24.11.18

Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν αποφασίσει να υποβληθεί σε αισθητική επέμβαση

Το 2014 ο αριθμός των αισθητικών επεμβάσεων είχε διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2000 και μάλιστα στις ΗΠΑ το 2014 είχαν γίνει περισσότερες από 16 εκατομμύρια επεμβάσεις αυτού του είδους

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των αισθητικών επεμβάσεων παρατηρείται τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2014 ο αριθμός των αισθητικών επεμβάσεων είχε διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2000 και μάλιστα στις ΗΠΑ το 2014 είχαν γίνει περισσότερες από 16 εκατομμύρια επεμβάσεις αυτού του είδους. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται για αισθητικούς λόγους αλλά συχνά συνυπάρχει και η λειτουργική παράμετρος, όπως πχ σε μία ρινοπλαστική παράλληλα με την εμφάνιση της μύτης διορθώνεται και η λειτουργικότητα της αναπνοής. Συχνά οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε τέτοιες επεμβάσεις έχουν αυξημένες προσδοκίες και απογοητεύονται γιατί δεν έχουν την σωστή ενημέρωση. Θα πρέπει πχ να γνωρίζουν ότι οι επεμβάσεις αυτές αφήνουν ουλές, ότι σε περίπτωση ρινοπλαστικής συχνά χρειάζεται να υποβληθεί κανείς εκ νέου σε επέμβαση, ότι με το λίφτινγκ δεν εξαφανίζονται οι ρυτίδες αλλά διορθώνεται η χαλάρωση , ότι με τις ενέσιμες θεραπείες δεν διορθώνεται η χαλάρωση αλλά βελτιώνονται μόνο οι ρυτίδες, ότι με την λιποαναρρόφηση δεν αδυνατίζει κανείς, ότι οι επεμβάσεις στον μαστό δεν σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Τα παραπάνω ανέφερε η καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο Παπαγεωργίου Ευτέρπη Δεμίρη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο του 4ου Forum Yγείας, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
   Στην ομιλία της με θέμα "Επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής σε άντρες και γυναίκες" η κ. Δεμίρη αναφέρθηκε σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, στις ενδείξεις γι΄ αυτές τις επεμβάσεις και σε όλα όσα πρέπει να ξέρουν και να προσδοκούν οι άνθρωποι που θέλουν να υποβληθούν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.
   «Οι "ασθενείς" που κάνουν αισθητικές επεμβάσεις δεν είναι ασθενείς. Γίνονται ασθενείς λόγω αυτών των επεμβάσεων. Όσοι θέλουν να υποβληθούν σε αισθητικές επεμβάσεις συχνά έχουν υπερβολικές απαιτήσεις και προσδοκίες. Είναι απαραίτητο να ενημερώνονται πριν αποφασίσουν να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις. Αναμενόμενα αποτελέσματα είναι οι ουλές οι επιπλοκές και ο συνδυασμός θεραπειών. Θα πρέπει να γνωρίζουν για την προεγχειρητική προετοιμασία, την μεταγχειρητική πορεία και την πιθανότητα επανεπέμβασης. Η πλαστική χειρουργική είναι η ειδικότητα που ασχολείται με την αποκατάσταση διαταραχών και ανωμαλιών (συγγενών και επίκτητων) εξαιτίας τραύματος, εκφύλισης ασθένειας ή ηλικιακής φθοράς. Κάθε πλαστική χειρουργική επέμβαση έχει ως σκοπό τόσο τη λειτουργική όσο και την αισθητική αρμονία» ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Δεμίρη.
   Οι αισθητικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής αφορούν την κεφαλή- πρόσωπο (ρινοπλαστική, ωτοπλαστική, βλεφαροπλαστική, λίφτινγκ προσώπου), τον μαστό (μειωτική μαστοπλαστική, αυξητική μαστοπλαστική, ανόρθωση μαστών, αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή, διόρθωση γυναικομαστίας στους άντρες) και στον κορμό και τα άκρα (κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση, μηρο-βραχιονοπλαστική).
   Οι επεμβάσεις μαστού δεν σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου
   Οι επεμβάσεις στον μαστό είναι η αυξητική μαστοπλαστική με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης σε γυναίκες με μικρομαστία, η μειωτική μαστοπλαστική σε γυναίκες με υπερπλασία μαστών, οι επεμβάσεις σε άντρες με γυναικομαστία και η αποκατάσταση μαστού σε γυναίκες μετά από μαστεκτομή.
   «Οι επεμβάσεις στους μαστούς δεν σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου στον μαστό. Πάντα γίνεται έλεγχος της γυναίκας πριν την επέμβαση. Επιτρέπεται η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μετά την επέμβαση. Οι επεμβάσεις στους μαστούς ποτέ δεν πρέπει να γίνονται πριν την ενηλικίωση της γυναίκας» υπογράμμισε η κ. Δεμίρη. Παράλληλα ανέφερε ότι αυτές οι επεμβάσεις αφήνουν ουλές οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου απαλύνονται αλλά δεν εξαφανίζονται
    Ανέφερε ακόμη ότι σε περιπτώσεις μαστεκτομής λόγω καρκίνου του μαστού η αποκατάσταση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την μαστεκτομή ή αργότερα. Εκείνο το οποίο τόνισε η κ. Δεμίρη είναι ότι η αποκατάσταση μαστού δεν επιβαρύνει την πορεία του καρκίνου, ότι διορθώνει τη συμμετρία και την αισθητική του θώρακα και ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των γυναικών.
    Η βλεφαροπλαστική και το λίφτινγκ δεν εξαφανίζουν τις ρυτίδες
   Η βλεφαροπλαστική και το λίφτινγκ, όπως ανέφερε η κ. Δεμίρη διορθώνουν την χαλάρωση και δεν εξαφανίζουν τις ρυτίδες αλλά απλώς βελτιώνουν την κατάστασή τους
   «Η βλεφαροπλαστική ενδείκνυται σε άτομα με χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων ή βλεφαρόπτωση. Είναι μια συχνή επέμβαση την οποία κάνουν συχνά ακόμη και οι άντρες και αποσκοπεί στην αισθητική διόρθωση και σε ορισμένες περιπτώσεις στην αποκατάσταση της ενόχλησης στην όραση που προκαλεί το πεσμένο βλέφαρο. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται δέρμα και λίπος, μπορούν να εξαφανιστούν οι σακούλες αλλά όχι και οι ρυτίδες στα μάτια. Το λίφτινγκ, ενδείκνυται για τη διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος του προσώπου και για τη διόρθωση των ρινοπαρειακών ρυτίδων και των ρυτίδων της μαριονέτας. Μπορεί να γίνει συνδυασμός διόρθωσης της χαλάρωσης του προσώπου και της διόρθωσης της χαλάρωσης του τραχήλου. Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση αλλά όχι η εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου» τόνισε η κ. Δεμίρη
   Οι ενδείξεις για τη ρινοπλαστική, όπως ανέφερε η κ. Δεμίρη είναι η δυσμορφία της μύτης και η αναπνευστική δυσχέρεια. Παράλληλα με την αισθητική διόρθωση μπορεί να γίνει και λειτουργική αποκατάσταση ή ευθειασμός της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος. Η κ. Δεμίρη τόνισε ότι η διόρθωση της μύτης πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα ανάλογα με το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου καθώς δεν υπάρχει ένα "είδος" μύτης που να ταιριάζει σε όλους. Στους άντρες οι ρινοπλαστικές γίνονται με άλλα μέτρα και πρότυπα. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερωθεί και να γνωρίζει ότι όχι σπάνια χρειάζεται επανεπέμβαση.
   Οι ενδείξεις για την ωτοπλαστική, σύμφωνα με την κ. Δεμίρη, είναι τα πεταχτά αυτιά και άλλες δυσπλασίες. Είναι μια επέμβαση που καλύτερα είναι να γίνεται στην παιδική ηλικία σε αγόρια και κορίτσια γιατί έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου.
   Η λιποαναρρόφηση δεν αδυνατίζει
    Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος αλλά μια τεχνική απομάκρυνσης του λίπους που εντοπίζεται σε κάποια σημεία του σώματος (κυρίως στα "ψωμάκια", τα λαγόνια, την κοιλιά και τους μηρούς στις γυναίκες και στην κοιλιακή χώρα στου άντρες). «Διενεργείται μετά την απώλεια βάρους για απομάκρυνση της τοπικής λιποδυστροφίας. Γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις» εξήγησε η κ. Δεμίρη.
   Σε ό,τι αφορά την κοιλιοπλαστική η κ. Δεμίρη ανέφερε ότι ενδείκνυται να γίνεται όταν υπάρχει χαλάρωση και περίσσεια δέρματος και λίπους και συνέστησε να γίνεται στις γυναίκες μετά από εγκυμοσύνη και στους άντρες μετά από αυξομειώσεις βάρους. Τόνισε ακόμη ότι ταυτόχρονα με την κοιλιοπλαστική γίνεται διόρθωση του μυικού τοιχώματος, ότι παραμένουν ουλές και ότι οι άντρες δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι με την κοιλιοπλαστική θα αποκτήσουν six packs.
   Επίσης ανέφερε ότι ούτε η βραχιονοπλαστική και η ανόρθωση μηρών είναι μέθοδοι αδυνατίσματος. Ενδείκνυνται σε άτομα με χαλάρωση και περίσσεια δέρματος στα άκρα μετά από σημαντική απώλεια βάρους. Δεν ενδείκνυνται σε παχύσαρκα άτομα καθώς υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι επιπλοκών σε ανθρώπους με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30. Είναι επεμβάσεις που ενδείκνυνται μετά από σημαντική απώλεια βάρους και μετά από τη σταθεροποίηση του βάρους τουλάχιστον για 6 μήνες.
   Οι μη χειρουργικές αισθητικές παρεμβάσεις δεν εξαλείφουν τις ρυτίδες
   «Οι θεραπείες με ενέσιμα υλικά όπως βοτουλινική τοξίνη-Α , το υαλορουνικό οξύ, το πολυγαλακτικό οξύ και οι δερματοπηξίες με χρήση λέιζερ γίνονται για την βελτίωση των ρυτίδων. Πλήρης εξάλειψη ρυτίδων δεν μπορεί να γίνει. Κάθε μία από αυτές τις θεραπείες έχει διαφορετική δράση ή αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά όταν η χρήση γίνεται για τη σωστή ένδειξη και με την κατάλληλη τεχνική. Επειδή είναι απλές τεχνικές συχνά η εφαρμογή τους γίνεται από μη εξειδικευμένα άτομα με συνέπεια τις επιπλοκές και τα κακά αποτελέσματα» εξήγησε η κ. Δεμίρη.

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται τρία προϊόντα σοκολάτας

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ηπείρου και Θεσσαλίας, στο πλαίσιο προγράμματος ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων για το έτος 2018 ως προς τις αλλεργιογόνες ουσίες και ύστερα από τους εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στο Εργαστήριο Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Αθήνας του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε τη διακίνηση τριών προϊόντων σοκολάτας, στα οποία ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (φουντουκιού), η οποία δεν δηλωνόταν στην επισήμανση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για :

1. Το προϊόν σοκολάτας γάλακτος με αμύγδαλα με την εμπορική ονομασία “dragée αμυγδάλου γάλακτος”, σε συσκευασία των 150γρ, με ημερομηνία λήξης : 30/09/2019, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία “ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΟΥΦΕΤΟΠΟΙΙΑ Α.Ε.” με έδρα στην οδό Θηβών 70Β, Πειραιάς.

2. Το προϊόν σοκολάτας γάλακτος με την εμπορική ονομασία “Σοκολάτα γάλακτος Καλατζόγλου”, σε συσκευασία των 100γρ, με ημερομηνία λήξης : 30/12/2018, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία “ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΤΖΟΓΛΟΥ Α.Β.Ε.Ε.” με έδρα στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

3. Το προϊόν σοκολάτα μαύρη με 92% κακάο, με την εμπορική ονομασία “VIVANI”, σε συσκευασία των 80γρ, αριθμ. Παρτίδας : L 18303 και ημερομηνία λήξης : 07.2020, το οποίο εισάγεται από τη Γερμανία από την εταιρεία ΒΙΟΑΓΡΟΣ Α.Ε., Βασιλέως Παύλου 2, Κρύα Βρύση Πέλλας.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από τις εν λόγω επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση/ απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στο φουντούκι και έχουν ήδη προμηθευτεί τα παραπάνω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Μείον 2.000.000 ευρώ.για Μεσσήνιους αγρότες ! ΔΕΙΤΕ ποιές περιοχές αποχαρακτηρίζονται από μειονεκτικές !

Η Μεσσηνία εκτός τους χάρτη των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα.
Ολοκληρώθηκε από τη χώρα μας η κανονιστικά προβλεπόμενη οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα και στέλνεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δυστυχώς στην Μεσσηνία αποχαρακτηρίζονται οι Τοπικές Κοινότητες: Αγίου Φλώρου, Διόδια, Πελεκανάδα, Δροσιά, Αγριλόβουνο, Δεσύλλα, Ηλέκτρα, Κάτω Μέλπεια, Κωνσταντίνοι, Μάνδρα, Παραπούγκι, Κόκλα, Χρυσοχώρι, Ψάρι, Ανθούσα, Καλλιρόη, Μίλα, Νεοχώρι Ιθώμης, Πολίχνη, Σκάλα, Στενύκλαρος, Τσουκαλαίικα, Ανδανία. Καλύβια, Κατσαρού, Λουτρά, Σιάμου, Φίλια, Βάλτα, Μουζάκι, Περδικονέρι, Πλάτη, Χριστιανούπολη, Αγριλιά Τριφυλίας, Γλυκορρίζι, Καμάρι, Ράχες.
Οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν το χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης (εξισωτική αποζημίωση) έως το 2020.
Η εξισωτική αποζημίωση υπολογίζεται περίπου στα 9-10 ευρώ το στρέμμα για τις μειονεκτικές περιοχές και εκτιμητικά θα στερήσει από την Μεσσηνία 2.000.000 ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ! Δήμος της Κρήτης στο… κόκκινο για καρκίνο και υπογονιμότητα λόγω φυτοφαρμάκων

Στις γυναίκες μέσης ηλικίας βρέθηκαν ευρήματα που είναι ενδεικτικά για πρόκληση καρκίνου του μαστού, ενώ στους άνδρες διαπιστώθηκε ότι το 35% των σπερματοζωαρίων τους είχε κατακερματισμούς DNA, που είναι ενδεικτικοί της χαμηλής ικανότητας γονιμότητας, σε περιοχές θερμοκηπιακής καλλιέργειας του δήμου Σητείας.

Πρόκειται για στοιχεία-σοκ που δείχνουν μια γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στους μόνιμους κατοίκων των περιοχών της Κρήτης με εντατικές καλλιέργειες, οι οποίες και έχουν ως συνέπεια τη μακροχρόνια έκθεσή τους σε φυτοφάρμακα.
Όλα τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την πολυβραβευμένη εργασία του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, για τις γεωργικές περιοχές της Κρήτης θερμοκηπιακής και μη καλλιέργειας, που παρουσιάστηκε στη Σητεία, στο πλαίσιο της 4ης Επιστημονικής Ημερίδας για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων!
Η εργασία ανήκει στον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργο Δολαψάκη και τους Γιάννη Βλαχονικολή, Χαράλαμπο Βαρβέρη και Αριστείδη Τσατσάκη. Στην έρευνα αυτή γίνεται συσχέτιση της μακροχρόνιας έκθεσης σε φυτοφάρμακα με τα παθολογικά υπερηχογραφικά και μαστογραφικά ευρήματα σε γυναίκες μέσης ηλικίας, ενδεικτικά για πρόκληση καρκίνου μαστού. Στο Ανδρολογικό Εργαστήριο του Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι το 35% των σπερματοζωαρίων ανδρών, μόνιμων κατοίκων σε περιοχές θερμοκηπιακής καλλιέργειας του δήμου Σητείας, είχε κατακερματισμούς DNA, που είναι ενδεικτικοί της χαμηλής ικανότητας γονιμότητας.
Εξάλλου, αναφέρθηκαν επίσης στοιχεία όπως ότι στον δήμο Σητείας υπάρχουν κι άλλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, όπως η απόρριψη ετησίως 100.000 τόνων υγρών αποβλήτων ελαιουργείων σε εξατμησιοδεξαμενές και η καύση 82.000 τόνων ελαιοκλάδων. Σε περιοχές με υπεράντληση νερού από γεωτρήσεις παρατηρείται ελάττωση των αποθεμάτων και σε παράκτιες περιοχές με εντατικές καλλιέργειες παρατηρείται κακή ποιότητα νερού γεωτρήσεων για άρδευση (υφαλμύρινση και αυξημένη συγκέντρωση ιόντων χλωρίου). Σε ελέγχους της ΔΕΥΑΣ δεν έχουν ανιχνευθεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε νερό ύδρευσης του δήμου Σητείας, ούτε και νιτρορύπανση στους υπόγειους υδροφορείς της περιοχής.
Ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, όπως αναφέρει «θα πρωτοστατήσει για:
– Μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες. Ιδιαίτερα για τα φάρμακα δακοκτονίας θα ενταθούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό χρήσης τοξικών οργανοφωσφορικών και επιβλαβών πυρεθρινοειδών στους ψεκασμούς και κατάργηση των περιττών ψεκασμών.
– Ενίσχυση της εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου, για τη διατήρηση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ – του ελαιολάδου, του περιορισμού υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, του κόστους παραγωγής και της εξολόθρευσης ωφέλιμων οργανισμών.
– Ενημέρωση του κοινού, υπηρεσιακούς ελέγχους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και το περιβάλλον και μέτρα προστασίας των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού.
– Εκπαίδευση καλλιεργητών προκειμένου να εκτιμούν τους κινδύνους έκθεσης σε φυτοφάρμακα, καθώς και να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν σωστά τα μέσα ατομικής προστασίας.
– Ορθή διαχείριση ψεκασμών με τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, τήρηση των αποστάσεων ψεκασμών, ορθή διαχείριση υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών και συντήρηση ψεκαστικών μηχανημάτων.
– Τακτική βιοπαρακολούθηση των επαγγελματιών ψεκαστών για προσδιορισμό και αξιολόγηση έκθεσής τους σε φυτοφάρμακα.
– Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συντονισμό με αρμόδιους της Αυτοδιοίκησης, του ΓΕΩΤΕΕ και της αγροτικής παραγωγής, να βρει λύση για έγκαιρη, αποτελεσματική δακοκτονία, φιλική στο περιβάλλον, σε σχέση με την υπουργο-κεντρική, δυσλειτουργική και αναποτελεσματική εφαρμοζόμενη πολιτική.
– Αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 6669/79087/15.7.2015 (ΦΕΚ Β’ 1791), που μειώνει δραστικά τις αποστάσεις ψεκασμών από ειδικές περιοχές, χωρίς να υπάρχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, με τεκμηριωμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και περιβάλλον.
– Συλλογή, ανακύκλωση και αξιοποίηση των κενών φιαλών των φυτοφαρμάκων και συλλογή των ληγμένων στα σημεία πώλησης, όπως γίνεται με τα κοινά φάρμακα, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση και παροχή κινήτρων.
– Εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών στην ολοκληρωμένη και βιολογική καλλιέργεια, με χρήση γηγενών ποικιλιών, υγιή κίνητρα, χρηματοδότηση, εργαλεία διαχείρισης κινδύνων, πρόσβαση στις αγορές, ευνοϊκές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και ισορροπία μεταξύ εισροών και εξόδων.
– Μέτρα ενημέρωσης και προσαρμογής των αγροτών στις αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που οδηγούν σε δραματική αύξηση του πληθυσμού των εχθρών στις καλλιέργειες».
Τα συμπεράσματα της ημερίδας
Eκτός από τα στοιχεία για τις ασθένειες του πληθυσμού του δήμου Σητείας, σύμφωνα με την εν λόγω εργασία, πολλά άλλα και χρήσιμα συμπεράσματα εξήχθησαν όπως:
Στην Ελλάδα η ετήσια αξία φυτικής παραγωγής είναι 6,7 δισ. ευρώ. Καταναλώνονται ετησίως 30.000 τόνοι φυτοφαρμάκων, εκ των οποίων το 7% είναι λαθραία. Η εντατικοποίηση της παραγωγής, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της μη ορθής διαχείρισης ενεργειακών και φυσικών πόρων, η ανεπάρκεια εκπαίδευσης και κατάρτισης ψεκαστών αλλά και του ελέγχου ψεκαστικών μηχανημάτων, η έλλειψη ενημέρωσης και η ανυπαρξία ειδικού κέντρου συλλογής και ανακύκλωσης των δεκάδων εκατομμυρίων κενών φιαλών συσκευασίας φυτοφαρμάκων είναι παράγοντες που διαταράσσουν τα οικοσυστήματα και αυξάνουν τη νοσηρότητα.
Στη χώρα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 6669/79087/15.7.2015 (ΦΕΚ Β’ 1791), μειώθηκαν οι αποστάσεις ψεκασμών από ειδικές περιοχές, χωρίς να ληφθούν υπόψη:
* Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης του ΥΠΑΑΤ το 2014, όπου διαπιστώνεται η χαμηλή εκπαίδευση και κατάρτιση των ψεκαστών.
* Η απουσία τακτικού μηχανολογικού ελέγχου των ψεκαστικών μηχανημάτων και η μη αντικατάσταση των ακροφυσίων ψεκασμού με ειδικά μειωμένης διασποράς.
* Η έγγραφη επιστημονική και τεκμηριωμένη θέση της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας προς τα αρμόδια υπουργεία για τις αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης. Οι κατ’ εξακολούθηση χορηγήσεις άδειας κυκλοφορίας σε απαγορευμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση φυτοφάρμακα, η προσπάθεια νομοθέτησης επαναχρησιμοποίησης ληγμένων φυτοφαρμάκων και η ανάπτυξη εμπορίας και χρήσης απαγορευμένων, λαθραίων και πλαστών φυτοφαρμάκων επιβαρύνουν την υγεία των ψεκαστών, των περιοίκων, των καταναλωτών, το περιβάλλον και το ελληνικό Δημόσιο. Παρά τις εξαγγελίες, είναι εμφανές το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης αγροτικής πολιτικής, της εξάρτησης και του εθισμού σε παλιές πολιτικές, ξεπερασμένες από τις σύγχρονες ανάγκες και τεχνολογίες.
Στα εδάφη της Κρήτης καταναλώνονται 3.000 τόνοι φυτοφαρμάκων τον χρόνο
Στην περιοχή της Κρήτης η έκταση της ελαιοκαλλιέργειας πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα, των αμπέλων τα 253.693 και των κηπευτικών τα 85.453 στρέμματα. Η έκταση των θερμοκηπίων είναι 26.000 στρέμματα. Στην Κρήτη καταναλώνονται ετησίως 3.000 τόνοι φυτοφαρμάκων, κυρίως εντομοκτόνα, μηκυτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, ποικίλης τοξικότητας. Σε ειδικές περιοχές εντατικής καλλιέργειας παρατηρείται μόνιμη ρύπανση εδάφους, εξάντληση, υφαλμύρινση και νιτρορύπανση υδροφορέων.
Παρατηρείται σοβαρή προσπάθεια προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων ποιότητας. Ωστόσο κρίνεται ανεπαρκής η ενημέρωση του κοινού για τη χρήση φυτοφαρμάκων, τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής ολοκληρωμένης ή βιολογικής καλλιέργειας, την ανάγκη περιορισμού των υπερκαταναλώσεων τοξικών και επιβλαβών φυτοφαρμάκων και τον σεβασμό του περιβάλλοντος.
Μικρό ποσοστό ψεκαστών λαμβάνουν τα ορθά και πλήρη μέτρα ατομικής προστασίας κατά τους ψεκασμούς, κανείς επαγγελματίας ψεκαστής δε βιοπαρακολουθείται για έκθεση, και σε πολλές περιοχές δεν τηρείται η νομοθεσία περί ορθής διαχείρισης φυτοφαρμάκων και αποστάσεων ψεκασμών από κατοικίες. Δεν πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε έδαφος, επιφανειακούς και υπόγειους υδροφορείς και δεν υπάρχει ενημέρωση του κοινού.
Παρά τη ραγδαία αύξηση ιατρών στην Κρήτη, παρατηρείται, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, ραγδαία αύξηση αναπτυξιακών και συγγενών ανωμαλιών, νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρκίνους, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, χρόνια νευρο-εκφυλιστικά, καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα νοσήματα και μείωση της γονιμότητας.
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και κλιματικής αλλαγής παρατηρείται προοδευτικά αυξανόμενη δυσκολία αντιμετώπισης εχθρών στις καλλιέργειες, όπως του δάκου στην ελιά ή της Tuta absoluta στην ντομάτα, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, περιορισμό των υπαίθριων καλλιεργειών, αύξηση των κλειστών μονάδων αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και σημαντική αύξηση εισαγόμενων ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και κόστους παραγωγής.
Σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης υπάρχουν αναφορές για χημική σύσταση, νιτρορύπανση εδαφών, ποιοτικής και ποσοτικής αξιολόγησης υδροφορέων, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Στην Κρήτη, πολλοί ψεκαστές απορρίπτουν τα υπολείμματα των ψεκαστικών υγρών στο έδαφος και τις 2-3 εκατομμύρια κενές φιάλες των φυτοφαρμάκων τις καίνε ή τις πετάνε στα κοινά σκουπίδια και ρέματα. Ετησίως απορρίπτονται σε εξατμησιοδεξαμενές 800.000 τόνοι υγρών αποβλήτων ελαιουργείων και καίγονται 1 εκατομμύριο τόνοι ελαιόκλαδα, ενώ θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν στις καλλιέργειες ή στην παραγωγή ενέργειας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων από άλλες αγροτοκτηνοτροφικές πηγές.
Μέτρα κατά της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων
Στον δήμο Σητείας παράγονται 15.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, η μεγαλύτερη σε έκταση ελαιοκαλλιέργεια ανά κάτοικο στην Κρήτη. Το ελαιόλαδο Σητείας κατέχει από το 1993 την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και διατηρεί ιδιαίτερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη του ελαιολάδου. Καλλιεργούνται 137.000 στρ. ελιές, 15.000 στρ. αμπέλου και 1.000 περίπου στρ. θερμοκηπίων. Εκτός του ελαιολάδου, παράγονται και εξάγονται άριστης ποιότητας οίνοι, αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και λαχανικά. Η έκταση της βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή είναι το 4,2% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης και είναι η μεγαλύτερη στην Κρήτη.
Συνολικά οι περιοχές Natura 2000 στον δήμο Σητείας καταλαμβάνουν έκταση 85.756 στρ. ή το 13,58% της συνολικής έκτασης του δήμου και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας το 76%. Η περιοχή Σητείας είναι το πρώτο θύμα της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών. Παρατηρείται η μεγαλύτερη στην Κρήτη δημογραφική γήρανση και μείωση του πληθυσμού ( 20% σε σχέση με το 1960).
Οι παραγωγοί, ο Δήμος Σητείας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, οι αρμόδιες υπηρεσίες και άλλοι φορείς συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της περιοχής.
Το Γεωπάρκο Σητείας συμβάλλει στην ανάπτυξη συνεταιριστικής, αειφόρου και βιολογικής γεωργίας στην περιοχή, στην ταυτόχρονη διατήρηση οικοσυστημάτων και ανάπτυξη παραγωγής χωρίς να είναι η κερδοφορία αυτοσκοπός, ενάντια στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και των γενετικά τροποποιημένων ειδών. Σήμερα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027, προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση φυτοφαρμάκων μέχρι και την οριστική κατάργησή τους, οι Έλληνες αγρότες δεν έχουν προσαρμοστεί και ενταχθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και των νέων τεχνολογιών.
Το όφελος από τη μακροχρόνια χρήση των φυτοφαρμάκων στην αγροτική παραγωγή είναι μικρότερο από την αύξηση του κόστους υγείας και της προκαλούμενης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Αναπτύσσονται διεθνώς νέες μέθοδοι ολοκληρωμένης και βιολογικής καλλιέργειας, νέες τεχνολογίες, καθώς και εναλλακτικές πηγές παραγωγής ενέργειας και διατήρησης των οικοσυστημάτων. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για σταδιακή απεξάρτηση από το παλιό μοντέλο ανάπτυξης και την πραγματοποίηση της βιώσιμης και αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.

neakriti.gr 

ΣτΕ: Η κοινή επιμέλεια παιδιών χωρισμένων γονιών, στο επίκεντρο συνεδρίου

Η κοινή επιμέλεια, η εναλλασσόμενη κατοικία και επιμέλεια, τα δικαιώματα των παιδιών με επίκεντρο το ίδιο το συμφέρον τους μετά τον χωρισμό ή το διαζύγιο των γονέων τους ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στο διεθνές συνέδριο του Μηχανισμού Συμβολής στη Σταθερότητα και την Ειρήνη της ΕΕ (ICSP) που έλαβε χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης (22-23 Νοεμβρίου 2018) στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων του παιδιού.
Υπό την αιγίδα της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως, Γ. Μπαϊτίνι-Ντραγκόνι, το συνέδριο, φέρνοντας σε επαφή διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, καθηγητών νομικής, κοινωνιολόγων, ειδικών της δημόσιας υγείας και των εκπροσώπων των μεγάλων κυβερνήσεων και διεθνών δομών, επικεντρώθηκε στο πώς και οι δύο γονείς, ακόμη και μετά από ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο, πρέπει και μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη ζωή των παιδιών τους.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο θέμα της κατοικίας του παιδιού μετά τον χωρισμό ή διαζύγιο των γονιών του, όπου εξετάστηκαν οι μέχρι τώρα πρακτικές και τάσεις στις ευρωπαϊκές χώρες και συζητήθηκαν προτάσεις για πιο προσαρμοσμένες πρακτικές στο μέλλον, καθώς το θέμα αυτό απασχολεί ολοένα και περισσότερες χώρες στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Η μέχρι τώρα πρακτική και τάση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ορίζει μία κύρια κατοικία του παιδιού σε έναν από τους δύο γονείς, συνήθως τη μητέρα, με δικαίωμα επίσκεψης του πατέρα δύο μέρες κάθε δεκαπενθήμερο. Αυτή η πρακτική έχει αρχίσει να αλλάζει στις σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο και τη Γαλλία όπου σε μερικές περιπτώσεις έχουν κατατεθεί νέες προτάσεις νόμου και σε άλλες, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται η κοινή/εναλλασσόμενη επιμέλεια και κατοικία του παιδιού, όπου το παιδί έχει δύο κύριες κατοικίες (time sharing), δηλαδή μία κατοικία ανά γονέα και περνάει εναλλάξ ισάξιο χρόνο με την μητέρα και με τον πατέρα του.
Σημειώνεται ότι η Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΔΣΔΠ) προβλέπει τη δυνατότητα τα παιδιά να μπορούν να συνεχίσουν τις σχέσεις του ισάξια και ισοδύναμα και με τους δύο γονείς ορίζοντας το δικαίωμα διατήρησης των τακτικών σχέσεων και με τους δύο γονείς ως εξής:
"Το δικαίωμα ενός παιδιού που χωρίζεται από έναν ή και από τους δύο γονείς να διατηρεί τακτικές προσωπικές σχέσεις και άμεση επαφή με τους δύο γονείς, εκτός αν είναι αντίθετο προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού."
Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν σαφώς ότι η διαρκής σχέση των παιδιών και με τους δύο γονείς είναι ευεργετική, ανεξαρτήτως ηλικίας και της κατάστασής τους, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη ΔΣΔΠ αλλά και την εξέλιξη της κοινωνίας, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη για μεταρρύθμιση των πρακτικών και των νόμων που αφορούν τα παιδιά που ζουν ρυθμίσεις μετά τη θραύση του γονεϊκού ζεύγους, τη βελτίωση, την ευημερία και την ανάπτυξή τους, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον και μόνο το συμφέρον των παιδιών.
Το δικαίωμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε καταστάσεις γονικού διαχωρισμού, που αναφέρονται στο άρθρο 9-1 της Σύμβασης:
"Τα συμβαλλόμενα κράτη εξασφαλίζουν ότι το παιδί δεν διαχωρίζεται από τους γονείς του κατά της θέλησής του, εκτός εάν οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν, υπό τον δικαστικό έλεγχο και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και διαδικασίες, ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι αναγκαίος προς το συμφέρον του παιδιού."
Στην πραγματικότητα, αναφέρθηκε στο συνέδριο ότι η έρευνα στην ψυχολογία δείχνει ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ της προσκόλλησης στον πατέρα και εκείνης στη μητέρα και ότι τα παιδιά έχουν προδιάθεση να οικοδομούν και να απολαμβάνουν πολλαπλές σχέσεις προσκόλλησης. Ο κύριος παράγοντας που εξηγεί τις διαφορές είναι ο χρόνος που αφιερώνεται στην αλληλεπίδραση με το παιδί: όσο περισσότερο ο γονέας ασχολείται με τη φροντίδα του μωρού, τόσο πιο ευαίσθητος και ανταποκρινόμενος είναι, και αντιστρόφως. Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν δημιουργήσει σημαντικές σχέσεις και με τους δύο γονείς, πρέπει να έχουν μια προϋπόθεση κατοικίας που τους επιτρέπει να διατηρήσουν ή να ανοικοδομήσουν αυτές τις σχέσεις μετά την διακοπή του γονικού ζευγαριού.
Έρευνα στη Σουηδία δείχνει ότι τα μικρά παιδιά (ηλικίας 3-5 ετών) που ζουν σε ισότιμη εναλλασσόμενη κατοικία έχουν ένα επίπεδο ευημερίας ισοδύναμο με εκείνο των παιδιών των ενωμένων ζευγαριών. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ένα υψηλότερο επίπεδο ψυχολογικών προβλημάτων στα παιδιά που ζουν κυρίως με έναν μόνο γονέα. Παρόμοια αποτελέσματα παρουσιάζονται με τους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών. Μια μελέτη που διεξήχθη με 5.000 έφηβους ηλικίας 10-18 επιβεβαιώνει και διευκρινίζει ότι ούτε τα παιδιά σε εναλλασσόμενη κατοικία, ούτε οι γονείς τους, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ή αμηχανία από το γεγονός ότι αλλάζουν συχνά τον τόπο διαμονής τους.
Σχετικά με την Ελλάδα, τοποθετήθηκε στο συνέδριο ο νομικός Οικογενειακού Δικαίου, δρ Κωνσταντίνος Δεμερτζής, αναφέροντας, εν πρώτοις, απόσπασμα του αστικού κώδικα, βάσει του οποίου το Δικαστήριο αποφασίζει, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις, σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ασκηθεί (Ελληνικός Αστικός Κώδικας, άρθρο. 1511).
Πιο συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις διαζυγίου, ο Ελληνικός Αστικός Κώδικας (Άρθρο. 1513) προβλέπει από το 1983 ότι η άσκηση της γονικής μέριμνας μπορεί να ανατεθεί στον ίδιο γονέα ή, εφόσον συμφωνούν, να διορίζει ταυτόχρονα τον τόπο κατοικίας του παιδιού και στους δύο από κοινού. Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, ειδικά μπορεί να μοιράσει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων ή να την αναθέσει σε κάποιο άλλο πρόσωπο.
Σύμφωνα πάντως με τον δρα Δεμερτζή, στην περίπτωση της Ελλάδας, το οικογενειακό σύστημα που εφαρμόζεται ακολουθεί την εξίσωση ότι το συμφέρον του παιδιού έγκειται στη μονογονεϊκή φύλαξη/κηδεμονία του παιδιού και ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση, προς ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα διατήρησης των δύο γονέων μετά το χωρισμό των γονέων, θεωρείται ένας "επικίνδυνος πειραματισμός".
«Το σκληροπυρηνικό άκαμπτο και αμείλικτο μονογονεϊκό οικογενειακό σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα, προκαλεί πάντα έντονη δυστυχία σε πολλές περιπτώσεις, [..] αλλά οι υποστηρικτές τους αισθάνονται ελεύθεροι να προσποιούνται ότι είναι "το καλύτερο σύστημα μεταξύ των καλύτερων δυνατών συστημάτων. Αντίστοιχα, η κοινή επιμέλεια θεωρείται ως εξωγήινη απειλή για μια καθιερωμένη κανονικότητα», δήλωσε.
Επιπλέον, ο δρ Δεμερτζής, πιστεύει πως ενάντια στην κατάσταση αυτή, η αντίσταση στις προτάσεις κοινής επιμέλειας ή εναλλασσόμενης κατοικίας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά και μόνο αναφέροντας «μελέτες» που απέδειξαν ότι, στο εξωτερικό, υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, η κοινή επιμέλεια είναι πιο επωφελής για τα παιδιά από την αποκλειστική επιμέλεια. Πολύ περισσότερο χρειάζονται δύο πράγματα, είπε:
(α) Μια τολμηρή δογματική αποδόμηση του πλέον επικρατούμενου σκληροπυρηνικού οικογενειακού συστήματος.
(β) Υπάρχει «η πιθανότητα να υπάρξει κοινή επιμέλεια», δηλαδή να εφαρμοστεί στην πρακτική, να δοκιμαστεί, να συζητηθεί, να επιτύχει.
«Η μόνη ευκαιρία για ένα κοινό σύστημα που πρέπει να εφαρμοστεί είναι η διεθνής ρύθμιση. Αυτό που φαίνεται να είναι "εθνικές συνήθειες", στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι παρά μόνο λόμπι, που υποκαθιστούν κάθε εθνική δυνατότητα σε ένα πιο δίκαιο, λειτουργικό και επαρκές οικογενειακό σύστημα, καταρχήν παρακωλύοντας κάθε σοβαρή προσπάθεια προς μια κοινή νοοτροπία γονέων», τόνισε.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως έχουν υπάρξει κάποιες πρώτες ηλιαχτίδες περιπτώσεων κοινής επιμέλειας με προτροπή δικαστών βάσει του αστικού κώδικα, οι οποίες όμως παραμένουν μεμονωμένες περιπτώσεις εξαίρεσης στον κανόνα.-

Επεισόδια στις κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων" στο Παρίσι

Δεύτερο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία και συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι μεταξύ των διαδηλωτών , που διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών των καυσίμων και τις οικονομικές πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν, και της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.
Τουλάχιστον 81.000 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωναν γύρω στις 15.00 τοπική ώρα σε ολόκληρη τη Γαλλία, εκ των οποίων 8000 στο Παρίσι, έναντι 224.000 συνολικά το προηγούμενο Σάββατο την ίδια ώρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών.
Η αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές στη γαλλική επικράτεια, από τις οποίες οι 18 στο Παρίσι. Είκοσι δύο άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με το υπουργείο. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 2 αστυνομικοί, ενώ το περασμένο Σάββατο την ίδια ώρα ο αριθμός των τραυματιών ανερχόταν σε 106, βάσει της ίδιας πηγής.
Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα τρέιλερ, το οποίο εξερράγη στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ και ένας άνδρας που αποπειράθηκε να επιτεθεί εναντίον των πυροσβεστών ακινητοποιήθηκε από άλλους διαδηλωτές. Στη λεωφόρο Friedland, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσει το πλήθος.
Περίπου 5000 μέλη των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν στο Σανζ Ελιζέ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν τους εμποδίσουν να φθάσουν στο προεδρικό μέγαρο.
Διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο και κρατούσαν σημαίες της Γαλλίας, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Μακρόν, παραιτήσου» και «Μακρόν, κλέφτη».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ κατηγόρησε την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ότι πυροδοτεί τις διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα.
«Η ακροδεξιά έχει κινητοποιηθεί και στήνει οδοφράγματα στο Σανζ Ελιζέ. Η αστυνομία σταδιακά τους αδρανοποιεί και τους απωθεί» είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.
Σε ένα μήνυμα στο Twitter, η Λεπέν ανέφερε:
«Σήμερα, ο κύριος Καστανέρ χρησιμοποιεί αυτό για να με στοχοθετήσει. Είναι ύπουλος και ανέντιμος».

ΒΙΝΤΕΟ - Αποδοκίμασαν τον Τσακαλώτο κάτοικοι της Μυτιλήνης: Ντροπή σας, καταστρέψατε τη Λέσβο!

Πολίτες αποδοκίμασαν τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος βρίσκεται στην Μυτιλήνη, με αφορμή την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου την Παρασκευή.

Το πρωί και λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο Υπ. Οικονομίας μαζί με την συνοδεία του αποφάσισε να κάνει βόλτα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης.

Όταν ο υπουργός Οικονομικών έγινε αντιληπτός από περαστικούς που έκαναν τα ψώνια τους, έγινε «κόκκινο πανί».

Οι πολίτες τον αποδοκίμασαν έντονα με τα γνωστά και παρατεταμένα «ου», άλλοι φώναζαν υβριστικά συνθήματα και τον χαρακτηρισμό «λαμόγια», ενώ μια κυρία του είπε: «μας εξαθλιώσατε... Ντροπή σας καταστρέψατε την Λέσβο», ενώ συνέχισε λέγοντας «Ήρθατε να μας δείξετε το μπόι σας , σαν τον Πάπα και μετά άντε γειά».
Δείτε το βίντεο:

Κινηματογραφική καταδίωξη τα ξημερώματα του Σαββάτου από Θήβα μέχρι Κόρινθο

Σκηνές κινηματογραφικής ταινίας εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα Σαββάτου (24/11) στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο τριών (!) νομών, με μεγάλες ταχύτητες, επικίνδυνους ελιγμούς και σπασμένες μπάρες στους σταθμούς διοδίων.


Τον καταδίωκαν από τη Θήβα μέχρι την Κόρινθο - Από τύχη δεν προκλήθηκε σοβαρό τροχαίο ατύχημα!

Σκηνές κινηματογραφικής ταινίας εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα Σαββάτου (24/11) στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο τριών (!) νομών, με μεγάλες ταχύτητες, επικίνδυνους ελιγμούς και σπασμένες μπάρες στους σταθμούς διοδίων.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ένας 40χρονος οδηγός δεν σταμάτησε σε σήμα αστυνομικών στην περιοχή του στρατοπέδου της Θήβας, όπου γινόντουσαν έλεγχοι σε διερχόμενα οχήματα στα πλαίσια του προγράμματος "Περσέας".

Ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε προς Μάνδρα Αττικής, όπου οι αστυνομικοί με τη βοήθεια του κέντρου επιχειρήσεων (100) είχαν στήσει μπλόκο. Ο «τολμηρός» οδηγός όμως δεν πτοήθηκε κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς αποφεύγοντας το μπλόκο και συνεχίζοντας προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Η κινηματογραφική καταδίωξη συνεχίστηκε με τον 40χρονο να μην υπολογίζει τίποτα και να περνά σπάζοντας τις μπάρες στα διόδια Ελευσίνας και Κορίνθου πριν οι αστυνομικές δυνάμεις τον ακινητοποιήσουν στις 02:30’ το πρωί στο ύψος του κόμβου της Αρχαίας Κορίνθου.

Μπορεί η παραπάνω περιγραφή να εξάπτει τη φαντασία και να δημιουργεί εικόνες από ταινία, όμως επειδή πρόκειται για πραγματική ζωή, από την παραβατική δράση του συγκεκριμένου άντρα, κινδύνευσαν δεκάδες άνθρωποι χρήστες του οδικού δικτύου, εργαζόμενοι στους δρόμους, καθώς και οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο κατόπι του.

Όπως και στην περίπτωση του 49χρονου που οδηγούσε ανάποδα στην εθνική οδό για 175 χιλιόμετρα τον Μάρτιο του 2018, η καταδίωξη θα μπορούσε πολύ πιο γρήγορα να είχε τελειώσει χωρίς να κινδυνεύσουν αθώοι άνθρωποι, αν επιτρεπόταν η χρήση των καρφιών που «εξουδετερώνουν» τα λάστιχα καθιστώντας αδύνατη την κίνηση του οχήματος.

Από το ΑΤ Θηβών που διενεργεί την προανάκριση σχηματίζεται δικογραφία για σωρεία παραβάσεων του ΚΟΚ προκειμένου ο 40χρονος να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

lamiareport.gr


Έτοιμος για προσεδάφιση στον Άρη ο ρομποτικός «σεισμολόγος» InSight


Θα κάνει «μαλακή» προσεδάφιση στον γειτονικό πλανήτη περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου.

Το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας ετοιμάζεται να προσεδαφισθεί στον 'Αρη, με σκοπό να μελετήσει το εσωτερικό του και τους σεισμούς του. Θα είναι η πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (ρόβερ Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του 'Αρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.
Αν όλα πάνε καλά, μετά από ένα ταξίδι 484 εκατομμυρίων χιλιομέτρων με ταχύτητα 19.800 χλμ. την ώρα, το InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) θα μειώσει την ταχύτητά του μόλις στα οκτώ χιλιόμετρα την ώρα (την ταχύτητα που ένας άνθρωπος κάνει τζόκινγκ) και θα κάνει «μαλακή» προσεδάφιση στον γειτονικό πλανήτη περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου.
Η όλη διαδικασία προσεδάφισης θα διαρκέσει επτά αγωνιώδη λεπτά, που οι μηχανικοί της NASA αποκαλούν τα «επτά λεπτά του τρόμου», στη διάρκεια των οποίων δεν μπορούν να κάνουν κάτι, παρά να προσεύχονται ότι έχουν προγραμματίσει σωστά τις κινήσεις του ρομποτικού σκάφους και ότι δεν θα προκύψει κάποιο απρόοπτο.
Στη συνέχεια, η διαστημοσυσκευή θα ξεδιπλώσει τα ηλιακά πάνελ της για να τροφοδοτείται με ενέργεια, εφόσον οι μπαταρίες της φθάνουν μόνο για μια αρειανή μέρα, καθώς επίσης ένα ρομποτικό βραχίονα. Η επιβεβαίωση ότι αυτό πέτυχε, θα έλθει με καθυστέρηση μερικών ωρών από τους δορυφόρους "Mars Odyssey" και MRO που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον 'Αρη και θα πετάνε πάνω από το σημείο προσεδάφισης δύο φορές μέσα στη μέρα. Μόνο τότε η NASA θα επιβεβαιώσει ότι η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία.
Δύο πειραματικοί μικροδορυφόροι που ταξίδεψαν μαζί με το InSight, πετώντας πίσω από αυτό, οι Mars Cube One (ή MarCO), με μέγεθος χαρτοφύλακα και βάρος 13,5 κιλών ο καθένας, οι οποίοι θα δοκιμασθούν για πρώτη φορά σε άλλον πλανήτη, θα λειτουργήσουν ως εναλλακτικός και πιο γρήγορος αναμεταδότης των ραδιοσημάτων του InSight προς τη Γη, παρακάμπτοντας τις μεγάλες δορυφορικές διαστημοσυσκευές που κινούνται πέριξ του 'Αρη εδώ και χρόνια. Μπορεί έτσι η NASA να ξέρει μέσα σε μερικά λεπτά και όχι σε μερικές ώρες πώς πήγε η προσεδάφιση.
Το ύψους περίπου ενός μέτρου και βάρους 358 κιλών InSight είναι ένας τρίποδος στατικός γεωφυσικός ανιχνευτής και όχι κινούμενος όπως τα ρόβερ που ήδη υπάρχουν στον «κόκκινο» πλανήτη. Eίχε εκτοξευθεί από τη Γη στις 5 Μαΐου και ο προορισμός του είναι μια τεράστια επίπεδη έκταση του 'Αρη, γνωστή ως Elysium Planitia, μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., λίγο βόρεια του αρειανού ισημερινού, γνωστή και ως «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον 'Αρη».
Εκεί, από στάσιμη θέση, το InSight θα αρχίσει την χαρτογράφηση της «καρδιάς» του 'Αρη μετά από περίπου τρεις μήνες, χρονικό διάστημα απαραίτητο για να δοκιμασθούν στο μεταξύ και να τεθούν σε λειτουργία τα επιστημονικά όργανά του. Ευτυχώς για τη NASA οι αμμοθύελλες που σάρωναν τον πλανήτη επί μήνες, έχουν πλέον καταλαγιάσει και η περιοχή προσεδάφισης φαίνεται καθαρή και ήσυχη.
«Νεκροταφείο» διαστημικών αποστολών
Η προσεδάφιση πάντως ποτέ δεν είναι εύκολη στον 'Αρη, όπου μέχρι σήμερα σχεδόν δύο στις τρεις αποστολές έχουν αποτύχει ή έχουν συντριβεί στην επιφάνειά του. Η πιο πρόσφατη αποτυχία ήταν του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το 2016 με το σκάφος «Σκιαπαρέλι» που συνετρίβη λόγω τεχνικού σφάλματος.
Οι ΗΠΑ, η μόνη χώρα με επιτυχημένο ιστορικό προσεδαφίσεων στον 'Αρη, έχουν εφοδιάσει το InSight με μια δοκιμασμένη «συνταγή»: μια κάψουλα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες έως 1.500 βαθμούς Κελσίου που αναπτύσσονται κατά τη διάσχιση της αρειανής ατμόσφαιρας λόγω τριβής, ένα αλεξίπτωτο που θα ανοίξει σε ύψος 12 χιλιομέτρων από την επιφάνεια. καθώς και μικρούς πυραύλους που τεθούν σε λειτουργία σε ύψος 1.200 μέτρων για να φρενάρουν και να καθοδηγήσουν ομαλά την κάθοδο.
      Η αποστολή είναι κόστους περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και, από αυτά, σχεδόν το 20% έχουν επενδύσει οι Ευρωπαίοι. Το μεγαλύτερο μέρος του InSight κατασκευάσθηκε από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin Space, αλλά βρετανικής και γαλλικής κατασκευής είναι οι αισθητήρες και ο σεισμογράφος του, που θα ανιχνεύουν τις δονήσεις και τα σεισμικά κύματα στο εσωτερικό του. Η ταχύτητα των κυμάτων αυτών αλλάζει ανάλογα με το υλικό μέσω του οποίου ταξιδεύουν, κάτι που επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για το εσωτερικό του πλανήτη. Έτσι, με τη βοήθεια αυτών των κυμάτων είναι δυνατό να προκύψει ένας τρισδιάστατος «χάρτης» του εσωτερικού του 'Αρη - μια ανάλογη μέθοδος εφαρμόζεται από τους γεωλόγους και στη Γη.
Θα είναι ο πρώτος σεισμογράφος τοποθετημένος απευθείας πάνω στην επιφάνεια του 'Αρη και θα είναι χιλιάδες φορές πιο ακριβής από εκείνους που βρίσκονταν πάνω στις διαστημοσυσκευές Viking το 1976. Ο πρώτος σεισμογράφος σε άλλο ουράνιο σώμα είχε τοποθετηθεί στη Σελήνη το 1969 από την αποστολή «Απόλλων 11».
      Γερμανικής κατασκευής -από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR- θα είναι το αυτόματο όργανο ΗΡ3 (Heat Flow and Physical Properties Package) που θα ανοίξει τη βαθύτερη τρύπα, βάθους έως πέντε μέτρων, που θα έχει ποτέ ανοιχτεί σε άλλο ουράνιο σώμα, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις της εσωτερικής θερμότητας. Κάτι τέτοιο είχε γίνει μόνο στη Σελήνη από την τελευταία αποστολή «Απόλλων 17», όταν οι αστροναύτες Γιουτζίν Σέρναν και Τζακ Σμιτ με ένα χειροκίνητο τρυπάνι είχαν σκάψει σε βάθος τριών μέτρων.
      Εκτός από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES) που έφτιαξε το ευαίσθητο σεισμογραφικό όργανο SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure), σε συνεργασία με τα βρετανικά πανεπιστήμια Imperial και Οξφόρδης, συμβολή είχαν η ελβετική πολυτεχνική σχολή ΕΤΗ, το Κέντρο Διαστημικής Έρευνας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και το Κέντρο Αστροβιολογίας της Ισπανίας. Ένα άλλο αμερικανικής κατασκευής επιστημονικό όργανο (Rotation and Interior Structure Experiment-RISE) θα καταγράψει τις διακυμάνσεις στον άξονα περιστροφής του 'Αρη, κάτι που θα δώσει στοιχεία για το αν ο αρειανός πυρήνας είναι στερεός ή υγρός.
Από τον συνδυασμό όλων των επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται να προκύψει μια εικόνα για την εξέλιξη και τα σημερινά χαρακτηριστικά του φλοιού, του μανδύα και του πυρήνα του πλανήτη, κάτι που θα επιτρέψει να εξαχθούν -σε σύγκριση και με τη Γη- ευρύτερα συμπεράσματα για το σχηματισμό και την εξέλιξη των βραχωδών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα περίεργοι να μάθουν αν ο 'Αρης διαθέτει ένα καυτό λιωμένο πυρήνα από σίδηρο όπως και η Γη.
Την ευθύνη της διετούς αποστολής, που μπορεί να παραταθεί, έχει το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.
Το «προφίλ» του 'Αρη
      Ο πλανήτης έχει περίπου το μισό μέγεθος της Γης και το διπλάσιο της Σελήνης, το ένα δέκατο της μάζας της Γης και το ένα τρίτο της βαρύτητάς της. Το έτος του (πλήρης περιφορά γύρω από τον Ήλιο) διαρκεί 687 γήινες μέρες, ενώ η μέρα του (περιστροφή περί τον άξονά του) είναι οριακά μεγαλύτερη από τη γήινη (24 ώρες, 39 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα).
Η αραιή ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα (95%,3) και άζωτο (2,7%), ενώ η θερμοκρασία του κυμαίνεται από τους μείον 128 έως τους 27 βαθμούς Κελσίου. Το υψηλότερο σημείο του είναι το ηφαιστειακό όρος Όλυμπος ύψους 26 χιλιομέτρων, ενώ διαθέτει τα μακρύτερα και βαθύτερα φαράγγια σε όλο το ηλιακό σύστημα, μήκους άνω των 4.000 χλμ.
Οι πρώτες απόπειρες για ταξίδι στον 'Αρη έγιναν από τη Σοβιετική Ένωση με τα σκάφη «Μάρσνικ» 1 και 2, που δεν κατάφεραν καν να φθάσουν σε γήινη τροχιά. Το 1965 το αμερικανικό «Μάρινερ 4» έκανε την πρώτη επιτυχή προσέγγιση του 'Αρη και έστειλε στη Γη 21 φωτογραφίες του, κάτι που επαναλήφθηκε το 1969 με τα «Μάρινερ» 6 και 7. Για πρώτη φορά η ΕΣΣΔ έφθασε στον 'Αρη το 1971 με το "Mars 3", που όμως κάηκε κατά την κάθοδό του, αλλά μετά από λίγες εβδομάδες το "Mars 3" ήταν το πρώτο που προσεδαφίστηκε, αν και λειτούργησε μόνο για 20 δευτερόλεπτα, προτού σιγήσει. Η πρώτη προσεδάφιση των ΗΠΑ έγινε το 1975 με το "Viking 1".
Η επόμενη αποστολή της NASA στον 'Αρη θα είναι η "Mars 2020", που θα εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2020 και θα προσεδαφίσει τον Φεβρουάριο του 2021 ένα ρόβερ σαν το Curiosity, με στόχο να αναζητήσει μικροβιακή ζωή.

Σύνδεσμοι:

Βίντεο για την αποστολή Insight υπάρχει στη διεύθυνση: https://vimeo.com/298226029

Η διαδικασία προσεδάφισης θα μεταδίδεται από την τηλεόραση της NASA: https://www.nasa.gov/live

ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ - Το ψοφίμι

 
Του  Παναγιώτη Αντωνόπουλου

Ο ιδρώτας ανάβλυζε από το πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου και οι παγωμένες σταγόνες κυλούσαν ασταμάτητα στα μάτια  και στα μάγουλά του, όση ώρα μιλούσε στους ελάχιστους και αδιάφορους ψηφοφόρους του. Έχοντας δε κι ένα κακοποιημένο με αμυχές και μώλωπες πρόσωπο από κάποιο προφανώς βίαιο σπρώξιμο, μιλούσε ακατάπαυστα, ενώ τα κοντά του πόδια ως το μέρος των γοφών, έτρεμαν που και που, ελαφρά σηκωμένα.
Την προηγούμενη μέρα η τοπική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει το σκίτσο του, που προκάλεσε τρομερή εντύπωση και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από την κοινή γνώμη με κάποιο αίσθημα χαράς και χιούμορ. Το σκίτσο έδειχνε ένα είδος ουραγκοτάγκου με γιγαντιαίο ανάστημα, εκπληκτική ύπουλη ματιά και τρομακτική αγριότητα στις μιμητικές του κινήσεις.
Ένα άλλο επίσης ευρείας κυκλοφορίας έντυπο με τίτλο << Η ώρα του πολίτη >> δημοσίευσε εκτεταμένο άρθρο για τη σχέση του υποψήφιου δημάρχου με το εργασιακό καθεστώς της εταιρείας << ΜΟΣΩ >> όπου φαινόταν όχι μόνο να ελέγχει το είκοσι τοις εκατό του κεφαλαίου αλλά να είναι και ο κύριος υπεύθυνος για τη χρόνια δηλητηρίαση από το μόλυβδο στους εργαζομένους και στους πολίτες από τη χρήση των μολύβδινων σωλήνων της ύδρευσης. Το πρώτο σύμπτωμα της δηλητηρίασης παρουσιάστηκε λίγους μήνες από τη λειτουργία του εργοστασίου και σύμφωνα με τους υπεύθυνους της υγειονομικής επιτροπής, εκδηλωνόταν με την εμφάνιση βασεοφίλου στίξης στα ερυθροκύτταρά τους και ερεθισμό στην στοματική κοιλότητα. Γρήγορα όμως εξελισσόταν σε πεπτική διαταραχή με δυνατούς κωλικούς πόνους, ερεθισμούς στους μυς και ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, παράλυση με μυϊκή ατροφία στα άνω και κάτω άκρα, παραλήρημα, σπασμούς, νεφρίτιδα και κώμα.
  Με τον καιρό αποδόθηκαν και κάποιοι ύποπτοι θάνατοι εξαιτίας της χρόνιας δηλητηρίασης από το μόλυβδο, αλλά η επιχείρηση του μετάλλου, εξακολουθούσε να λειτουργεί και ο κύριος μέτοχός της να ζητά την ψήφο των αδικημένων.
Αυτές τις ατέλειωτες ώρες τρόμου που περνούσε η πόλη, εξαιτίας της σκληρής βαναυσότητας που έδειχνε το εργοστασιακό κατεστημένο του υποψήφιου, εκδήλωνε με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά της και μια μικρή ομάδα πολιτών, που με τις διαμαρτυρίες τους ξεπερνούσαν τα ανθρώπινα όρια αντοχής, αγγίζοντας εκείνα της υστερίας και του παροξυσμού. Αυτή η ομάδα που έμοιαζε σαν στραγγαλισμένη, στεκόταν στην άκρη της μικρής βρώμικης παρόδου που συναντούσε την πλατεία και διαδήλωνε ως εξής : Κρατούσαν ένα μεγάλο πανό με ζωγραφισμένο στην επιφάνειά του ένα λαμπερό φίδι που σύροντας το σώμα του μέσα από μαραμένα και σάπια λουλούδια, καταβρόχθιζε ένα αγόρι, στέλνοντάς το στα ανήλιαγα βασίλεια του Άδη.
Από κάτω μια μεγάλη λίμνη από αίμα μέσα σε πυκνή ατμόσφαιρα καπνού και σίδερου εξακόντιζε στο γύρω ασθενές δάσος εντυπωσιακές σταγόνες κόκκινου αίματος, όπου τα αιωρούμενα σωματίδια μεταμορφωμένα σε θανατηφόρους ιούς μολύβδου, έσπερναν ανελέητα σε χιλιάδες τερατόμορφα ζώα το θάνατο.
Το επόμενο βήμα διαμαρτυρίας αυτών των απελπισμένων ήταν πολύ ρηξικέλευθο και πονούσε σαν καρφί στο σώμα. Γύρω στα εφτά μέτρα πιο πέρα από το σημείο που μιλούσε ο υποψήφιος, άφησαν ένα σιδερένιο κλουβί που μέσα του είχαν φυλακίσει ένα ανθρώπινο σκιάχτρο. Ήθελαν έτσι μ’ αυτό τον τρόπο να θυμίσουν τα θύματα που γίνονταν αγνώριστα μετά την προσβολή τους από το μικρόβιο της βαστεοφίλου στίξης που οφειλόταν στην μόλυνσή τους από το μόλυβδο.
<< Ε, λοιπόν >>, είπε μετά από  μια μικρή παύση ο υποψήφιος  σαν είδε το σκιάχτρο με  το κλουβί, μπροστά του, << θα σας πω τώρα για όλα εκείνα τα καλά που θα σας κάνω σαν πάρω το χρίσμα του δημάρχου  που αγνόησαν οι προηγούμενοι >>.
Καθώς όμως μιλούσε κι αναφερόταν σε όλα αυτά τα υποτιθέμενα καλά που θα τους έκανε, ξαφνικά σημειώθηκε μια τρομερή αλλαγή στην όψη του, που, στη θέα της, οι παρευρισκόμενοι ακροατές ένιωσαν φρίκη που τους ανάγκασε να αποτραβηχτούν λίγα μέτρα πιο πίσω κι  έντρομοι να εκφραστούν με ακατάληπτα και κακόηχα επιφωνήματα.  Και τούτο γιατί είχε την όψη άρρωστου με τα μάτια του γυρισμένα προς τα πάνω και τις κόρες του, ξεθωριασμένες κι ακίνητες. Το πρόσωπό του χλομό με σκούρες αποχρώσεις γύρω από τα χείλη και το μέτωπο λευκό σαν το χαρτί. Οι έντονες στρογγυλές κηλίδες που του αυλάκωναν τα μάγουλα και μεγάλωναν όσο περνούσε η ώρα, τον έκαναν αποκρουστικό και με τον ασυνήθιστο φόβο που απλωνόταν στην έκφρασή του, έδειχναν πως χρειαζόταν βοήθεια στην προσπάθειά του να κρατηθεί και να παραμείνει στη θέση του.
 Έτσι μέσα σε αυτή την παρατεταμένη αγωνία και μέσα στο θόρυβο από τις φωνές των ακροατών  που είχαν μεταβληθεί σ’ ένα συγκεχυμένο συνονθύλευμα ιεροεξεταστών, κάποιος είπε με χιούμορ : << Η περιφρόνησή του για το ανθρώπινο μαρτύριο τον έκανε έτσι! Μας μιλά με νεκρική έκφραση και μας λέει ψέματα. Τίποτα δε θα ακολουθήσει απ’ όσα λέει. Ιδού και η τιμωρία του για τα σκούρα παραπετάσματα που καλύπτουν την αλήθεια των λόγων του >>  και με μια πύρινη ματιά που τον κοίταξε  έδειξε το αβυσσαλέο μίσος του.
Ο υποψήφιος ωστόσο έδειξε να συνέρχεται από αυτή την ασυνήθιστη νευρική μεταμόρφωση που οφειλόταν σε ψυχοσωματική διαταραχή και με μια ζωηρή τώρα και οξύθυμη συμπεριφορά, άρχισε να ξαναμιλά με ιδιαίτερη έμφαση και ζωντάνια, επιδιώκοντας να τους πείσει με τη διαρκή και ψεύτικη φαντασμαγορία των λόγων του. Πέντε λεπτά όμως αργότερα αυτό που είδε στη μικρή και στενή πάροδο που οδηγούσε στη συνοικία των εξαθλιωμένων πολιτών, έκανε το αίμα του να τρέξει σαν χείμαρρος στην καρδιά του και να χάσει για λίγο τις αισθήσεις του.
Με πόδια σηκωμένα  εκεί, ένα ψοφίμι πεταμένο στην άκρη του καλντεριμιού, σκορπούσε τη δύσοσμη οσμή του που έβγαινε από τη σάπια κοιλιά του και τα αποσυνθεμένα μέλη του. Πολλές μέρες εκεί ξαπλωμένο νωχελικά και κυνικά μπρος από τα σπίτια και τα μάτια των ανθρώπων, αψηφούσε το κακό που τους έκανε και τους χάριζε αρρώστιες, λιγοθυμιές και θανατηφόρα μικρόβια. Ο  ήλιος είχε  κάνει τούτο το ψοφίμι τόπο και φωλιά για τα φοβερά έντομα κι ερπετά που έτρεχαν στα λασπόνερά του να τυλιχθούν με τις κουρελιασμένες σάρκες του που ξεκόλλαγαν από το βρωμερό  κορμί του. Και κολλημένα πια στη σάπια του κοιλιά, μύγες, κουνούπια στρατιές των σκουληκιών και ιοβόλα μικρόβια, ανεβοκατέβαιναν σαν σπίθες φωτεινές στο στόμα του φουσκωμένου ψοφιμιού που σκορπούσε τη φρίκη σε χιλιάδες γύρω του ζωές.
<< Θα πρέπει να σας πω, πως  τούτο το απαίσιο ψοφίμι που τόσα δεινά σας κουβαλά, κι ασάλευτο όλο βρώμα και θυμό την πόλη μας, τυλίγει, θα το αποτελειώσω μια και καλή σαν δήμαρχος, χριστώ ! >> τους είπε με παρακαλεστή φωνή που ακούστηκε άγρια και σφυριχτή σαν απρόσμενου αγέρα ριπή. << Έτσι που η πόλη καθαρή χωρίς τη σαπίλα τη φριχτή θα παραδοθεί στη μοίρα της με χάρη που τη θέλει αξιοπρεπή θυγατέρα προσφιλή της τελειότητας του κάλλους >> πρόσθεσε ενώ ένιωσε την καρδιά του να την τρώει κάποιο σκουλήκι βρωμερό, όμοιο μ’  εκείνο  του αποσυνθεμένου ψοφιμιού !
Κανείς όμως απ’ αυτούς που τον άκουγαν δεν πήρε τα λόγια του σοβαρά και πολλοί μουρμούρισαν πως ξεστόμισε λόγια  υβριστικά κι άνοστα. Και καθώς ο αέρας έπνιγε την ατμόσφαιρα με την απαίσια οσμή του ψοφιμιού, πολλοί ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν ν’  απαλλαγούν από την τρομοκρατία και των δυο, ομιλητή και ψοφιμιού και να φύγουν. Και το έκαναν με τη σκέψη τους πως ότι είπε και είδαν ήταν προάγγελοι κακών στην πόλη.

Ε, λοιπόν, τα πράγματα γι’ αυτόν τον ονειροπόλο κι αφηρημένο άνθρωπο ήρθαν την επομένη των εκλογών όπως τα ήθελε. Εκλέχθηκε δήμαρχος παρά τον εκνευρισμό των πολιτών κι άρχισε με τα σημάδια της απληστίας και της αλαζονείας να εκφράζει την ταραγμένη του ψυχή! Έτσι με το μάτι του γυρισμένο προς τα πάνω, τα βλέφαρά του να τρεμοπαίζουν σαν τρελά και την ακαμψία του προσώπου του να τον δείχνει ασθενή που ψυχομαχεί, διάβασε τα θέματα της συζήτησης στην πρώτη του κιόλας συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με εξασθενημένη φωνή και τους κάλεσε να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο επείγον θέμα << εκχώρηση άδειας λειτουργίας σε θυγατρική  της εταιρείας << ΜΟΣΩ >> στα νότια της πόλης για την παρασκευή ακετυλενίου και την εφαρμογή του στη βιομηχανία για την παραγωγή πλαστικών σωλήνων >>.
Και με ύφος σουλτάνου μεγαλοπρεπή, συνέχισε με κυνικότητα κι αυταρχισμό :
<< Θα πάρουμε όλα τα αναγκαία  μέτρα που θα προστατέψουν  τους πολίτες, ώστε να μηδενίσουμε  τις επιβλαβείς συνέπειες, που τυχόν θα παρουσιάζονταν κατά το γνωστό στάδιο της πυρόλυσης. Κι όσο για τα εκρηκτικά μίγματα που θα χρειαστούν να αναφλεγούν για τη διατήρηση και δημιουργία της οξυακετυλενικής φλόγας κατά τη συγκόλληση μετάλλων και κοπής αυτών, να είσαστε σίγουροι πως πρώτα μας ενδιαφέρει η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας και μετά η παρασκευή συνθετικών ελαστικών >>.
Ωστόσο δεν μπόρεσε να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για κάποιον της αντιπολίτευσης που όση ώρα μιλούσε, σήκωνε επίμονα το χέρι του και ζητούσε το λόγο να μιλήσει. Έτσι στο τέλος της μικρής του εισήγησης, του έδωσε το λόγο.
Κι εκείνος αποκαλύπτοντας μια σκληρή γλώσσα του είπε με ασυνήθιστη επιθετικότητα, που άφηνε έντονες στρογγυλές κηλίδες στα ρουφηγμένα του μάγουλα : << Το ψοφίμι είναι ακόμη εκεί, και, βρωμίζει  την πόλη με τις μύγες να βουίζουν μαζί με τις στρατιές των σκουληκιών στο φριχτό του σκέλεθρο. Κι όμως στα λόγια σου τίποτα δεν ακούσαμε που να μας χαροποιεί πως θα απαλλαγούμε απ’  αυτό >>. Και ύστερα όλο θυμό σαν το ψοφίμι σκέφτηκε το απαίσιο να βρωμίζει το κορμί και την ψυχή της πόλης, του φώναξε με άγρια φωνή σαν ριπή ανέμου : <<Είχες πει, πως σαν έπαιρνες την εκλογή το φριχτό τούτο σκέλεθρο της δυσοσμίας θα πετούσες ! Τώρα τι σε κάνει να μασάς τα λόγια σου και να το αρνείσαι ; >>
Κάτω από την πίεση αυτής της μαρτυρίας ο δήμαρχος τον κοίταξε με οργή που σφηνώθηκε σαν τσεκούρι στο κρανίο του. Με τον ίδιο τρόπο κοίταξε και τους άλλους και τους είπε με μια χλομή λάμψη στα μάτια:  << Σας λέω, λοιπόν πως οι αισθήσεις και μνήμη μου είναι οξύτατες και πως θυμάμαι καλά τι είχα πει στην προεκλογική περίοδο, ατενίζοντας το ψοφίμι. Ωστόσο τίποτα δεν μπορώ να κάνω για να  διώξω το σάπιο σκέλεθρό του. Και τούτο γιατί το κονδύλι που χρειάζεται δε γλίτωσε από τον ανεμοστρόβιλο της διαφθοράς του προκατόχου μου. Όσο κι αυτό που θα σας πω είναι φριχτό, με σύνεση όμως το ομολογώ, πως η σαπίλα τούτη η θλιβερή, εδώ θα μείνει για πολύ, γιατί νέα δαπάνη δεν προβλέπει ο κώδικας του νέου προϋπολογισμού >>.
<< Το ψοφίμι σκορπίζει θανατηφόρους ιούς. Ένα αγόρι νοσηλεύεται στην εντατική και οι γιατροί το έχουν ξεγράψει. Τρεις μέρες το βλέμμα του είναι άκαμπτο και το κορμί του παγωμένο. Κι εσύ συνεχίζεις το απαίσιο τραγούδι των λόγων σου! Ντροπή σου! >> του είπε με πνιγμένη φωνή ο ίδιος άνθρωπος δείχνοντας οργισμένος.
Ο δήμαρχος τον άκουσε αλλά δεν έδειξε να πονάει. Πάντα όταν επρόκειτο να κάνει κάποια ποταπή ή ανόητη πράξη, γυρνούσε στα ερείπια της αποσυνθεμένης ψυχής του και ζητούσε να βρει κάποιο ελάχιστο έλεος. Αλλά ποτέ δεν το έβρισκε. Έτσι και τώρα με μια θηλιά γύρω από το λαιμό του από την έλλειψη αισθημάτων, ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση για προσωπικούς λόγους και να συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον σε ημερομηνία που θα οριζόταν από τον ίδιο. Κι αυτός γλιστρώντας από την πίσω πόρτα της αίθουσας, μπήκε στην πολυτελή λιμουζίνα του και με την εύνοια της δύναμης που τον περιέβαλε η ισχύς της θέσης του, ετοιμάστηκε να τραβήξει για το παραθαλάσσιο παλάτι του, στα δυτικά της πόλης.
Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν τα πράγματα δεν του ήρθαν όπως τα περίμενε. 
Και τούτο γιατί είδε με φρίκη στο μπαμπρίζ του αυτοκινήτου του ένα τρομερό ακέφαλο ψοφίμι, με σάπια κοιλιά, στρογγυλή με ρίγες μαύρες και χρώματα μουντά, να του γραπώνει θαρρείς το σώμα του και την ψυχή, θέλοντας να τον τινάξει πέρα μακριά σαν ένα βαρύ σάκο γεμάτο από σκουπίδια . Κι αυτός τότε αηδιάζοντας από τη θέα της σάπιας σάρκας που τον απειλούσε θανάσιμα, το’ βαλε στα πόδια κι έντρομος, χαμένος στον παραλογισμό του χάους και της ύπνωσης, άρχισε να τρέχει στους έρημους δρόμους της πόλης, συρρικνωμένος και θρυμματισμένος σαν το σάπιο ψοφίμι της, που δεν τον άφηνε ήσυχο ούτε στιγμή, αφού η κραυγή του που του τρυπούσε τ’ αυτιά κι έλεγε << νεκρός ! νεκρός ! >> του επεσήμανε την τρομερή θανατική καταδίκη του!

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής
Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που βαθμιαία το βράδυ της Κυριακής θα επηρεάσουν την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο.
Τη Δευτέρα τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στη δυτική Ελλάδα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες, ενώ παράλληλα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη δυτική Κρήτη.
Από το απόγευμα προβλέπεται ύφεση των φαινομένων.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
(25/11) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ.

ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ
ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΠΟΥ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (25/11)
ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.

TΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (26/11) ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΉ
ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ
ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΥΦΕΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ
ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr


ΘΕΟΔ. Ν. ΚΟΛΥΔΑΣ

ΔΝΤΗΣ ΕΜΚ

Σκότωσαν ομογενή, σύζυγο και τα δύο παιδιά της στο Νιου Τζέρσεϊ

Η ελληνικής καταγωγής Τζένιφερ Καρύδη Κανέιρο, ο σύζυγός της και τα δυο παιδιά τους βρέθηκαν νεκροί στην έπαυλη της οικογένειας στο Νιου Τζέρσεϊ, η οποία κάηκε. Τα τέσσερα μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με τις αρχές, είχαν χάσει τη ζωή τους πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά, στην κοινότητα Κολτς Νεκ, όπου ζουν αρκετοί εύποροι και διάσημοι. Τα θύματα είναι η 45χρονη Τζένιφερ Καρύδη Κανέιρο, ο 51χρονος Κιθ Κανέιρο και τα παιδιά τους, ο 11χρονος Τζέσε και η 8χρονη Σοφία
Ο αδερφός του ιδιοκτήτη συνελήφθη ως ύποπτος για εμπρησμό.
Οι εισαγγελείς προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό πως δεν κυκλοφορούσε ελεύθερος κάποιος δολοφόνος στην εύπορη κοινότητα του Κολτς Νεκ (Colts Neck), όπου διαμένουν αρκετές διασημότητες. «Εκτιμούμε ότι αυτή η οικογένεια, με κάποιο τρόπο στοχοποιήθηκε», δήλωσε ο εισαγγελέας της Monmouth County, Κρίστοφερ Γκραμιτσιόνι.
Τα τέσσερα μέλη της οικογένειας που βρέθηκαν νεκρά είναι: Ο Κιθ Κανέιρο (Keith Caneiro), 51 ετών, η Τζένιφερ Καρύδη Κανέιρο (Jennifer Karidis Caneiro), 45 ετών, και τα παιδιά τους, Τζέσε (Jesse), 11 ετών (μαθητής της 5ης τάξης) και Σοφία (Sophia), 8 ετών, που πήγαινε στην 3 τάξη στο Conover Road Elementary School.
O Πολ Κανέιρο (Paul Caneiro) κατηγορείται πως έβαλε φωτιά στο δικό του σπίτι, στο Ocean Township, λιγότερο από 8 ώρες μετά, αφού έγινε γνωστή η πυρκαγιά που κατέστρεψε την οικία του αδερφού του, 80 μίλια μακριά, σύμφωνα με τις Αρχές.
Τα πτώματα της συζύγου και των παιδιών είχαν άσχημα εγκαύματα. Οι ιατροδικαστές δεν καθόρισαν άμεσα τα αίτια θανάτου. Οι σοροί τους ήταν εντός του σπιτιού. Του Κιθ Κανέιρο ήταν εκτός οικίας και έφερε τραύματα από πυροβολισμό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.
Δεν ήταν επίσης σαφές αν ο Πολ Κανέιρο είχε προσλάβει δικηγόρο. Κατηγορήθηκε για σοβαρό εμπρησμό και προγραμματίστηκε να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου την επόμενη Τετάρτη. Τα μέλη της οικογένειας του Κιθ Κανέιρο ήταν θύματα «ανθρωποκτονικής βίας», ανέφερε ο εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν στοιχεία αυτοκτονίας.
Εν τω μεταξύ, ο Πολ Κανέιρο, συνελήφθη και κατηγορείται για εμπρησμό στο δικό του σπίτι. Η σύζυγός του και οι δύο κόρες του ήταν στην οικία όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά, σύμφωνα με το έγγραφο της κατηγορίας.
Να σημειωθεί, ότι τα δύο αδέρφια εμφανίζονταν να έχουν στενούς δεσμούς και είχαν μαζί δύο επιχειρήσεις: Την Square One, συμβουλευτική εταιρεία τεχνολογίας και την Eco Star Pest Management, καταπολέμησης παρασίτων. Και οι δύο εργάζονταν στο ίδιο κτίριο, στην Cookman Avenue του Asbury Park.

ekirikas

Έπεσε ξύλο για τα μάτια μιας γυναίκας στην Κρήτη

Με χειροπέδες στα κρατητήρια κατέληξαν χθες στο Ηράκλειο δύο αδέλφια μετά την απόφασή τους να λύσουν τις διαφορές που είχαν με έναν Σύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό έγινε χθες βράδυ όταν οι δύο Έλληνες, πήγαν στο σπίτι του Σύριου. Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν και πλακώθηκαν στο ξύλο.
Αιτία, όπως λένε από την αστυνομία, ήταν μία γυναίκα από το Βέλγιο με την οποία ο αλλοδαπός διατηρούσε στο παρελθόν ερωτική σχέση και η οποία στη συνέχεια έκανε σχέση με ένα από τα δύο αδέλφια.
Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Α’ Αστυνομικού Τμήματος.

ekriti.gr

Πέντε λόγοι για τους οποίους ένας άντρας δεν χωρίζει

Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες, πόσο μάλλον οι μακροχρόνιες. 
Δεν είναι άλλωστε ψέμα, ότι μία σταθερή κατάσταση απαιτεί θυσίες και υποχωρήσεις. Υπάρχει όμως η πιθανότητα, οι υποχωρήσεις αυτές να είναι μεγαλύτερες και περισσότερες από όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μένεις σε μία σχέση που ξέρεις ότι έχει τελειώσει. Και για να γίνω πιο σαφής, οι άντρες που συνεχίζουν σχέσεις που πια δεν τους ικανοποιούν, είναι όλο και περισσότεροι. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; 
 1. Απάθεια: Πρώτο και πολύ βασικό είναι η απάθεια. Πώς να στο δώσουμε να το καταλάβεις σωστά και να το εμπεδώσεις;Eίναιαυτό που από ένα σημείο και μετά δεν τον νοιάζει, το αίμα έχει σταματήσει να κυλάει στις φλέβες του και για αδρεναλίνη ούτε λόγος. Είναι αυτό που απλά αφήνει τον καιρό να περνάει ελπίζοντας ότι τα πράγματα ίσως και να φτιάξουν. Συνήθως δε φτιάχνουν αλλά ok. Είναι ίσως και ότι έχει μάθει τόσο πολύ στην... καταστολή, που το θεωρεί και φυσιολογικό. Αλλά δεν είναι!
 2. Ο φόβος της σύγκρουσης: Είναι δύσκολο να χωρίσεις, ειδικά αν είσαι με κάποιον αρκετό καιρό. Έχουν εμπλακεί οι οικογένειες, οι φίλοι και πολλά άλλα, τα οποία πιθανότατα να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Και κακά τα ψέματα, οι άντρες δεν αγαπούν τη σύγκρουση, οπότε από το να μπουν στη διαδικασία εξηγήσεων και αλλαγών, προτιμούν την απάθεια που είπαμε παραπάνω. Ειδικά αν έχει προηγηθεί και συγκατοίκηση το πράγμα είναι ακόμα πιο δύσκολο και βαρύ.
 3. Ο φόβος του ραντεβού: Μα ξέρεις τι είναι να έχεις να βγεις ραντεβού 5 ή 6 ή 7 χρόνια; Αλλά εννοούμε κανονικό ραντεβού, όχι ποτό και μετά σεξ. Ας είμαστε ειλικρινείς: Ο άντρας και μόνο στη σκέψη ότι θα ξαναμπεί στη διαδικασία να γίνει ωραίος, να βρει ένα καλό μαγαζί και φυσικά να γνωρίσει ένανκανούριοάνθρωπο, βγάζει κυριολεκτικά σπυράκια. Άσε που αν έχει οικονομικές δυσχέρειες, το σκέφτεται διπλά γιατί τις πρώτες φορές θα πρέπει να κερνάει. Και άσε που αν το μοναδικό του ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό, είναι το PokemonGo, θα πρέπει να εφεύρει έναν νέο, ενδιαφέροντα και γοητευτικό εαυτό. Και πού να τρέχει; Θα αράξει και η δικιά του θα βγει με τις φίλες της, να μην τον πρήζει κιόλας.
 4. Ο φόβος της μοναξιάς: Και φυσικά, όταν είσαι τόσα χρόνια σε σχέση, και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να μείνεις μόνος σου-δεν ξέρουμε βέβαια πώς το εννοεί ο καθένας αυτό-σε λούζει κρύος ιδρώτας. Και μη σου φαίνεται παράξενο. Είναι πολλοί άνθρωποι που δεν αντέχουν λεπτό την μοναξιά-τη φαινομενική τουλάχιστον-. Διότι αν μία σχέση είναι κακή, δεν ξέρουμε κατά πόσο καλύπτει τις στιγμές μοναξιάς που σίγουρα είναι πολλές.
 5. Ο φόβος της αλλαγής: Μην τον παρεξηγείς, είναι ελάχιστοι άνθρωποι που δε φοβούνται την αλλαγή και ακόμη λιγότεροι αυτοί που κάνουν πράξη τα λεγόμενά τους. Διότι μπορεί στη θεωρία και στη σκέψη ένας χωρισμός να είναι η ιδανική λύση, αλλά στην πράξη τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Είναι κάτι παρόμοιο με τη δουλειά σου. Υπάρχει κάτι το γοητευτικό που σε εξιτάρει και σε συναρπάζει στη νέα θέση που σου προτείνουν, αλλά εσύ μένεις στην παλιά βαρετή γιατί απλά σου δίνει τη σιγουριά που φυσικά σου στερεί η νέα! Βέβαια, όσον αφορά στον άντρα και τις σχέσεις, όταν το σεξ είναι ανύπαρκτο, εκείνος θα το βρει αλλού. Και θα συνεχίσει να αγαπάει την καλή του.


 queen.gr

10 πράγματα που μπορείς να κάνεις με το ασετόν και δεν τα ήξερες

Το ασετόν είναι ο απόλυτος φίλος σου

Εκτός από το να καθαρίζεις τα νύχια σου με το ασετόν, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για ένα σωρό άλλες δουλειές που πάμε στοίχημα πως δεν είχες σκεφτεί ποτέ!
Πάμε να δούμε τώρα το top 10!
  • Να καθαρίσεις τα ασημικά
  • Να ξεκολλήσεις αυτοκόλλητα
  • Να καθαρίσεις υπολείμματα κόλλας σε επιφάνειες
  • Να ξεβάψεις επιφάνειες που έχει πέσει μπογιά
  • Να διαλύσεις ξανά το μανό που ξεράθηκε και να το κάνεις σαν καινούργιο
  • Να διορθώσεις το βουρτσάκι του μανό που στέγνωσε
  • Να αφαιρέσεις προσωρινά τατουάζ
  • Να απολυμάνεις το ξυραφάκι σου
  • Να καθαρίσεις το πληκτρολόγιό σου
  • Να απολυμάνεις τα εργαλεία του μανικιούρ σου

Οι αλβανικές αρχές ζητούν εξηγήσεις από τον... δήμαρχο που κάλυψε τα έξοδα κηδείας του Κατσίφα

Συνεχίζεται η ένταση που προκλήθηκε μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα από σφαίρες Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.
Οι αλβανικές αρχές ζητούν με έγγραφο που απέστειλαν στον δήμαρχο Δρόπολης, εξηγήσεις για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Αλβανίας πραγματοποιούσε περιοδεία στα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με αλβανόφωνους κατοίκους, βγάζοντας φωτογραφίες ενώ σχημάτιζε με τα χέρια του τον αλβανικό αετό.

Σε ανάρτηση σου στο Facebook σημειώνει: «Στην επίσκεψη μου στα Σκόπια γνώρισα δεκάδες αδέρφια με αλβανικό αίμα».

Οι κλούβες έξω από το Μαξίμου είναι οφθαλμαπάτη

 Ο κ. Τσίπρας θα κατοχυρώσει νέο όρο: Στην Ελλάδα Αριστερά σημαίνει κοροϊδία…
  Είναι δυνατόν να τα λέει αυτά και να μην φοβάται ότι θα γελάσει ο κάθε πικραμένος, αναρωτιόταν ενώπιον συναδέλφων του στο καφενείο της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - εκ των ελάχιστων που ενοχλούνται από τις πρωθυπουργικές κορώνες, ή τουλάχιστον εκ των ελαχίστων που το εκφράζουν σε συναδέλφους τους. Οι υπόλοιποι τελούν λόχος εν υποταγή. Η αναφορά αφορούσε την πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι εκτός από το σπίτι του, κλούβα των ΜΑΤ δεν έχει ούτε… έξω από το γραφείο του! Αυτό το λέει στη Βουλή και εις επήκοον του πανελληνίου, όταν όλη η Αθήνα που ανεβοκατεβαίνει τη Βασιλίσσης Σοφίας βλέπει σχεδόν καθημερινά την Ηρώδου του Αττικού (όπου βρίσκεται το γραφείο του που «δεν έχει απέξω κλούβες»), να είναι αποκλεισμένη από κλούβες, ακόμη και σε ημέρες που δεν υπάρχει κάποια διαδήλωση στο Κέντρο. Είναι δυνατόν να ψεύδεται τόσο και οι Αθηναίοι οπαδοί του, που βλέπουν καθημερινά τις κλούβες, να τα θεωρούν ως «λιγάκι υπερβολικές δηλώσεις», και να υποτάσσονται στην παλαιοκομματική λογική ότι «αυτά έχει η πολιτική»; Μιλάμε για τους ίδιους που μας είχαν ζαλίσει για τα κάγκελα στον Άγνωστο Στρατιώτη, που τα προέβαλαν ως απόδειξη ότι στη χώρα έχει εγκαθιδρυθεί χούντα, και χαρμοσύνως ανήγγελλαν ότι μόλις αναλάβει η ριζοσπαστική αριστερά θα καταργήσει τα ΜΑΤ. Το πρόβλημα με τον Αλέξη Τσίπρα (φυσικά και με το κόμμα και την κυβέρνηση αφού αυτός δίνει τον τόνο) δεν είναι η... αριστεροσύνη τους (μην τη ματιάσουμε), που δήθεν απωθεί τους επικριτές τους, καθότι αυτοί είναι δεξιοί, ακροδεξιοί, ή νεοφιλελέδες, όπως τους κατατάσσει η αστοιχείωτη και ανερμάτιστη ταμπελοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ελλάδα η Κεντροαριστερά ποσοστιαίως ήταν το επικρατέστερο στοιχείο της πολιτικής γεωγραφίας, και αρκετός κόσμος δε θα είχε πρόβλημα με έναν σοβαρό ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Όμως αυτό είναι το θέμα, ότι δεν είναι σοβαρός και δεν έχει την ποιότητα να γίνει. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερά σημαίνει διαζύγιο από την κοινή λογική και αχαλίνωτη κοροϊδία για πράγματα τόσο οφθαλμοφανή, όπως οι κλούβες στην Ηρώδου του Αττικού. Όλη η έως τώρα πορεία του ήταν θητεία στο ψέμα, την κοροϊδία και τον ανορθολογισμό. Και δυστυχώς θύει ακόμη σε αυτά με ανενδοίαστο ζήλο, παρότι για εκλογική διάσωση προσπαθεί να εισπηδήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Όμως ο χώρος αυτός διέπεται από αξίες, μία εκ των οποίων είναι η ειλικρίνεια για τους ταγούς του και η κριτική στάση των ψηφοφόρων του απέναντί τους. Δεν θα στεκόταν στον κεντροαριστερό χώρο δήλωση Πρωθυπουργού ότι είναι αναφανδόν υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων αλλά τους δικούς του κληρονόμους, τους στέλνει σε αριστοκρατικό ιδιωτικό σχολείο. Θα το εκλάμβαναν ως κοροϊδία, θα θιγόταν η αξιοπρέπειά τους, θα τον περιφρονούσαν, αν δεν τον δούλευαν στις παρέες τους «ψιλό γαζί» - κάτι που δεν κάνουν επ’ ουδενί οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως για να μην αποδυναμώσουν την πρώτη φορά αριστερά. Προφανώς για τέτοια αριστερά ρήμαζαν τις ζωές τους οι παππούδες κάποιων. Ούτε θα ανέχονταν την χθεσινή κοροϊδία πως επί των ημερών του έχουν περιοριστεί τα κρούσματα βίας τα δημόσια πανεπιστήμια. Ακόμη και σε επίπεδο αριθμητικής να ήταν έτσι (που δεν είναι), είναι γνωστό από τις καταγγελίες φοιτητών και καθηγητών ότι η βαριά παραβατικότητα, η πώληση ναρκωτικών, οι επιθέσεις, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ακόμη και οι προσπάθειες βιασμών, έχουν επαυξηθεί. Πρώτη φορά επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ φοιτητές και καθηγητές εκπέμπουν τόσα δραματικά SOS, αλλά για το Πρωθυπουργό αυτές οι δραματικές εκκλήσεις εκλαμβάνονται ως δυσφήμηση του δημοσίου πανεπιστημίου! Ούτε θα δέχονταν τόση διαστρέβλωση σαν αυτή στην οποία επιδόθηκε ο πρωθυπουργός για τα ναρκωτικά που κυκλοφορούν στα πανεπιστήμια. Επικαλέστηκε το πόρισμα της επιτροπής ναρκωτικών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση τη διακίνησης των ναρκωτικών είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς από όλους τους φορείς (και τρία πουλάκια κάθονταν). Μόνο εσείς - κατηγόρησε την αντιπολίτευση - σε όλο τον κόσμο, πιστεύετε ότι αρκούν οι κατασταλτικές και βίαιες επιχειρήσεις για να επαλειφθεί ως δια μαγείας το φαινόμενο. Πέραν της διαστρέβλωσης (ο ΟΗΕ μιλάει για ένα πρόβλημα σε πλανητικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας το προσομοιώνει στα ελληνικά πανεπιστήμια), δύο λέξεις που χρησιμοποιεί σηματοδοτούν την απλοϊκότητα της πρωθυπουργικής σκέψης: Μιλάει για «Κατασταλτικές και βίαιες επιχειρήσεις», ως κάτι το οιονεί κακό, ασχέτως τόπου και χρόνου, και ασχέτως αν το πρόβλημα είναι η εγκατάσταση των εμπόρων ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει το άσυλο ιδεών σε άσυλο εμπορίας ναρκωτικών. Η κουλτούρα και η πολιτική του ωρίμανση έχουν παραμείνει στην εφηβική εποχή του 15μελούς. Λες και οι έμποροι υπήρχε περίπτωση να φύγουν χωρίς «κατασταλτικές και βίαιες επιχειρήσεις», και θα έπρεπε μια ευνομούμενη Πολιτεία να τους ανεχτεί έως ότου το πρόβλημα «απαληφθεί» παγκοσμίως. Μα το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν θα απαληφθεί ποτέ - ούτε από τα πανεπιστήμια - αφού πάντα θα υπάρχουν νέοι που θα διαλέγουν φαντασιακούς χημικούς διεξόδους. Το πρόβλημα δεν είναι γενικώς τα ναρκωτικά στα πανεπιστήμια, αλλά η φανερή εμπορία τους. Επιλέξαμε αποσπασματικά τα ανωτέρω από τη χθεσινή ομιλία, χωρίς σφαιρική αναφορά σε αυτή, γιατί είναι τα διαχρονικά στοιχεία του πρωθυπουργικού λόγου. Ασύστολη κοροϊδία για τα οφθαλμοφανή από τη μία, αναβίωση κενόλογων συνθημάτων από την άλλη, πασπαλισμένων με το επίχρισμα της αριστεροσύνης, όταν δεν μπορεί ως όφειλε, να δώσει λύσεις. Κάποτε οι ανιχνευτές των προβληματισμών της σύγχρονης Αριστεράς πίστευαν ότι στην εποχή μας «Αριστερά σημαίνει ευαισθησία». Ο κ. Τσίπρας θα κατοχυρώσει νέο όρο: Στην Ελλάδα Αριστερά σημαίνει κοροϊδία…
  Γ. Σιδέρης
liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου