, ενώ ακόμη 509 έχουν παρατηρηθεί στην Καταλονία και 417 στη Χώρα των Βάσκων.
Ο αριθμός των νεκρών στην ιβηρική χώρα ανέρχεται σε 136.
Βάσει του προσχεδίου, τα μέτρα περιορισμού τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα στις 8 το πρωί τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας), ενώ όλα τα άλλα μέτρα θα εφαρμοστούν μόλις εκδοθεί το διάταγμα στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, που ενδέχεται να αλλάξουν, αναμένονται αργότερα σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβούλιου.

Με ραντεβού ταυτότητες και διαβατήρια για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού

Με προκαθορισμένο ραντεβού κατόπιν επικοινωνίας, θα εκδίδονται οι ταυτότητες και διαβατήρια από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και αυτή εναρμονίζεται με τα αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι πολίτες που επιθυμούν να προβούν στην έκδοση δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, θα πρέπει προηγουμένως να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να καθοριστεί συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης για την εξυπηρέτησή τους.
Η διαδικασία αυτή θα εφαρμοστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη και την προστασία από τον κορονοϊό, με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους, για την προστασία πολιτών και αστυνομικών.
Σημειώνεται ότι, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των αρμόδιων Υπηρεσιών Ασφάλειας για την έκδοση ταυτοτήτων ενώ στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Διαβατηρίων (www.passport.gov.gr) των αντίστοιχων Γραφείων Διαβατηρίων.

Θετικός στον κορονοϊό ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Ο κ. Κέλλας έκανε γνωστό ότι βρέθηκε θετικός με μία ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο Facebook: «Μετά από ήπια συμπτώματα – χαμηλό πυρετό – εξετάστηκα για τον κορονοϊό και βρέθηκα θετικός στον #covid_19. Παραμένω στο σπίτι μου,υπακούοντας στις οδηγίες των επιστημόνων. Χωρίς πανικό,με αισιοδοξία,πίστη και ελπίδα,θα το περάσουμε κι αυτό και θα βγούμε νικητές!», έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Κέλλας.

38 νέα κρούσματα σήμερα - 228 σύνολο στην Ελλάδα !

Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 228.
Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός

Ξεκίνησε η απολύμανση και στις εκκλησίες

Η Ιερά Σύνοδος της Δευτέρας αναμένεται να λάβει αποφάσεις αντίστοιχες με αυτές της Πολιτείας.

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα, η οποία θα συζητήσει για τον κορωνοϊό και αναμένεται να λάβει αποφάσεις αντίστοιχες με αυτές που έλαβε η Πολιτεία, δηλάδή αναστολή των λειτουργιών, η Ιερά Μονή Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος ξεκίνησε σήμερα απολύμανση Ναών και Δομών.

Όπως ανακοινώθηκε: «Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Ιερά Μητρόπολή μας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ήδη από χθες, κατόπιν οδηγιών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Γεωργίου, ξεκίνησε η απολύμανση των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Δύο γυναίκες του ....έκλεψαν το αμάξι ! Είχε κατέβει να βγάλει χρήματα από Α.Τ.Μ

 Βραδιάτικη ψυχρολουσία για ιδιοκτήτη Ι.Χ.
 
“Συνελήφθησαν, χθες (13.3.2020) το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, 37χρονη ημεδαπή και 29χρονη αλλοδαπή, αντίστοιχα, γιατί αφαίρεσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας”.
Αυτά αναφέρει επίσημα η Αστυνομία με το όλο περιστατικό που σημειώθηκε χθες βράδυ να είναι… αξιοσημείωτο. Ένας πολίτης είχε σταματήσει σε κεντρικό σημείο αφήνοντας το ΙΧ αυτοκίνητό του με αναμμένη τη μηχανή μάλλον για να βγάλει χρήματα από ΑΤΜ της Καλαμάτας και μέσα σε δευτερόλεπτα με τη… δράση των δύο γυναικών έγινε… καπνός. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε και βρέθηκαν άμεσα η 37χρονη και η 29χρονη που προχώρησαν σε αυτή την πράξη και εντοπίστηκαν κοντά στο Καλάμι.




πηγή


Αναστέλλεται η λειτουργία κυριακάτικων αγορών, εμποροπανηγύρεων και αγορών των καταναλωτών

Λόγω κορωνοϊού, αναστέλλεται η λειτουργία κυριακάτικων αγορών, εμποροπανηγύρεων και αγορών των καταναλωτών.

Οπως ανακοινώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης από σήμερα αναστέλλονται οι Κυριακάτικες αγορές.
 
Η ανακοίνωση του Υπ. Ανάπτυξης για τον κορωνοϊό
Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας
    Καταναλωτή ανακοινώνουν την αναστολή λειτουργίας:
    Των Αγορών των Καταναλωτών (άρθρο 37/ Ν. 4497/2017)
    Των Εμποροπανηγύρεων, των Κυριακάτικων αγορών, των Χριστουγεννιάτικων και Πασχαλινών αγορών, λοιπών οργανωμένων αγορών (άρθρο 38/ Ν. 4497/2017)
    Ενδεικτικά η απόφαση αφορά αγορές όπως του Σχιστού και του Ελαιώνα.
Επιπρόσθετα: Η παράγραφος 2 του άρθρου 30 Ν. 4497/2017 (αναλογία διατιθέμενων προϊόντων ανά είδος) αναστέλλεται. Η αναστολή λειτουργίας ισχύει από σήμερα (14.03.2020).

Όχι στις μαζικές αγορές, λέει το υπουργείο

Μην ψωνίζετε μαζικά. Η αγορά έχει επάρκεια.
 
«Δεν υπάρχει λόγος οι καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές τροφίμων πέραν από τις συνήθεις. Η αγορά έχει επάρκεια, τροφοδοτείται κανονικά». Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σχολιάζοντας το φαινόμενο «επιδρομής» των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας του φόβου της πανδημίας του κορονοϊού.
Γράφει:
«Διαβεβαιώνουμε τους καταναλωτές, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης ότι δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιούν αγορές τροφίμων πέραν από τις συνήθεις. Η αγορά έχει επάρκεια, τροφοδοτείται κανονικά, εργαζόμαστε στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων με όλους τους κλάδους για να διασφαλίσουμε την ομαλότητα».

kathimerini.gr

Άρχισαν τα όργανα και στην Μεσσηνία - Φοιτητής στην Καλαμάτα θετικός στον κοροναιό

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που σπουδάζει στην Καλαμάτα είναι το πρώτο κρούσμα για την Μεσσηνία .

Ο νεαρός φοιτητής δεν διαγνώσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά σε νοσοκομείο της Αθήνας πιθανόν σύμφωνα με πληροφορίες στο  Σωτηρία .
Συγκεκριμένα όταν έκλεισαν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια ο νεαρός φοιτητής αναχώρησε για την Αθήνα, εκεί αισθάνθηκε αδιαθεσία και προσήλθε για εξετάσεις ελήφθη δείγμα για τον ιό το οποίο βγήκε θετικό.
και στην περίπτωση του νεαρού φοιτητή γίνεται αναζήτηση  των επαφών του σε Αθήνα και Καλαμάτα

Ο κορονοϊός, η πτήση και η φυλακή

Δανός είπε ψέματα ότι η μητέρα του έχει κορoνοϊό και κατέληξε στη φυλακή.

Τον κορoνοϊό εκμεταλλεύτηκε ένας Δανός σε πτήση, κάνοντας τις αεροσυνοδούς να κλαίνε λέγοντας ψέματα ότι η μητέρα του είχε βρεθεί θετική στον ιό και είχε έρθει σε επαφή μαζί της.
Ο Τζομπ βαν ντεν Μπροκ, όπως είναι το όνομά του, ταξίδευε από το Άμστερνταμ στο Λονδίνο και σύμφωνα με δημοσίευμα, μιλούσε στο τηλέφωνο όταν το πλήρωμα του ζήτησε να κλείσει για να γίνει η επίδειξη των κανόνων ασφαλείας.
Αφού αρνήθηκε και μιλούσε στο κινητό για τουλάχιστον δέκα λεπτά καθυστερώντας την πτήση, είπε στο πλήρωμα ότι η μητέρα του είχε κορονοϊό και γι’ αυτό δεν έκλεινε το τηλέφωνο, επειδή μιλούσε μαζί της.
Επικράτησε πανδαιμόνιο, άνθρωποι έκλαιγαν και τελικά ο 31χρονος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου.
Ο Βαν ντεν Μπροκ δήλωσε ένοχος για παρακώλυση αερομεταφορών. Ο δικαστής τόνισε ότι το έγκλημά του ήταν απίστευτο, την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται σε πανικό λόγω του ιού και της όλης κατάστασης.
Ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη στο δικαστήριο και ο δικηγόρος του είπε ότι έχει μετανιώσει για την ανοησία του.
Αργότερα είπε, πως σκέφτηκε ότι ήταν αστείο και ήθελε να βγάλει φωτογραφίες με το προσωπικό της Υγειονομικής Ασφάλειας, που επίσης κλήθηκε όταν η πτήση προσγειώθηκε στο Δουβλίνο.
Σημειώνεται πως καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών.

Συγκλονίζει Ιταλίδα γιατρός - Συγγενείς αποχαιρετούν τους μελλοθάνατους μέσω βίντεοκλήσης

Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί η διευθύντρια του νοσοκομείου San Carlo Borromeo στο Μιλάνο. 
Η γιατρός Φραντσέσκα Κοντελάρο, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορονοϊού, έχει ζήσει συγκλονιστικές στιγμές. Είδε ανθρώπους να πεθαίνουν στα χέρια της από τον κορονοϊό και μελλοθάνατους να ζητούν να αποχαιρετίσουν συγγενείς τους μέσα από βιντεοκλήσεις.
«Οι ασθενείς με κορονοϊό που συνειδητοποιούν πως δεν έχουν άλλο χρόνο ζωής μας παρακαλούν να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους. Αυτό είναι το πιο δραματικό. Να βλέπεις τους ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, χωρίς να μπορούν να ακουμπήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Μας παρακαλούν να αποχαιρετήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Il Giornale.
«Όταν πρόκειται να πεθάνουν, το διαισθάνονται», πρόσθεσε. «Έχουν διαύγεια πνεύματος. Δεν χάνουν τις αισθήσεις τους. Είναι σαν να πνίγονται. Το νιώθουν αυτοί και εμείς το καταλαβαίνουμε. Είναι η πιο δύσκολη στιγμή», συνέχισε.
Οι περισσότεροι από τους 16.000 που έχουν μολυνθεί στην Ιταλία είναι ηλικιωμένοι - και συχνά ο μόνος τρόπος να τους αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι μέσω τηλεφωνικής κλήσης βίντεο, αναφέρει.
«Αποχαιρέτησε την εγγονή της από το κινητό»
«Έβγαλα το τηλέφωνο και έκανα βιντεοκλήση με το κινητό μου. Δεν υπήρχε πολύς χρόνος για μία γιαγιά που μου ζήτησε να μιλήσει για τελευταία φορά στην εγγονή της. Είπαν "αντίο". Μετά από λίγο "έφυγε"», είπε σοκαρισμένη η Καντελάρο. Με 15.133 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από την Παρασκευή το βράδυ - και περισσότερους από 1.016 θανάτους - η Ιταλία παραμένει σε καραντίνα. Είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στέφανος Χίος: Αναζητείται στο πλαίσιο αυτοφώρου μετά το σημερινό πρωτοσέλιδο ότι κλείνουν οι τράπεζες

Έρευνα διενεργείται από την κρατική ασφάλεια

Αναζητούνται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ο Στέφανος Χίος και ο συντάκτης του σημερινού πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Μακελειό» το οποίο φέρει τον τίτλο: «Δεν το λένε αλλά θα το κάνουν. Ξανάρχεται ο εφιάλτης της νύχτας της 28ης Ιουνίου 2015. Κλείνουν τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Μόνο από τα παράθυρα και με προσωπικό ασφαλείας ψωνίστε για να μην ξεμείνετε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο εκδότης της εφημερίδας Στέφανος Χίος όσο και ο συντάκτης του επίμαχου δημοσιεύματος δεν αναζητούνται με ένταλμα σύλληψης αλλά στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και έπειτα από έρευνα που διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων (πλημμέλημα). Η έρευνα διενεργείται από την κρατική ασφάλεια.

Χρονογράφημα - Κορονοϊός και ο λοιμός της Αθήνας το 430 π.χ.

    
Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου


            Ο ρους των γεγονότων καλπάζει. Κι εσύ οπαδός καθεστώτων παραπληροφόρησης που σε τρομοκρατούν, το βάζεις  στα πόδια και φεύγεις από το σπίτι γίνοντας Λούης. Μα, μείνε σπίτι σου λένε. Έξω σε παραφυλάει ο ιός. Τι να κάνεις; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. << Αν είναι να ‘ρθει θε να ‘ρθει άλλως θα προσπεράσει >> λέει και το ποιητικό και βρίσκεσαι στο δρόμο.
        Βγαίνοντας χθες το μεσημέρι ήρθα φάτσα με φάτσα με τον Πλάτωνα. Απολάμβανε το τσιγαράκι του πίνοντας το ούζο του στο << Καρνάγιο>> όταν με πήρε το μάτι του και μου σφύριξε να πλησιάσω. Θέση που ιερουργεί ακατάπαυστα τις μέρες τούτες της εισβολής του ιού εκ της ανατολής. Κάθισα. Έβγαλε ένα ηχηρό αναστεναγμό και ψιθύρισε: << Ερημιά! Ας όψεται ο εστεμμένος! >> Εννοούσε πως ο ιός έλκει την προσωνυμία του από το σύμβολο της μοναρχίας, την κορόνα. << Είμαι στο τρίτο κι εσύ θ’ αρχίσεις με το πρώτο >> μου είπε γελαστός και φώναξε το γκαρσόνι. Άδειασε το ποτήρι και άρχισε: << Ο κορονοϊός βάλθηκε να μας αποτελειώσει. Δε διαφέρει από το λοιμό της Αθήνας το 430 π.χ. που την πολιορκούσαν οι Σπαρτιάτες. Επιδημία ήταν και τότε εκείνη  η επάρατη αρρώστια, επιδημία και τη σήμερον αυτή που μας ήρθε. Είσοδος προμηθειών ο Πειραιάς, είσοδος και γι’  αυτή.
        Ο Θουκυδίδης είναι ο γράφων για το λοιμό, οι λεπτομερείς μαρτυρίες του ανεκτίμητες και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυς, προσεβλήθη από το λοιμό αλλά επέζησε.  Δεν τη γλίτωσαν ουδέ ο Περικλής μετά των μελών της οικογενείας του και το εν τρίτον του πληθυσμού της Αθήνας, περίπου εκατό χιλιάδες τους γεύτηκε λαίμαργα ο χάρος. Ο Ιπποκράτης γιατρός, παρόντας έδωσε σκληρή μάχη να τον νικήσει. Η Κίνα σήμερα έφερε τον εστεμμένο ιό, η Αιθιοπία τότε. Η θέα του πλήθους των νεκρικών πυρών ανάγκασε τους Σπαρτιάτες να υποχωρήσουν. Η Αθήνα επανέκαμψε το 415 π.χ. βαριά διαλυμένη.
     Τα συμπτώματα του λοιμού γεγραμμένα από το μέγιστο ιστορικό του << Πελοποννησιακού πολέμου >>  ουδόλως διαφέρουν από του σημερινού κορονοϊού. Κυνικός, λεπτομερής, ρεαλιστής, γράφει πως αν κανείς ασθενής ήθελε να αποφύγει το θάνατο έκοβε το μέρος του σώματος που είχε εμφανή ένδειξη συμπτωμάτων, όπως χέρια, πόδια ουκ ολίγοι δε έβγαζαν ακόμη και τα μάτια τους. Πολλοί μετά την  ίαση πάθαιναν αμνησία και δε γνώριζαν εαυτούς και οικείους. Οι σκύλοι και τα όρνεα, κατά τον ιστορικό, απέφευγαν να πλησιάσουν τα άταφα ανθρώπινα πτώματα, όσοι ζωσμένοι από το ένστικτο της πείνας τα έτρωγαν, ψοφούσαν >>.
   Έπαψε. << Αυτά είχα να σου πω >> και στρέφοντας το κεφάλι του δεξιά και αριστερά με ρώτησε: << Πού είναι οι συμπολίτες μας; Πριν τον ιό ήταν φίσκα τα τραπέζια. Τώρα άδεια >>. Ευφυολογώντας του απάντησα:  << Θα πήγαν για μπάνιο! Ζεστή μέρα θα έπεσαν στα νερά να λουστούν! Θέλει πάλεμο ο φόβος! >>


Χειμερινή μεταβολή του καιρού το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας

Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις και τις μέγιστες θερμοκρασίες να σημειώνουν μικρή υποχώρηση, διατηρούμενες ωστόσο στα επίπεδα των 22-24 βαθμών Κελσίου.
Τις απογευματινές ώρες πάντως οι νεφώσεις στα βόρεια θα πυκνώσουν, δίνοντας αργά το βράδυ τοπικές βροχές, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σημαντική μεταβολή όμως θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Κυριακής και Δευτέρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές στο σύνολο της χώρας, τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, τη σταδιακή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (έως 12-15 βαθμούς κατά τόπους) και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στο Αιγαίο.

Άνοιξε το κομμωτήριο παρά την απαγόρευση και συνελήφθη!

Αψήφησε οδηγίες και νομικές συνέπειες!

Στη σύλληψη ενός άντρα, 29 ετών - κομμωτή -  προχώρησαν νωρίτερα το πρωί οι αστυνομικές αρχές στο Ηράκλειο. 
Παρά την απαγόρευση που ετέθη σε ισχύ από σήμερα και περιλαμβάνει και τα κομμωτήρια ο κομμωτής, αψήφησε την οδηγία αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει και εξυπηρετούσε κόσμο στο κατάστημά του. 
Υπενθυμίζεται ότι πανελλαδικά έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις για περιπτώσεις παράδοσης μαθημάτων σε φροντιστήρια καθώς και για κατ' οίκον διδασκαλία. 
Αξίζει να τονιστεί εκ νέου πάντως, ότι με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζητεί την άμεση παρέμβασή τους όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός παραπέμπει στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση της νόσου.

πηγή

Ένας στους δέκα κολλάει το νέο κορονοϊό από κάποιον που δεν έχει ακόμη συμπτώματα

Πάνω από το 10% των ασθενών με το νέο κορονοϊό - δηλαδή τουλάχιστον ο ένας στους δέκα - τον κολλάει από κάποιον άλλο άνθρωπο που έχει τον ιό αλλά δεν έχει ακόμη συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ.
Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο διαδοχικά περιστατικά στην «αλυσίδα» μετάδοσης είναι λιγότερο από μία εβδομάδα (στην Κίνα ήταν περίπου τέσσερις μέρες).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Λόριν 'Ανσελ Μέγιερς του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης μιας επιδημίας εξαρτιέται από δύο πράγματα: πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού και πόσο χρόνο (διαδοχικό χρονικό διάστημα) χρειάζεται ένας φορέας για να μεταδώσει τη νόσο σε ένα άλλο άνθρωπο. Στην περίπτωση της νόσου Covid-19, που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται σύντομο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πράγμα που βοηθάει στη γρήγορη επέκταση των κρουσμάτων και στη δυσκολία ανάσχεσης τους.
«Ο ιός Έμπολα, με χρόνο αρκετών εβδομάδων ανάμεσα σε διαδοχικά περιστατικά, είναι πολύ πιο εύκολος στην αντιμετώπιση του από ό,τι η γρίπη με διάστημα μόνο λίγων ημερών στην αλυσίδα μετάδοσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται όπως η γρίπη. Αυτό σημαίνει πως είναι ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα και επιθετικά για να ανακόψουμε την αναδυόμενη απειλή του», δήλωσε η δρ Μέγιερς.
Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 450 περιστατικά λοίμωξης από 93 πόλεις της Κίνας και βρήκαν σαφείς ενδείξεις πως οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό (η λεγόμενη προσυμπτωματική μετάδοση). Όπως εκτιμούν, περισσότερες από μία στις δέκα περιπτώσεις Covid-19 προέρχονται από ανθρώπους μολυσμένους από τον ιό, αλλά οι οποίοι δεν νιώθουν άρρωστοι ακόμη.
«Αυτό φαίνεται να δικαιολογεί τη λήψη εκτεταμένων μέτρων ελέγχου, όπως απομόνωση, καραντίνα, κλείσιμο σχολείων, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ματαίωση όλων των μαζικών συναθροίσεων», δήλωσε η Μέγιερς και επεσήμανε ότι «η ασυμπτωματική μετάδοση σίγουρα κάνει τον περιορισμό της νόσου πιο δύσκολο». «Τα ευρήματα μας επιβεβαιώνονται από περιστατικά σιωπηλής μετάδοσης και τα αυξανόμενα κρούσματα σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου. Αυτό μας λέει πως το ξέσπασμα της νόσου Covid-19 απαιτεί ακραία μέτρα», πρόσθεσε.


Παύλος Δρακόπουλος

Τα μέτρα πρόληψης σε κάθε χώρα

Αυστηρά μέτρα προστασίας έχουν πάρει οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου, ύστερα και από το κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον περιορισμό του κορωνοϊού.  
 
Δεν είναι λίγες πάντως αυτές που κλείνουν τα σύνορά τους. Απαγορεύουν την είσοδο σε ξένους πολίτες, πιστεύοντας πως έτσι θα περιοριστούν τα κρούσματα ή και οι θάνατοι. 
 
Κλειστά σύνορα έχουν:
-Η Τσεχία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους, όπως επίσης ιντσών η Ουκρανία και η Σλοβακία, η οποία όμως εξαιρεί τους Πολωνούς.
-Το Πακιστάν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράν και το Αφγανιστάν.
-Η Αυστρία διακόπτει τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία.
-Η Τουρκία σταματά την αεροπορική σύνδεση με εννέα ευρωπαϊκές χώρες.
-Η Ρωσία περιορίζει την αεροπορική σύνδεση με τις χώρες της ΕΕ από τη Δευτέρα.
-Η Πολωνία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους πολίτες.
 Δανία θα κλείσει προσωρινά τα σύνορά της από το Σάββατο για τους υπηκόους ξένων χωρών.
-Η Βόρεια Μακεδονία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους ξένους που φτάνουν από «χώρες υψηλού κινδύνου». Δεν τις κατονόμασε, αλλά σημείωσε ότι θα τηρεί τις συστάσεις του ΠΟΥ. Απαγόρευσε επίσης όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και περιορίζει το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ, ενώ αναβάλλονται όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία.-
- Το Μαυροβούνιο απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις, κλείνει τα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων στα λιμάνια της Αδριατικής. Επίσης, κλείνει μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, τη Βοσνία, την Κροατία και την Αλβανία.
-Η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Παραγουάη, το Περού  διακόπτουν τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη. Η Αργεντινή σταματά τις πτήσεις προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Κλείνουν σχολεία και απαγορεύονται συγκεντρώσεις
-Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Βενεζουέλα και οι περισσότερες γερμανικές περιοχές είναι στον κατάλογο των χωρών που έκλεισαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
-Η Disney έκλεισε τα ψυχαγωγικά πάρκα της στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Παρίσι.
 Νέα Υόρκη απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 προσώπων – το μέτρο αφορά και τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ.
-Στη Γαλλία, οι Βερσαλλίες, ο Πύργος του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου θα κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.
-Η Αυστρία και η Βουλγαρία έκλεισαν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.-
-Η περιφέρεια της Μαδρίτης διέταξε να κλείσουν από αύριο όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από εκείνα που διαθέτουν τρόφιμα, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα
-Το Μαρόκο θα κλείσει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από τις 16 Μαρτίου.
-Στο Αζερμπαϊτζάν απαγορεύονται οι γαμήλιες δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις από αύριο Σάββατο, Επίσης, κλείνουν τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Κλειστά θα μείνουν για 10 ημέρες και τα σύνορα με τη Γεωργία.
-Η Τυνησία απαγορεύει με άμεση ισχύ την προσευχή στα τεμένη, όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές εκδηλώσεις ενώ τα καφενεία θα κλείνουν καθημερινά στις 4 το απόγευμα. Σταματούν οι πτήσεις προς την Ιταλία, περιορίζονται εκείνες προς την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία ενώ κλείνουν τα θαλάσσια σύνορα.
-Το Σουδάν εξετάζει το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, μετά τον θάνατο του πρώτου κρούσματος. Από την Τετάρτη έχουν κλείσει όλα τα σχολεία και σταμάτησαν οι πτήσεις από και προς την Ιταλία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
-Στη Σαουδική Αραβία, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 86, μετά τον εντοπισμό άλλων 24 σήμερα. Μεταξύ αυτών είναι και 14 Αιγύπτιοι. Μόνο ένας από τους ασθενείς έχει αναρρώσει
Στην Ινδία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπέκυψε και δεύτερος ασθενής σήμερα.
-Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε και το Σουρινάμ και οι αρχές θα κλείσουν τα σύνορα για όλους τους ξένους.

Εσκαβαν σε εκκλησία για χρυσά

Πως είναι δεκάδες όσοι σκέπτονται χρυσάφι, λίρες κλπ και κυνηγούν την τύχη τους αναζητώντας περιουσίες είναι γνωστό
Όλες οι περιπτώσεις δεν καταλήγουν πουθενά.  
Κάποιοι δεν θέλουν να το πιστέψουν και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους. 
Και μάλιστα χωρίς άδεια που χρειάζεται από την αστυνομία, την εφορία, την αρχαιολογία κλπ. 
Χθες Παρασκευή συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, πέντε άτομα, (ηλικίας από 48 έως 68 ετών).
Μαζί με ακόμη δύο συνεργούς τους, που αναζητούνται, κατελήφθησαν να ενεργούν από κοινού παράνομη ανασκαφή εντός Ιερού Ναού για την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων νομισμάτων.
Τα μόνα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ήταν σκαπτικά εργαλεία, φορητός λαμπτήρας και μπαλαντέζα, καθώς και Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο με το οποίο, όπως εξακριβώθηκε, οι δράστες μετέβησαν στο σημείο.

Μέτρα του ΟΑΕΔ για τη διευκόλυνση των ανέργων λόγω κορονοϊού

Μέτρα διευκόλυνσης για τους ανέργους αποφάσισε η διοίκηση του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και τη δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής μέτρα:
Η τακτική επιδότηση των ανέργων, που θα υποβάλουν αίτηση από σήμερα έως την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα, μετά την ημερομηνία απόλυσής τους (από σήμερα και μετά), ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης. Συνεπώς, οι άνεργοι δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) εντός του εξαημέρου, μετά τη λύση της εργασιακής σχέσης τους, αρκεί να προσέρχονται οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα έως και την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020. Όλες οι συνεντεύξεις ανέργων με εργασιακούς συμβούλους- είτε είναι προγραμματισμένες είτε πρόκειται να προγραμματιστούν -θα διεξάγονται, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία. Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα ενημερώσουν άμεσα όλους τους ανέργους που έχουν ραντεβού, ώστε να μην προσέλθουν στα ΚΠΑ2.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, στόχος των νέων μέτρων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των πολιτών και της άσκησης των δικαιωμάτων τους.

Τρίτος νεκρός από τον κορονοιό στην Ελλάδα

 67 χρονος από την Ζάκυνθο 
 
Κατέληξε πριν λίγα λεπτά ο 67χρονος Ζακυνθινός που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του νησιού μας.
Ο 67χρονος είχε εισαχθεί την Πέμπτη στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα και νοσηλευόταν στην ειδική μονάδα απομόνωσης διασωληνωμένος.

Πως θα λειτουργήσουν οι Τράπεζες

Προσαρμογή στις συνθήκες και στη ροή εξυπηρέτησης των πελατών τους στα καταστήματα αποφάσισαν οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο να διαφυλαχθεί η υγεία και ασφάλεια του συναλλακτικού κοινού και των εργαζομένων.
Αυτό αναφέρει επίσημη ανακοίνωση  της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων, όπως και το σύνολο των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα και μεταξύ αυτών και η τροφοδοσία των ΑΤΜ
Διευκρινήσεις:
Προτιμήστε e-banking και κάρτες Στο πλαίσιο, ωστόσο, των μέτρων πρόληψης ενθαρρύνουμε το συναλλακτικό κοινό να περιορίσει τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικό τρόπο, όπως επίσης και τη χρήση μετρητών και να επιλέξει ένα από τα πολλά σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ιδίως δε τις ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
Με έλεγχο η ροή πελατών στα φυσικά καταστήματα :
Για όσους επιλέξουν, παρά την παραπάνω σύσταση, την εξυπηρέτηση με φυσικό τρόπο στο υποκατάστημα εντός του ισχύοντος ωραρίου, σημειώνουμε ότι θα υπάρξει προσαρμογή στις κρατούσες συνθήκες, ιδίως στη ροή εξυπηρέτησης, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία και ασφάλεια του συναλλακτικού κοινού και των εργαζομένων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ως εκ τούτου, μετά από την είσοδο συγκεκριμένου αριθμού πελατών, οι πόρτες θα κλείνουν μέχρι να μειωθούν σε ανεκτά επίπεδα και να υπάρξει εκ νέου πρόσβαση στα καταστήματα.

Τρία κρούσματα στην ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Μαρινάκη

Την ύπαρξη τριών κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στον όμιλο, επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: 

«Σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) διαγνώσθηκαν τρεις εργαζόμενοι των εντύπων μας με προσβολή από τον κορωνοϊό. Λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων μας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Στη μεγάλη αυτή δοκιμασία της κοινωνίας μας θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μας στην συνεχή ενημέρωση με την στήριξη και τη σημαντική προσφορά των εργαζομένων μας».

2ος νεκρός από τον κορονοιό στην Ελλάδα

Νεκρός ο 90χρονος – Ένα από τα κρούσματα της Καστοριάς

Δύο οι νεκροί στην χώρα μας μέχρι στιγμής από τον κορονοϊό. «Έφυγε» από την ζωή τα ξημερώματα ο 90χρονος που ήταν ένα από τα πρώτα κρούσματα της Καστοριάς.

Ο 90χρονος είχε καταγωγή από την Δαμασκηνιά Βοϊου.

Αρχικά βγήκε θετικός στον κορονοϊό στο Νοσοκομείο Καστοριάς και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο.

ΒΙΝΤΕΟ - "Πανικός" στην τουρκία (των 5 θυμάτων) για θαυματουργή κολόνια που θεραπεύει τον κορωνοϊό

Εκατοντάδες Τούρκοι δημιούργησαν ουρές έξω από τα αρωματοπωλεία.

Τι και αν η Τουρκία έχει ανακοινώσει μόλις πέντε κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, έχουν δημιουργηθεί «ουρές» ανθρώπων που θέλουν να προμηθευτούν μια θαυματουργή κολόνια που υποτίθεται πως θεραπεύει από τον κορωνοϊό. 
Πανικός επικρατεί στην Τουρκία γύρω από μια απατηλή μέθοδο καταπολέμησης του κορωνοϊού που «αναγκάζει» τους Τούρκους να πέφτουν θύματα συνωστισμού αντί να αποφεύγουν τις μαζικές συναθροίσεις. Ορισμένοι επιτήδειοι επιχειρούν, για κερδοσκοπικούς λόγους, να πείσουν σε Άγκυρα και Σμύρνη ότι η κολόνια λεμονιού, που παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τους Τούρκους, δίνει τη λύση στην ίαση από τον κορωνοϊό.
Εκατοντάδες Τούρκοι δημιούργησαν ουρές έξω από τα αρωματοπωλεία.
«Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στον πανικό. Οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα από όσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθώς σκέφτονται ότι η κολόνια θα εξαντληθεί», δήλωσε ο Μουράτ Οράκλι, διευθυντής καταστήματος στην Άγκυρα.
Παραδοσιακά, οι οικοδεσπότες, καταστήματα, εστιατόρια αλλά και ξενοδοχεία προσφέρουν λεμόνι κολόνια στους επισκέπτες που το χρησιμοποιούν για να φρεσκάρουν και να πλένουν τα χέρια τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου