6.7.19

ΦΩΤΟ - Πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας Κυριακής στα Φιλιατρά.





Πανηγυρικός εσπερινός στο φερώνυμο γραφικό εκκλησάκι στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αγίας Κυριακής στα Φιλιατρά.

Παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας  της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών της οποίας η μνήμη εορτάζεται αύριο μέχρι το λιμάνι του χωριού, συνοδεία του ιερού κλήρου και των πιστών

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν  ο Άγγελος Χρονάς περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου και ο δημοτικός σύμβουλος Ασημακόπουλος Γιώργος καθώς και πλήθος πιστών

Σπάρτη: Βρέθηκε νεκρός γνωστός γιατρός

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (06.07.2019) σε οικεία γνωστού γιατρού λίγο έξω από τη Σπάρτη.

Ο γνωστός γιατρός, συνταξιούχος, που βρισκόταν στην πισίνα του σπιτιού του, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πνίγηκε στη πισίνα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο θάνατος φαίνεται πως προήλθε από παθολογικά αίτια. Όταν έφτασε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, δυστυχώς ο ηλικιωμένος ιατρός είχε ήδη καταλήξει. Για τα ακριβή αίτια του θανάτου θα γίνει νεκροψία- νεκροτομή.


flynews.gr

Tα τρία ζώδια που ερωτεύονται πραγματικά μόνο μία φορά στη ζωή τους

Γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με το πόσες φορές μπορεί κάποιος να ερωτευτεί πραγματικά στη ζωή του. Άλλοι λένε μία, άλλοι δυο, κάποιοι τρεις και μερικοί άλλοι ερωτεύονται συχνά.

Ποια είναι αυτά τα τρία ζώδια τα οποία ερωτεύονται μια και μοναδική φορά σε ολόκληρη τη ζωή τους;

Kαρκίνος: Ο μόνιμα ερωτευμένος Καρκίνος είναι ερωτευμένος μια και καλή: Από τότε που γεννήθηκε και για όλη του τη ζωή. Αυτό είναι μια διαφορετική προσέγγιση του “μια φορά στη ζωή” γιατί πολύ απλά ξεκινά με το πρώτο κλάμα και τελειώνει με την τελευταία ανάσα. Ο Καρκίνος γεννιέται και πεθαίνει για τον έρωτα και ζει με αυτόν.

Παρθένος: Ότι κάνει αυτό το ζώδιο και έχει σχέση με το συναίσθημα είναι άριστα προσεγμένο ενώ σπάνια διαχωρίζεται εντελώς από τη λογική. Ο Παρθένος ερωτεύεται δύσκολα,αλλά αν το νιώσει είναι αληθινό. Επίσης κρατάει πολύ γιατί έχει γερά θεμέλια. Γενικά, είναι τυχερός αυτός που θα τον ερωτευτεί Παρθένος. Θα περάσει καλά.

Ζυγός: Eίναι κάπως παγωμένος και κάπως δυσκοίλιος με τα συναισθήματα, αλλά ειλικρινής και ντόμπρος. Αν σε ερωτευτεί θα είναι για πάντα. Και θα είναι ένας άλλος, όχι αυτός που βλέπουν οι άλλοι. Όταν αγαπάει είναι δοτικός, πιστός και τρυφερός.




marieclaire.gr

Πότε ένα ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο

Τους 15 κυριότερους λόγους για τους οποίους ακυρώνονται τα ψηφοδέλτια κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης επισημαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, εν όψει των αυριανών εθνικών εκλογών:

Ο φάκελος είναι κενός ή περιέχει κάτι άλλο από ψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο δεν περιέχεται σε κανονικό φάκελο

Ο φάκελος περιέχει περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια (ακόμα και αν είναι του ίδιου συνδυασμού που κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές 2019)

Το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο ή δεν ανήκει στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια

Το ψηφοδέλτιο έχει ουσιωδώς διαφορετικό χρώμα ή διαστάσεις ή είναι κομμένο σε γωνία του

Το ψηφοδέλτιο -ή ο φάκελος στον οποίο βρίσκεται- φέρει αλλοιώσεις, υπογραμμίσεις, διαγραφές ή περιέχει λέξεις ή φράσεις (σκόπιμα άκυρο ψηφοδέλτιο)

Το ψηφοδέλτιο φέρει σταυρό άλλου χρώματος (π.χ. πράσινο ή κόκκινο) πέρα από το επιτρεπόμενο μαύρο ή γαλάζιο

Το ψηφοδέλτιο φέρει γραμμή πλαγίως και καθέτως γραμμένη με μπλε στυλό

Το ψηφοδέλτιο φέρει ημισέληνο σε σχήμα παρένθεσης (σ.σ. αντί σταυρού) μπροστά από το όνομα υποψηφίου

Το ψηφοδέλτιο φέρει αρχικά υποψηφίου ή αστερίσκο αντί σταυρού

Το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών φέρει σταυρό μέσα σε κύκλο ή σε άλλη θέση του ψηφοδελτίου (όχι δίπλα σε όνομα υποψηφίου)

Το ψηφοδέλτιο έφερε στίγματα προσδιοριστικά της ταυτότητας του εκλογέα (σ.σ. αρχικά ονόματος, υπογραφή κ.λπ)

Το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών 2019 φέρει κηλίδα από μελάνη στο διάκενο μεταξύ ονόματος και επωνύμου υποψηφίους

Το ψηφοδέλτιο φέρει το χαρακτηριστικό γράμμα Χ στην οπίσθια πλευρά του

Το ψηφοδέλτιο είναι διπλωμένο κατά ιδιόρρυθμο τρόπο (και όχι κατά τον συνήθη, όπως προβλέπεται και για τις εθνικές εκλογές 2019).

Συγκλονιστικό: Επιζήσασα του Άουσβιτς πέθανε στη διάρκεια της επίσκεψής της στον τόπο του μαρτυρίου της

Στη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψής της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς πέθανε η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και του γιατρού Γιόζεφ Μένγκελε, Εύα Μόζες Κορ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Guardian.
Η γεννημένη στη Ρουμανία Κορ, η οποία ίδρυσε το Μουσείο των Κεριών στην Ιντιάνα των ΗΠΑ και αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ενημέρωση του κόσμου για το Ολοκαύτωμα, ήταν 85 ετών.
"Με βαθιά θλίψη σας ανακοινώνουμε τον θάνατο της Εύα Κορ, μιας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, υπερμάχου της συγχώρεσης και ιδρύτριας του 'Μουσείου των Κεριών και του Ολοκαυτώματος και Κέντρου Ενημέρωσης' ", ανέφερε το μουσείο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κορ πέθανε την Πέμπτη στην Κρακοβία στη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψης που διοργανώνει το μουσείο και η οποία περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Άουσβιτς, στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο που βρίσκεται στη γειτονική κωμόπολη Όσβιετσιμ.
"Συντετριμμένος σας ενημερώνω ότι η Εύα Κορ πέθανε και θα ταφεί στις ΗΠΑ", δήλωσε στο AFP με γραπτό του μήνυμα ο επικεφαλής ραββίνος της Πολωνίας Μίχαελ Σούντριχ.
"Να συγχωρείτε τους χειρότερους εχθρούς σας", έλεγε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς, την οποία είχε ανεβάσει στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
"Διέφυγα από την ναζιστική Γερμανία. Ελπίζω οι ΗΠΑ να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή που συγχώρεσα τους Ναζί, ένιωσα απελευθερωμένη από το Άουσβιτς και από όλη την τραγωδία που είχα βιώσει", έλεγε.
Η Κορ έλεγε, επίσης, ότι για εκείνην, το να δίνει κάποιος μάχη κατά των φυλετικών προκαταλήψεων που μπορούν να οδηγήσουν στη γενοκτονία είναι το ίδιο απλό με το να "αντιμετωπίζουμε αλλήλους με σεβασμό και με δίκαιο τρόπο. Δεν χρειάζονται μεγάλοι νόμοι ή κυβερνήσεις γι' αυτό".
Η Κορ είχε καταθέσει το 2015 στη δίκη του πρώην αξιωματικού των SS, του αποκαλούμενου "λογιστή του Άουσβιτς", ο οποίος καταδικάστηκε για τον ρόλο του στις μαζικές δολοφονίες που διέπραξαν οι Ναζί στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Γκρένινγκ, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 96 ετών, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών ως συνεργός σε δολοφονία συμβάλλοντας στην αποστολή, την άνοιξη 1944, 300.000 Εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς.
Ο Όσκαρ Γκρένινγκ πέθανε χωρίς να έχει ξεκινήσει να εκτίει την ποινή του.
Στη διάρκεια της δίκης η Κορ είχε περιγράψει την εμπειρία της στα χέρια του Μένγκελε, του επονομαζόμενου "Αγγέλου του Θανάτου", ο οποίος είχε εμμονή με τα δίδυμα.
Εκείνη, μαζί με τη δίδυμη αδελφή της Μίριαμ, ήταν 10 ετών και κατάφεραν να επιζήσουν από τις μυστηριώδεις φονικές ενέσεις που έκανε συστηματικά στα παιδιά ο Μένγκελε.
Η Κορ είχε ανακαλέσει ότι κάποια φορά που είχε υψηλό πυρετό είδε στο προσκέφαλό της τον Μένγκελε να "γελάει σαρκαστικά".
"Τι κρίμα που είναι τόσο μικρή. Έχει μόλις δύο εβδομάδες ζωής", είχε πει ο Μένγκελε, σύμφωνα με την κατάθεσή της.
Εκείνη τότε είχε συρθεί στο πάτωμα, επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει, και είχε πάει να βρει την αδελφή της στην οποία ο Μένγκελε είχε κάνει ένεση με μια ουσία για να σταματήσει την ανάπτυξη των νεφρών της.
"Αν είχα πεθάνει, η Μίριαμ θα είχε δολοφονηθεί με μια ένεση στην καρδιά της. Ο Μένγκελε θα είχε κάνει τη νεκροτομή", είχε καταθέσει η Κορ.
Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 οι δύο αδελφές παρακολουθούσαν τους Ρώσους στρατιώτες να απελευθερώνουν το Άουσβιτς.
"Χαμογελούσαν. Μας έδωσαν σοκολάτες, μπισκότα και αγκαλιές. Αυτή ήταν η πρώτη γεύση της ελευθερίας μας".
Οι γονείς της και δύο άλλες αδελφές της πέθαναν στα στρατόπεδα του θανάτου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

Συμβουλές για τις καλοκαιρινές διακοπές από τα τουριστικά γραφεία

Διανύουμε τους μήνες κατά τους οποίους οι περισσότεροι Έλληνες σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. 
Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA), με ανακοίνωσή της, ενημερώνει τους καταναλωτές για την ασφάλειά τους αλλά και για την επιτυχία στη διοργάνωση του ταξιδιού τους. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει:
- Να εμπιστεύονται για τα ταξίδια, τις μετακινήσεις και τις online κρατήσεις τους μόνο τουριστικά γραφεία (συμβατικά ή ηλεκτρονικά) που λειτουργούν νόμιμα και διαθέτουν τη βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τουριστικού γραφείου του υπουργείου Τουρισμού (σύμφωνα με τον Ν. 393/1976, όπως ισχύει). Έτσι, θα αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, παράνομα στον χώρο, και δεν τους παρέχουν καμία προστασία.
- Να αναζητούν τον αριθμό ΜΗΤΕ αυτών των γραφείων, τον οποίο πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν στην ιστοσελίδα τους, σε όλες τις έντυπες και ηλεκτρονικές διαφημίσεις τους, στις συμβάσεις τους με τους καταναλωτές και στους γενικούς όρους τους για τη συμμετοχή σε οργανωμένα ταξίδια.
- Πρόσθετη εγγύηση για τους ταξιδιώτες είναι το τουριστικό γραφείο που θα επιλέξουν -είτε συμβατικό είτε ηλεκτρονικό- να ανήκει σε κάποια από τις ενώσεις τουριστικών γραφείων της χώρας. Θα πρέπει να αναζητούν το λογότυπο των αυτών των ενώσεων στην ιστοσελίδα ή στα έντυπά τους.
- Όταν ο καταναλωτής αγοράζει ένα οργανωμένο ταξίδι (πακέτο) από τουριστικό γραφείο, να έχει οπωσδήποτε υπόψη του ότι:
1. Αφού διαβάσει με προσοχή τους όρους συμμετοχής, θα πρέπει να υπογράψει σχετική σύμβαση με το γραφείο, η οποία θα περιέχει τα στοιχεία του ταξιδιού και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ταξιδιώτη, καθώς και του τουριστικού γραφείου, κάτι που είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία.
2. Θα πρέπει να παραλάβει αντίγραφο της σύμβασης και την απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
3. Το ταξίδι του θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ασφαλισμένο για αστική επαγγελματική ευθύνη του τουριστικού γραφείου-διοργανωτή, όπως προβλέπεται από το ΠΔ 7/2008, ενώ ο ίδιος ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει και πρόσθετη προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση, που θα καλύπτει τα έξοδα σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειάς του, ενδεχομένως και την περίπτωση που τυχόν υποχρεωθεί να ακυρώσει το ταξίδι για δικό του λόγο.
4. Ειδικά όταν ο καταναλωτής αγοράζει μόνο αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια και όχι οργανωμένο ταξίδι θα πρέπει να φροντίζει, μόλις καταβάλλει το τίμημα των εισιτηρίων, να παραλαμβάνει αμέσως τα εισιτήρια.
ΚΑΧ

Άρδευση καλλιεργειών στη Θεσσαλία με χρήση drones

Μια νέα μέθοδος με συνδυασμένη χρήση drones και πολυφασματικών φωτογραφικών μηχανών υπόσχεται ορθολογικότερη χρήση του νερού κατά την άρδευση καλλιεργειών.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγροτική παραγωγή είναι και η μη ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών. Με την πάροδο των ετών πολλές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί με στόχο τον ορθολογικό προγραμματισμό των αρδεύσεων και την εξοικονόμηση νερού. Η πλέον σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνταξιοδοτηθείσα καθηγήτρια του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Σακελλαρίου - Μακραντωνάκη, και ο συνεργάτης της Χρήστος Παπανικολάου, δρ γεωπόνος Π.Ε. διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα, που χρηματοδοτείται από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», είναι η συνδυασμένη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανών (Drones) και πολυφασματικών φωτογραφικών μηχανών.

Με κατάλληλο λογισμικό, γίνεται επεξεργασία των αεροφωτογραφιών, που συλλέγονται από το Drone ώστε να υπολογιστούν δείκτες που να περιγράφουν την ανάπτυξη της καλλιέργειας καλαμποκιού ανάλογα με την εφαρμογή δόσης άρδευσης. Πρόκειται, ειδικότερα, για μια καινοτομία, σημειώνουν οι δύο ερευνητές, καθώς η συνδυαστική χρήση Drone και ψηφιακής πολυφασματικής φωτογραφικής μηχανής συμβάλλουν στην εκτίμηση της εξέλιξης στην ανάπτυξη της καλλιέργειας καλαμποκιού προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης από τον παραγωγό σχετικά με το χρόνο άρδευσης. Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια εκτίμησης της εδαφικής υγρασίας μέσω της φυλλικής επιφάνειας των φυτών χρησιμοποιώντας πολυφασματικές φωτογραφίες.

Σκοπός του έργου σημειώνουν επίσης, είναι οι δείκτες που θα υπολογιστούν και θα αξιολογηθούν να εφαρμοστούν στη γεωργική πρακτική κατά τρόπο που να επιτρέπουν στον παραγωγό να αποφασίζει έγκαιρα για την ορθή εφαρμογή άρδευσης και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων όπως το νερό. Τα αποτελέσματα του πρώτου έτους υλοποίησης της έρευνας έδειξαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η χρήση συγκεκριμένων δεικτών βλάστησης μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή αποτελέσματα σχετικά με την εκτίμηση της κατάστασης υδατικής καταπόνησης των φυτών του καλαμποκιού γεγονός που αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο προς την κατεύθυνση του προγραμματισμού των αρδεύσεων. Όπως και με την εκτίμηση της αναμενόμενης τελικής ανάπτυξης και παραγωγής ανάλογα με την ποσότητα του νερού άρδευσης και των θρεπτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την περίοδο ανάπτυξης των φυτών.
Η υλοποίηση της έρευνας πραγματοποιείται στους χώρους του Εργαστηρίου Γεωργικής Υδραυλικής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποστηρίζεται από κατάλληλο εξοπλισμό. Πιο αναλυτικά, για την εκτέλεση του έργου χρησιμοποιείται μη επανδρωμένη ιπτάμενη μηχανή (Drone) σε συνδυασμό με ειδική πολυφασματική φωτογραφική μηχανή για τη λήψη φωτογραφιών από καλλιέργεια καλαμποκιού.
Η ιδέα στηρίζεται στο γεγονός ότι το φύλλωμα των καλλιεργειών έχει την ιδιότητα να αντανακλά συγκεκριμένο μήκος κύματος του φωτός ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη στιγμή της λήψης της φωτογραφίας. Το φως που αντανακλάται έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως προς το χρώμα τα οποία καταγράφονται υπό μορφή φωτογραφίας από την ειδική φωτογραφική μηχανή. Η φωτογραφία αφού υποστεί κατάλληλη επεξεργασία με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή αποτελεί τη βάση από την οποία μπορούν να υπολογιστούν διάφοροι δείκτες που σχετίζονται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας. Ένας από τους δείκτες αυτούς είναι και ο γνωστός Κανονικοποιημένος Δείκτης Διαφοράς Βλάστησης NDVI(NormalizedDifferenceVegetationIndex). Ο συγκεκριμένος δείκτης δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του φυλλώματος των καλλιεργειών και επομένως αν η καλλιέργεια αντιμετωπίζει προβλήματα όπως καταπόνηση λόγω νερού ή προσβολών που επηρεάζουν το χρωματισμό του φυλλώματος του φυτού. Αντίστοιχα υπάρχουν και μπορούν να υπολογιστούν και άλλοι δείκτες που σχετίζονται με τη θρέψη του φυτού και την καταπόνηση λόγω μη ορθολογικής άρδευσης.

Όσον αφορά στα αναμενόμενα οφέλη, αυτά είναι μεταξύ άλλων, η απόκτηση τεχνογνωσίας και εφαρμογής της στην καθημερινή γεωργική πρακτική για την ορθολογική χρήση φυσικών πόρων, όπως το νερό, με προοπτική τη μείωση της σπατάλης συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Η δημιουργία προϋποθέσεων παραγωγής προϊόντων με μικρότερο κόστος και προοπτική βελτίωσης του εισοδήματος του παραγωγού. Και τέλος, στα αναμενόμενα οφέλη, είναι και η δημιουργία κλάδου παροχής συμβουλών, στελεχωμένου από εξειδικευμένους επιστήμονες με προοπτική να απασχοληθούν περισσότεροι νέοι επιστήμονες, να μειωθεί περεταίρω η ανεργία των νέων επιστημόνων αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για την υλικοτεχνική υποστήριξη του εγχειρήματος.

Σύλληψη 17χρονου για την πυρκαγιά στην περιοχή Κιάφα Μάνδρας

Ένας 17χρονος συνελήφθη την Παρασκευή από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευσίνας, ως υπαίτιος πρόκλησης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Κιάφα του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Ο 17χρονος οδηγείται σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για τις αυριανές εκλογές

Χρήσιμες οδηγίες για τους ψηφοφόρους εν όψει της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης παραθέτει το υπουργείο Εσωτερικών, καλώντας παράλληλα τους εκλογείς να αναζητήσουν εγκαίρως πού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δεδομένου ότι η κατανομή τους στα εκλογικά τμήματα της 7ης Ιουλίου θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου.
Οι κάλπες της αυριανής ψηφοφορίας θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7.00 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική. Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.
Ακολουθεί ο αναλυτικός «οδηγός» προς τους ψηφοφόρους:
Πού μπορώ να ψηφίσω;
Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα που καθορίζονται εγκαίρως με αποφάσεις των αρμοδίων περιφερειακών αρχών.
Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;
Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:
  • Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού ψηφίζεις»
  • Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.
Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.
Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;
Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.
Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 30 Απριλίου 2019.
Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.
Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.
Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.
Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;
Για τους  Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.
Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου;
Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.
Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού;
Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;
Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;
Οι ετεροδημότες εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους στα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν καθοριστεί. Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΣ (www.ypes.gr) «Μάθε πού Ψηφίζεις».
Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση τη χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;
Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους
Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες
Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Μπορώ αντί για (+) σταυρό να βάλω (√) «τικ»;
Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;
Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.
Ειδικές πληροφορίες σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος
1. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει 59 εκλογικές περιφέρειες.
2. Πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω;
Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
3. Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή;
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή.
4. Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;
Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 27 Ιουνίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.
5. Πού θα δω τα αποτελέσματα των εκλογών;
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019.

Με υψηλές θερμοκρασίες η προσέλευση στις κάλπες

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ο καιρός την Κυριακή θα είναι γενικά αίθριος και πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 και στη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου. 
Ειδικότερα, στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 
Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και το μεσημέρι - απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. 

Αναλυτική πρόγνωση:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ 
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 και στην κεντρική Μακεδονία έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.  
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου. 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα στα νότια από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 40 βαθμούς Κελσίου. 
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ 
Καιρός: Αίθριος.  Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου. 
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 
Καιρός: Αίθριος.  Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.  Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας Τριχερούσας στην Φοινικούντα

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και την παρουσία πλήθους πιστών, τίμησε η Φοινικούντα την Πολιούχο της Παναγία Τριχερούσα.
Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Άρτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και στο ιστορικό που συνδέει την Παναγία Τριχερούσα με την Φοινικούντα.
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού κ. Βασίλειο Ρομπάκη.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της Χαριτοβρύτου Εικόνος της Παναγίας στα γραφικά σοκάκια της Κωμόπολης.
Την Εικόνα έφεραν επ’ ώμου άνδρες του Λιμενικού Σώματος και του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας. Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος Καλαμάτας και η φιλαρμονική του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Στο τέλος της λιτανείας, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους και επικαλέστηκε τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου για όλο τον κόσμο.
Παρέστησαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πώς να διαχειριστείτε τις εναλλαγές της διάθεσης στην εγκυμοσύνη σας

Είναι συνηθισμένο να έχετε πολλές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας του στρες, της κούρασης και των ορμονικών αλλαγών που δημιουργούν αλλαγές στο νευρικό σύστημα

Τη μία στιγμή μπορεί να νιώθετε ενθουσιασμένες από τον ερχομό του μωρού και την άλλη να αναρωτιέστε πώς μπήκατε σε αυτήν την κατάσταση
Είναι συνηθισμένο να έχετε πολλές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας του στρες, της κούρασης και των ορμονικών αλλαγών που δημιουργούν αλλαγές στο νευρικό σύστημα.
Και φυσικά, υπάρχει η γκάμα των συναισθημάτων που νιώθετε λίγο πριν γίνετε γονείς. Κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στις αλλαγές. Άλλες μαμάδες βιώνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα ενώ άλλες νιώθουν κατάθλιψη και άγχος. Οι έντονες εναλλαγές στη διάθεση ξεκινούν στις 6 με 10 εβδομάδες, χαλαρώνουν στο δεύτερο τρίμηνο και επανεμφανίζονται κοντά στον τοκετό.
Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος που μπορεί να προκαλέσει άγχος. Τη μία στιγμή μπορεί να νιώθετε ενθουσιασμένες από τον ερχομό του μωρού και την άλλη να αναρωτιέστε πώς μπήκατε σε αυτήν την κατάσταση. Ανησυχείτε για τις ευθύνες και για το άγνωστο μέλλον που σας περιμένει. Οι υψηλές προσδοκίες που σας πιέζουν, σας αγχώνουν, ακόμα και αν η εγκυμοσύνη σας ήταν προσχεδιασμένη. Μέσα σε όλα, προστίθεται και η αλλαγή της εικόνας σας.
Πώς θα διαχειριστείτε τις εναλλαγές;
Πάρτε το με το μαλακό. Μην καταβάλετε τον εαυτό σας με δουλειές και μπείτε σε προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να φροντίσετε περισσότερο τον εαυτό σας τώρα.
Συνδεθείτε με το σύντροφό σας. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί και οργανώστε ταξίδι αν υπάρχει χρόνος. Προετοιμαστείτε ανάλογα ώστε να νιώθετε ασφάλεια όταν έρθει η ώρα του τοκετού.
Κάντε κάτι που να σας ευχαριστεί. Μπορεί να είναι κάτι που θέλετε να κάνετε μόνη σας. Από μία βόλτα, ένα μασάζ, μία βραδιά με τις φίλες σας ή ένας καλός ποιοτικός ύπνος.
Εκφραστείτε. Όλες οι ανησυχίες σας είναι φυσιολογικές αλλά είναι απαραίτητο να τα συζητάτε με κάποιον ώστε να μην παίρνει τεράστιες διαστάσεις μέσα στο κεφάλι σας.

Στην έρημο της Γιούτα εκπαιδεύονται οι "γιατροί του διαστήματος"

Για τη μετοίκηση του ανθρώπου στο διάστημα αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη γιατρών.

Για τον λόγο αυτό διοργανώνονται ήδη προγράμματα κατάρτισης που προετοιμάζουν τους επιστήμονες να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα στο διάστημα.
Βαθιά στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ, η Martian Medical Analogue and Research Simulation διδάσκει στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και στους μηχανικούς αεροδιαστημικής πώς να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο διάστημα.
Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στον ερευνητικό σταθμό Mars Desert Research, που βρίσκεται περίπου επτά μίλια έξω από την πόλη Χάνκσβιλ της Γιούτα.
Στη μέση της ερήμου βρίσκεται το κυλινδρικού σχήματος κτίσμα "The Hab" εγκατάσταση του ερευνητικού σταθμού, στην οποία οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθαίνουν πως να αντιμετωπίζουν ιατρικά περιστατικά στον Άρη.
Η εμπειρία είναι μοναδική, καθώς επικρατούν συνθήκες διαβίωσης, όπως στον Άρη, υψηλές θερμοκρασίες, αδυσώπητο τοπίο και υψηλού ρίσκου σενάρια.

Σκάφος με 57 μετανάστες εντοπίστηκε δυτικά της Πύλου

Σκάφος με 57 μετανάστες, εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή 80 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου.

Οι μετανάστες που είναι καλά στην υγεία τους περισυνελέγησαν από δεξαμενόπλοιο προκειμένου να οδηγηθούν στο πλησιέστερο λιμάνι.

Παράδοση άνευ όρων για τον Τσίπρα – Βλέπουν να έρχεται συντριπτική ήττα στις εκλογές

Η ώρα της κρίσης έφτασε, οι τελευταίες προεκλογικές ομιλίες σφραγίζουν μια περίοδο η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάλλιστα «βουβή».
Ήταν από τις πιο χαλαρές προεκλογικές περιόδους των τελευταίων ετών, μιας και όλη η πόλωση, η οργή, η αποδοκιμασία των πολιτών βγήκε στις 26 Μαΐου. Εκείνες οι ευρωεκλογές ήταν οι πιο… εθνικές εκλογές που έγιναν ποτέ.
Οι πολίτες ψήφισαν τότε λες και ψήφιζαν για νέα κυβέρνηση, έβγαλαν το… άχτι τους στις ευρωκάλπες και φυσικά στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους.
Και είναι αυτό ένα στοιχείο που θα κρίνει το ποσοστό της αποχής την Κυριακή. Αν δηλαδή ο κόσμος εκτονώθηκε μετά από 4 χρόνια και δεν πάει να ψηφίσει, αν και τώρα είναι κρισιμότερο το διακύβευμα.
Ένα ποσοστό αποχής κοντά ή και πάνω από
40% θα ήταν το πιο πιθανό σενάριο, ειδικά σε μια περίοδο όπου τα μπάνια του λαού είναι σε εξέλιξη και χιλιάδες πολίτες εργάζονται σε τουριστικές περιοχές και δεν θα πάνε να ψηφίσουν.
Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, και με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, κρυφών και φανερών, ούτε οι εταιρείες στοιχημάτων θα έβαζαν λεφτά στο ποιος θα είναι ο νικητής διότι θα έχαναν από την πρώτη στιγμή.
Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την άποψη ότι δεν υπάρχει γυρισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ήττα θα είναι συντριπτική καθώς η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της σε σχέση με τις ευρωεκλογές και οδηγείται κοντά ή και πάνω στο 40%.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται δεδομένη, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό ο οποίος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει έστω και με μία ψήφο και θα κάνει τη μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή στην ιστορία.
Οι υπουργοί και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν πλέον παραιτηθεί. Δεν είναι μόνον ότι στο Μαξίμου έχουν μαζέψει τα πάντα και καταστρέφουν έγγραφα, είναι ότι και σε δημόσιες πλέον συζητήσεις ομολογούν την ήττα και μάλιστα αποδέχονται ότι θα είναι μεγάλη η διαφορά. Η κακή για άλλη μια φορά προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα δείχνει ότι η ήττα έχει γίνει πλέον κτήμα και των οπαδών του κόμματος.

Αποδέχθηκαν την ήττα τους

Την Παρασκευή σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην είναι η διαφορά πάνω από 10 μονάδες και να προσεγγίσει το κόμμα το 30%. «Μόνο αυτό μας έχει απομείνει, μόνο αυτό έχουμε ως στόχο», έλεγε δείχνοντας την πλήρη απογοήτευση που υπάρχει. Θεωρούν ότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, αποδέχονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και απλά κάνουν κινήσεις να κλείσουν τη διαφορά με τη ΝΔ και να αναδείξουν έναν κυρίαρχο ρόλο στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στην Κουμουνδούρου ο υπέρ πάντων αγώνας είναι πλέον το 30% και τα μονοψήφια νούμερα της διαφοράς έτσι ώστε να μπορούν να πουν το βράδυ της Κυριακής ότι είναι εδώ, είναι ισχυροί και δεν έχασαν πολλές εκλογικές δυνάμεις από το 36% του 2015.
Όπως κάποτε ο Σαμαράς πίστευε στην «αριστερή παρένθεση», έτσι και τώρα ο Τσίπρας ελπίζει σε μια «δεξιά παρένθεση» με τον ίδιο να έρχεται ως σωτήρας. Αλλά αυτό μόνο με ένα ποσοστό κοντά ή και πάνω από 30% θα μπορούσε να γίνει.
Και ορθώς θα ήταν επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τέτοιο αποτέλεσμα, παρά την απώλεια της εξουσίας.
Η πρωτιά, λοιπόν, έχει κλειδώσει, η διαφορά είναι το στοίχημα και κυρίως αν θα είναι τεράστια. Κάποιες δημοσκοπήσεις δίνουν την ψαλίδα κοντά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δηλαδή μεταξύ 8 και 9 μονάδων.
Κάποιοι επιμένουν, ωστόσο, ότι αυτή η διαφορά κινείται ακόμη και στα όρια των 14-15 μονάδων, σίγουρα όμως πάνω από 10 μονάδες που θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και θα καθιστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού.
Το σενάριο που «χτίζεται» τις τελευταίες ώρες είναι ότι η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει και το 40%, και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάτω από 30%, ίσως γύρω στο 26% – 27%.

Αυτοδυναμία

Η αυτοδυναμία είναι ένα από τα στοιχήματα της Κυριακής, ίσως όχι τόσο αν θα επιτευχθεί αλλά με ποιο τρόπο. Δηλαδή πιστεύουν όλοι ότι ο Μητσοτάκης θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και περιμένουν τον αριθμό των βουλευτών. Ο στόχος της ΝΔ είναι 160 βουλευτές και άνω.
Αναφορικά με τα άλλα κόμματα, κλειδώνει η τρίτη θέση για το ΚΙΝΑΛ, όμως, το ποσοστό αναμένεται να κινηθεί σ’ αυτό των ευρωεκλογών ίσως και πιο κάτω. Φαίνεται να μην είναι πάντως κοντά στον στόχο, δηλαδή στο 10% ή και παραπάνω.
Από εκεί και μετά ενδιαφέρον έχει η βουτιά της Χρυσής Αυγής, ακόμη και στο όριο της εισόδου της Βουλής, η σταθερότητα του ΚΚΕ πέριξ του 5%, και το θρίλερ με την είσοδο της Ελληνικής Λύσης και του Μέρα 25 στη Βουλή. Με περισσότερες πιθανότητες να μπουν.
Η είσοδός τους ή όχι θα κρίνει και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβει η Νέα Δημοκρατία με τα σενάρια να παίζουν μεταξύ των 155 και 165 βουλευτών.
Η δημοσκόπηση της Marc για τον Αντέννα δείχνει και την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Παγίωση του αποτελέσματος πάνω από 10 μονάδες, καθαρή αυτοδυναμία, 7-κομματική Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ποσοστό πάνω από αυτόν των ευρωεκλογών αλλά όχι και τόσο διαχειρίσιμο αν η διαφορά κινηθεί στις 12 ή και παραπάνω μονάδες. 
 
  Bασ. Κανέλλης
in.gr

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Η εικόνα είναι καλύτερη σήμερα ενώ δόθηκε εντολή και σε δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα έδωσαν οι Πυροσβέστες στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονται σε τέσσερα συνολικά μέτωπα.
Η εικόνα είναι καλύτερη σήμερα ενώ δόθηκε εντολή και σε δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.
Από χθες επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Συγκεκριμένα στην περιοχή βρίσκονται 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.
Με αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ζήτησε να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις τρεις δημοτικές ενότητες Αυλωναρίου, Κονιστρών και Ταμιναίων του δήμου Κύμης Αλιβερίου, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές από χθες.
Μάλιστα, 4-5 άτομα μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.
Συνολικά εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά από την Πέμπτη οπότε ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά στην περιοχή Μανίκια ενώ χθες για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες δόθηκε εντολή προληπτικά να εκκενωθεί το χωριό Τραχήλι.
Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στο χωριό Θαρούνια όπου και χθες δοκιμάζονταν χωρίς όμως η φωτιά να πλησιάσει τα σπίτια.
Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής οι φλόγες πλησίασαν το χωριό Δάφνη Αυλωναρίου αλλά την προέλαση της φωτιάς την ανέκοψαν τα εναέρια μέσα.
Εν τω μεταξύ, για την πυρκαγιά στα Μανίκια συνελήφθη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ένας 64χρονος για εμπρησμό, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, προκάλεσε την πυρκαγιά γιατί είχε βάλει φωτιά προκειμένου να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του

Σοβαρές καταγγελίες για την αυτοκτονία της 35χρονης από γυναίκες των φυλακών Κορυδαλλού

Σοβαρές καταγγελίες περιέχει η επιστολή των γυναικών «του ισογείου των φυλακών Κορυδαλλού (Κ2)» προς τα μέσα ενημέρωσης για τις συνθήκες κράτησης και νοσηλείας με αφορμή την αυτοκτονία της 35χρονης που είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενη για τον φόνο του πατέρα της στην Αγία Παρασκευή.

Αυτοκτόνησε στο κελί της

Η 35χρονη που φέρεται να έσφαξε τον πατέρα της στις 21 Ιουνίου και στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, το απόγευμα της Παρασκευής έβαλε τέλος στη ζωή της μέσα στο κελί της στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
Οι συγκρατούμενές της , μέσα από την επιστολή τους, περιγράφουν τις συνθήκες θανάτου της 35χρονης, αποδίδοντας ευθύνες σε δικαστικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Οπως σημειώνουν, «η Σοφία (σ.σ.: η 35χρονη) είχε προγραμματιστεί πριν 2 ημέρες να μεταφερθεί στο ψυχιατρείο, όμως για μια ακόμα φορά το Μεταγωγών δεν εκτέλεσε την μεταφορά. Την εγκληματική στάση του Μεταγωγών την έχουμε επίσης καταγγείλει στο παρελθόν από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού».

«Ευτελισμένη ζωή»

Αναφέρονται, επίσης, στο καθεστώς κράτησης και νοσηλείας, όπως οι ίδιες το βιώνουν καθημερινά στη φυλακή, και τονίζουν: «Απ’ ότι φαίνεται η ζωή των κρατουμένων είναι μια ευτελισμένη ζωή. Κανένα υπουργείο, κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά αν ζήσουμε ή αν πεθάνουμε».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

«ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Σήμερα 5/7/2019 η συγκρατούμενή μας Σοφία Κανελλοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή στις τουαλέτες του θαλάμου 2 στο ισόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Την βρήκαμε οι συγκρατούμενές της απαγχονισμένη και παρά τις τεχνητές αναπνοές και τις μαλάξεις που τις κάναμε (η μία κρατούμενη είναι γιατρός), δεν επανήλθε στη ζωή.

Η Σοφία Κανελλοπούλου είχε προφυλακιστεί πριν λίγες ημέρες και αντιμετώπιζε χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα. Ανακριτής και εισαγγελέας που αποφάσισαν πως πρέπει να προφυλακιστεί, είναι υπεύθυνοι αφού δεν διέταξαν ως όφειλαν ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ενώ γνώριζαν ότι είχε πρόσφατα επιχειρήσει να αυτοκτονήσει.
»Ψυχιατρείο για γυναίκες κρατούμενες δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ούτε νοσοκομείο, γεγονός που έχουμε καταγγείλει επανειλημμένες φορές στο παρελθόν.
»Έχουμε καταγγείλει το γεγονός ότι γυναίκες με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα τις πετάνε στις φυλακές, σε ένα περιβάλλον που όχι μόνο δεν είναι κατάλληλο για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά επιδεινώνει τα όποια προβλήματα ψυχικής υγείας.
»Στις γυναίκες αυτές, όπως έγινε και στην περίπτωση της Σοφίας, είναι ‘‘υποχρεωμένες’’ να προσέχουν οι συγκρατούμενές τους. Αυτό κάνουμε πάντα για λόγους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε γλυτώσει από βέβαιο θάνατο γυναίκες που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Όμως όπως ήδη έχουμε δηλώσει στο παρελθόν κάποια στιγμή δεν θα προλάβουμε να επέμβουμε εγκαίρως, όπως και έγινε.
»Η Σοφία είχε προγραμματιστεί πριν 2 ημέρες να μεταφερθεί στο ψυχιατρείο, όμως για μια ακόμα φορά το Μεταγωγών δεν εκτέλεσε την μεταφορά. Την εγκληματική στάση του Μεταγωγών την έχουμε επίσης καταγγείλει στο παρελθόν από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
»Καθώς –όπως είχαμε συγκεκριμένα γράψει– 9 στα 10 περιστατικά υγείας δεν εξυπηρετούνται. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι προγραμματισμένα ραντεβού με γιατρούς σε νοσοκομεία να ακυρώνονται και χειρουργεία να αναβάλλονται επ’ αόριστο.
»Είχαμε προειδοποιήσει με κείμενο που είχαμε δημοσιεύσει ότι η ζωή των κρατουμένων γυναικών κινδυνεύει. Αυτός ήταν ο τίτλος του κειμένου που είχαμε υπογράψει όλες οι κρατούμενες του ισογείου στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Τώρα πια δεν μιλάμε για κίνδυνο ζωής, μιλάμε για θάνατο.
»Τη Σοφία γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να την φέρει πίσω στη ζωή. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
»Απ’ ότι φαίνεται η ζωή των κρατουμένων είναι μια ευτελισμένη ζωή. Καν΄νεα υπουργείο, κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά αν ζήσουμε ή αν πεθάνουμε. Η έκτιση μιας ποινής –οποιασδήποτε ποινής – δεν μπορεί να γίνεται καταδίκη σε θάνατο. Γιατί ο τρόπος που αντιμετώπισε το σύστημα τη Σοφία ήταν αυτός. Της επέβαλε μια θανατική καταδίκη.
»Έχουμε ήδη μια νεκρή από το ισόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, τη Σταθοπούλου Μαρία που ξεψύχησε κρατούμενη στο νοσοκομείο από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο το φθινόπωρο του 2017.
»Είχαμε και τότε προειδοποιήσει για νεκρή κρατούμενη, ειδικά από καρκίνο, εφόσον δεν αντιμετωπίζονται με ειδικό τρόπο από τον νόμο που θα κρίνει την αμεσότητα της αντίδρασης, κρατούμες και κρατούμενοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας τόσο σοβαρό, ώστε να αποφυλακίζονται άμεσα και να μην πεθαίνουν στη φυλακή.
»Αυτή τη φορά μια νέα κοπέλα καθ’ όλα υγιής, με ψυχιατρικά όμως προβλήματα (είχε νοσηλευτεί κατά το παρελθόν σε ψυχιατρείο) πέθανε στη φυλακή γιατί δεν είχε την ανάλογη αντιμετώπιση. Αν οι αρμόδιοι αδιαφορούν για το αν ζήσουν ή πεθάνουν οι κρατούμενες, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Είναι η ίδια μας η ζωή. Η Σοφία ήταν μία από μας.
Απαιτούμε:
– Να δημιουργηθεί άμεσα ψυχιατρείο και νοσοκομείο για κρατούμενες γυναίκες ή να παραχωρηθούν θάλαμοι σε νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλεύονται άρρωστες ψυχολογικά και παθολογικά και γυναίκες κρατούμενες.
– Να μην υπάρξει ξανά ούτε μια ακύρωση ιατρικού ραντεβού από το Μεταγωγών και να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της μεταφοράς άρρωστων γυναικών σε νοσοκομεία
– Καμία κρατούμενη με ψυχιατρικά προβλήματα στις φυλακές. Είναι καταδίκη σε θάνατο.
Απαιτούμε από το νέο υπουργείο –όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση– να στείλει αντιπροσωπεία στις γυναικείες φυλακές και να εκθέσουμε άμεσα τα προβλήματα.
Ως ελάχιστο φόρος τιμής στη νεκρή συγκρατούμενή μας θα κρατήσουμε σήμερα 5/7 τη φυλακή ανοικτή από τις 9 ως τις 11 το βράδυ. Από τη στιγμή που συσταθεί νέα κυβέρνηση, προαναγγέλλουμε κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Αντίο Σοφία….
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.
5/7/2019
Υπογράφουν οι γυναίκες του ισογείου των φυλακών Κορυδαλλού (Κ2)»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου